Το Μέγαρο Μουσικής τιμά την αποψινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με μια μουσική εκδήλωση στην οποία ο Μανώλης Μητσιάς, ένας ερμηνευτής που υπηρέτησε την ελληνική ποίηση με το τραγούδι του και η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, θα προσφέρουν μια μαγική περιήγηση στον κόσμο της ποίησης μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών.
Έργα που έχουμε σιγοτραγουδήσει όλοι μας, καθώς τα έχουν μελοποιήσει κορυφαίοι συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Γιάννης Σπανός.
Με τη μελοποίησή τους τα έργα αυτά απέκτησαν άλλη ζωή, έγιναν κτήμα όλων, που ανακάλυψαν μέσα από το τραγούδι την ποίηση και τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όπως οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος κ.ά.
«Τα τραγούδια μου είναι σχεδόν όλα ποιητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που αντέχω σχεδόν εξήντα χρόνια στο τραγούδι», λέει ο Μανώλης Μητσιάς στον «Ε.Τ.» με αφορμή την αποψινή συναυλία και αναφέρεται στην καταλυτική σχέση που είχε με τον Νίκο Γκάτσο, με τον οποίο συνδέθηκε πολύ νωρίς: «Μου άρεσε πάντα η ποίηση και από τότε που γνώρισα τον Γκάτσο, συνδέθηκα με μια σχέση ζωής μαζί του. Δεν ξέφυγα ποτέ από το δρόμο της ποίησης.
Άκουσα πολλά από τον Γκάτσο και τον Χατζιδάκι στο Floca και μετά στο GP για την ποίηση. Νιώθω πολύ ευτυχής, γι’ αυτή τη σχέση που απέκτησα με την ποίηση μέσα από το τραγούδι.
Θεσσαλονίκη: Σε σακούλα απορριμμάτων εντοπίστηκε άγαλμα των Ελληνιστικών χρόνων
Στη συνέχεια ήρθε και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στη ζωή μου, ο οποίος είχε αποδώσει στα ελληνικά ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στον κύκλο «Αχ Έρωτα», μια επίσης διαχρονική δουλειά. Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, έγραφαν ποιητικά. Δεν έγραφαν απλά για να κάνουν σουξέ. Τα τραγούδια που έγραψαν και είχαν την τύχη να ερμηνεύσω, έμειναν στο χρόνο».
Ποια τραγούδια ξεχωρίζει από τα τόσα πολλά που έχει ερμηνεύσει και τον αγγίζουν με την ουσία των λόγων τους;
«Με αγγίζουν οι “Ρήτορες” του Γκάτσου και του Δήμου Μούτση, η “Πιρόγα” (“Ερωτικό”) του Αλκη Αλκαίου και του Θάνου Μικρούτσικου και ως λαϊκά τραγούδια “Ο τρελός” του Άκη Πάνου (μουσική και στίχοι), ο “Γιάννης ο φονιάς” των Γκάτσου-Χατζιδάκι, ακόμα και η “Ελευσίνα” των Μούτση-Β. Ανδρεόπουλου, το πρώτο μου τραγούδι, που είναι επίσης ένα ποιητικό κομμάτι. Ακόμα η “Τετραλογία” του Δήμου Μούτση, σε ποίηση Γιάννη Σεφέρη και του Ηλία Ανδριόπουλου “Το τραγούδι του παλιού καιρού”, που το αφιερώνει στον Σεφέρη ο Γκάτσος. Oλα έχουν σχέση με την ποίηση».
Σήμερα η εποχή μας είναι ποιητική;
«Δύσκολο η σημερινή εποχή να είναι ποιητική, που είναι τόσες οι προκλήσεις για τον άνθρωπο που δεν τον αφήνουν να ονειρευτεί. Το μόνο που τον απασχολεί είναι πώς θα βγάλει το μεροκάματο, πώς θα βγάλει την ημέρα. Σήμερα επίσης οι τραγουδιστές αναγκάζονται να πουν τραγούδια ευτελή, εύκολα, που γίνονται γρήγορα επιτυχίες. Όλα αυτά αλλοιώνουν τον άνθρωπο. Ο κόσμος δεν διαβάζει σήμερα ποίηση, εκτός από ελάχιστους. Αλλά και το επίσημο κράτος δεν κάνει τίποτα σήμερα για να προβάλει την ποίηση. Στα σχολικά βιβλία υπάρχουν δύο τρεις ποιητές, αποσπασματικά. Οι νέοι στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν την ποίηση. Γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που ένα Γυμνάσιο στην Κυψέλη με κάλεσε στις 7 Απριλίου, να τραγουδήσω και να μιλήσουμε για την ποίηση. Οι μεγάλοι συνθέτες μάς γνώρισαν την ποίηση. Κι εγώ έμαθα πολλά από αυτήν. Σήμερα η καθημερινότητα είναι πεζή, δεν χωράει την ποίηση».
Η επιμέλεια των κειμένων της συναυλίας είναι του Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ.
(info)
● «Οι ποιητές μας τραγουδούν».
● Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
● Ώρα 20:30.
● Εισιτήρια 9-45 ευρώ. Πληροφορίες: megaron.gr
Ειδήσεις σήμερα