Με τη γεωγραφική της θέση να βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, η Λέρος βρέθηκε στη δίνη των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, όπως μαρτυρούν τα οχυρωματικά έργα και οι εγκαταστάσεις κυρίως στην περιοχή της Πατέλας.
Το γεγονός ότι δεν επιβαρύνθηκε από τον μαζικό τουρισμό βοήθησε να διατηρηθεί ο ξεχωριστός αρχιτεκτονικός της χαρακτήρας, ιδιαίτερα στις περιοχές Λακκί και Λέπιδα.
Στα μνημεία και τα σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε όλο το νησί, πραγματοποίησε αυτοψία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά την επίσκεψη τέθηκαν στόχοι και προτεραιότητες.
Το Λακκί ιδρύθηκε το 1930, επί ιταλικής κατοχής, και «αποτελεί τη μόνη σύγχρονη πόλη στην Ελλάδα -και τη δεύτερη στην Ευρώπη- που σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε εξ αρχής, με ρυμοτομικά και αρχιτεκτονικά σχέδια, ως «πρότυπη πόλη».
«Αυτό που χρειάζεται άμεσα το Λακκί είναι να εξασφαλιστεί η προστασία του με βάση το νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε η κ. Μενδώνη.
Η υπουργός προανήγγειλε την ίδρυση επιστημονικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα. Παράλληλα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων η κήρυξη των περιοχών Λακκί και Λέπιδα ως ιστορικών τόπων ενώ θα εξεταστεί και η κήρυξη συγκεκριμένων κτιρίων.
Ως ιστορικός τόπος θα κηρυχθεί και η περιοχή του όρους Πατέλα, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων και κατασκευών, όπου διασώζονται «ο ακουστικός τοίχος» και το «αερόφωνο», πρόγονος των ραντάρ, που επέτρεπε στους Ιταλούς να παρακολουθούν τις πτήσεις των εχθρικών αεροπλάνων.
Σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία «πρότυπου μουσείου αφιερωμένου στην περίοδο του μεσοπολέμου και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Λέρος πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις του ιστορικού τουρισμού, οι οποίοι επιζητούν την επίσκεψη των τόπων που συνδέονται άμεσα με τους δύο μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα», υπογράμμισε η υπουργός μνημονεύοντας «το παράδειγμα του Βερντέν στη Γαλλία, που ουσιαστικά ζει από την ομώνυμη μάχη».
Τη μοναδικότητα του νησιού ενισχύουν και τα πολλά ναυαγισμένα πολεμικά πλοία, σε μικρό βάθος, γύρω από τις ακτές του, τα οποία δημιουργούν «εκτεταμένο καταδυτικό πάρκο».
Η Λέρος υπήρξε και τόπος εξορίας στη διάρκεια της χούντας. Ο Μίκης Θεοδωράκης κατέγραψε, με τρόπο ανεξίτηλο, αυτήν τη σκληρή σελίδα στην ιστορία του νησιού και της χώρας μας στο τραγούδι-σύμβολο «Διότι δεν συνεμορφώθην».
Στο Παρθένι, όπου υπήρχε ένα από τα στρατόπεδα κρατουμένων στο νησί, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κιουράς-Αγίας Ματρόνας, όπου οι εξόριστοι αποτύπωσαν τα βάσανά τους στις αγιογραφίες. Στο μνημείο αυτό αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:
«Η Αγία Κιουρά είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο. Είναι η εκκλησιά των εξορίστων την περίοδο της χούντας στο Παρθένι. Αγιογραφήθηκε από τους εξόριστους Αντώνη Καραγιάννη, Τάκη Τζανατέα και Κυριάκο Τσακίρη». Η εύρυθμη λειτουργία του Κάστρου του Παντελίου, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με τον Δήμο Λέρου, περιλαμβάνεται στα σχέδια ανάδειξης του νησιού. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε και τη Σύμη όπου εγκαινίασε την επανέκθεση στο αναβαθμισμένο μουσείο του νησιού
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr