Έφυγε στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη στις 12 Μαρτίου 2022, χτυπημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (15/12/2022) στον Ιανό, ο γιος του, η κληρονομιά που ο πατέρας Βαγγέλης άφησε στον χώρο, Γιώργος Χριστοφορίδης παρουσίασε ένα βιβλίο που στην ουσία είναι δημιούργημα πατέρα και γιου. Από τη μία πλευρά ο μπαμπάς Βαγγέλης έγραφε τα δικά του διηγήματα ενώ από την άλλη ο Γιώργος διατυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό-παραστατικό τρόπο, τι βίωσε από τη στιγμή που ο πατέρας του προσβλήθηκε από το Αλτσχάιμερ.
Για το βιβλίο μίλησαν τρεις άνθρωποι σημαντικοί στον χώρο τους και κυρίως άνθρωποι που γνώριζαν τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη.
Η δημοσιογράφος κα. Τζίνα Αγγούρη, ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Γιαννακίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Κ. Κώστας Γκιουλέκας.
Αρχικά τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος Τζίνα Αγγούρη, κόρη του Γιάννη Αγγούρη στην Ναυτεμπορική, όπου διηύθυνε το γραφείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Χριστοφορίδης. Η κα Αγγούρη έκανε λόγο για έναν ευγενή και άξιο δημοσιογράφο που γνώρισε στις αρχές του 90 όπου όπως χαρακτηριστικά είπε «χτιζόταν η χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας η οποία λίγα χρόνια μετά θα γνώριζε την καταστροφή». Τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη τον γνώρισε σε ηλικία 20 ετών ενώ τον επόμενο χρόνο γνώρισε τον Γιώργο. Ο πατέρας της ήταν συνάδελφος με τον πατέρα του Γιώργου και στον Ελληνικό Βορρά, μία από τις δύο κορυφαίες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν φίλοι. «Όταν έμαθα ότι χτυπήθηκε από τη νόσο του Ατσχάιμερ το θεώρησα άδικο. Άδικο για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, δημοσιογράφο να χάνει την πνευματική του διαύγεια και να το καταλαβαίνει.» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Την κα. Αγγούρη ακολούθησε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Γιαννακίδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε προσφωνούσε πάντα τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη ως «κύριε Χριστοφορίδη και αργότερα όταν αποκτήθηκε η οικειότητα κ. Βαγγέλη». «Στην αρχή όταν τον γνώρισα είχα ψαρώσει αρκετά, τον είχα πάρει με φόβο. Όσο όμως περνούσε ο καιρός νομίζω ότι με συμπαθούσε. Εγώ εξακολουθούσα να τον βλέπω με δέος και σεβασμό. Ήταν δημοσιογράφος παλιάς κοπής.». Όπως ο ίδιος ανέφερε ο Γιώργος Χριστοφορίδης περιγράφει στο βιβλίο του την τραγωδία της ζωής. Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ο γιος του πατέρα που τον έχει ως Θεό και μοναδικό Super Man λίγα χρόνια μετά γίνεται εκείνος πατέρας και τον φροντίζει, τον προστατεύει.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Γκιουλέκας.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας «ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης υπήρξε ένας από τους δασκάλους της δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε ως μεταφραστής. Όταν χήρεψε η θέση συντάκτη, επειδή γνώριζε πολύ καλά Αγγλικά, πήρε τη θέση.».
«Ο Βαγγέλης κάπνιζε πολύ. Κάποια στιγμής ένας πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης του έδωσε ένα βιβλίο που στις σελίδες του είχε ένα 500ρικο. Όπως καταλαβαίνετε, το βιβλίο επεστράφη πίσω με το υστερόγραφο ότι εμείς οι δημοσιογράφοι στον Ελληνικό Βορρά δεν παίρνουμε τέτοια δώρα και δεν κάνουμε τέτοιου είδους κινήσεις.» συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλέκας.
Αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου υποστήριξε ότι δεν αγιοποιεί τον πατέρα του. «Μας δίνει τον πατέρα του από διάφορες γωνιές.» τόνισε. Τέλος, χαρακτήρισε τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη ως δικό του δάσκαλο.
Στο κλείσιμο της παρουσίασης του βιβλίου πήρε τον λόγο ο συγγραφέας αυτού και νυν δημοσιογράφος κ. Γιώργος Χριστοφορίδης.
Όπως ό ίδιος αποκάλυψε δεν φανταζόταν ποτέ τον εαυτό του συγγραφέα.
«Μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο όταν είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά τα σημάδια του μπαμπά που έβγαινε προς αποχώρηση.» επεσήμανε αρχικά.
Χαρακτήρισε το βιβλίο ως προσωπική ψυχοθεραπεία.
«Σας εύχομαι να μην έρθετε σε επαφή με μία τέτοια σκληρή αρρώστια. Ο μπαμπάς μου με βοήθησε μέσω των διηγημάτων να διαχειριστώ την απώλεια. Εκείνη την ημέρα που έφυγε, με πήρε το πρωί η αδερφή μου, που είναι γιατρός στη Θεσσαλονίκη, και επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο για να φύγω. Ήμουν στο αεροπλάνο και ταξίδευα κλαίγοντας. Ένοιωσα την ανάγκη να αναρτήσω ένα διήγημα στο facebook και να νοιώσω καλύτερα.» είπε στη συνέχεια.
Κλείνοντας τον μονόλογό του δεν θα μπορούσε να μην ευχαριστήσει τη μητέρα του την κα. Σούλα. «Ο βασικός παράγοντας για να εκδώσω το βιβλίο μου ήταν η μαμά Σούλα. Ο ένας και μόνος άνθρωπος δίπλα στην αρρώστια. Αυτός ο άνθρωπος που ζει 24ωρες το εικοσιτετράωρο εκεί.» κατέληξε ο κ. Χριστοφορίδης.
Αλτσχάιμερ: Ο Γιώργος Χριστοφορίδης μιλά για την ασθένεια που χτύπησε τον πατέρα του
Μία άκρως συγκινητική βραδιά με επίκεντρο μία νόσο που βαραίνει τις ψυχές πολλών οικογενειών.