Η αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Φεστιβάλ, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020.
Όπως τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, «μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων χορού και θεάτρου, γι’ αυτό και επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στην πλειονότητά τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call».
Ανοίγοντας το δρόμο για μια συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών με τη διεθνή σκηνή θεάτρου και χορού, το Φεστιβάλ εντάσσει φέτος πιλοτικά στις δράσεις του ένα «Showcase ελληνικών έργων».
Με στόχο την εξωστρέφεια
«Πιστεύουμε ότι ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ, με έμφαση στην έρευνα και τις νέες δραματουργίες, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το κοινό στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διοργανώσεις, φέροντας έντονα προσωπικό, καλλιτεχνικό στίγμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Κρατερός Κατσούλης στον ΕΤ: Η σάτιρα είναι πιο δύσκολη από τη φάρσα
Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάστηκε η πρόσκληση υπευθύνων προγραμματισμού και καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και φορέων του εξωτερικού για την παρακολούθηση εγχώριων παραγωγών του Φεστιβάλ. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι να γνωρίσουν πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.
Για την καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση αυτού του εγχειρήματος, προγραμματίζονται δύο πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας (μέσα στον μήνα Ιούλιο), που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του Φεστιβάλ. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών σε διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Showcase, παραγωγές του Φεστιβάλ που θα κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιό του το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.
«Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, τη γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Showcase είναι πολύ θερμό. Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες όμως, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία για το φεστιβαλικό κοινό, που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή».
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης η Λίντα Καπετανέα, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, αλλά και ο Ανέστης Αζάς, με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, που ταξιδεύει ακόμα σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.
Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.