Σε έναν χρόνο από σήμερα νέες διαδρομές σε περιοχές του νησιού με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με στόχο οι επισκέπτες του να απολαμβάνουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό δηλιακό τοπίο.
Πρόκειται για δύο από τις νέες υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού που περιλαμβάνονται στο έργο «Δήλος Ανοικτό Μουσείο», σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα στη Δήλο και το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού.
«Η Δήλος είναι ένας εξαιρετικά γοητευτικός αρχαιολογικός χώρος και για να μπορεί να παραμείνει χρειάζεται κόπο, μόχθο και πιστώσεις. Είναι μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση», σχολίασε στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δρ Δημήτρης Αθανασούλης τονίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τις τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης σύνθετων έργων συντήρησης, ανάδειξης και διαχείρισης στο ακατοίκητο νησί. «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακάμπτονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται συνεχώς», υπογράμμισε ο κ. Αθανασούλης και όπως μας εξήγησε το έργο «Δήλος Ανοιχτό Μουσείο» εξελίσσεται με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027. Παράλληλα, στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με στόχο η Δήλος να προσλάβει εικόνα αντάξια της φήμης της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επισκεπτών της ως ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας εμβέλειας, συνεχίζει την αναστήλωση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων όπως στο Ναό του Απόλλωνα, στην Παλαίστρα Γρανίτη και στην Οικία Διαδούμενου. Επίσης εξελίσσονται -όπως περιγράφει ο κ. Αθανασούλης- οι εργασίες διαμόρφωσης του αρχαίου τεμένους.
Φέτος το καλοκαίρι ανοίγει και πάλι το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού μετά την ανακαίνιση του κτιρίου που υλοποιήθηκε με πιστώσεις του ΕΣΠΑ/ΕΠΑΝΕΚ, καθώς παρουσίαζε εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες. Προσεχώς οι πόρτες του μουσείου με σύγχρονες υποδομές για την εξυπηρέτηση των αναγκών λειτουργίας του ανοίγουν και το κοινό θα συναντήσει ξανά τα γλυπτά και τα ανάγλυφα που βρέθηκαν ανασκάφηκαν από το έδαφος της Δήλου. Επίσης στο νησί εκτελείται ένα επιπλέον έργο σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία, ως ιστορικός φορέας ανασκαφής της νήσου, συντρέχει στη συντήρηση των μνημείων, εκ των οποίων περιλαμβάνεται και το περίφημο άγαλμα του Γαΐου Οφελλίου.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Τα νέα για τη Δήλο δεν εξαντλούνται. Τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί το νέο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Δήλο, στο περιβάλλον και στα μνημεία της, που σχεδίασε το Κέντρο Ερευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, η Δήλος βρίσκεται 14η στον κατάλογο από τα συνολικά 244 μνημεία της UNESCO στη Μεσόγειο που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, τους σεισμούς και άλλα ακραία φαινόμενα.
ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Χίου
Το μεσαιωνικό Κάστρο της Χίου δέχεται τη φροντίδα των ειδικών για να αφηγηθεί τις περιπέτειές του από τους φιλόδοξους κατακτητές, την ιστορία του από την ίδρυσή του το 1328. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού προχωρούν συστηματικά οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των χερσαίων τειχών του δεσπόζοντος μνημείου, στα βόρεια του λιμανιού του νησιού και της Χώρας. «Τα σημάδια φθοράς που φέρει το Κάστρο της Χίου, αποτύπωμα των αιώνων αλλά και του σημαντικού πλήγματος που δέχθηκε με τη συστηματική λιθολόγησή του από τους κατοίκους του νησιού, μετά το 1912, έχουν ως αποτέλεσμα την κακή κατάσταση διατήρησης την οποία εμφανίζει σήμερα», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι οι στερεωτικές εργασίες που εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια έχουν «ως στόχο τη συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη των χερσαίων τειχών του Κάστρου».