Ετσι, μετά το «Σμύρνη μου αγαπημένη», μια πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία και παράσταση που αυτή την εποχή παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Μιμή Ντενίση ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ, κεντρικό πρόσωπο του οποίου θα είναι η λαίδη Ελγιν. Το σενάριο του ντοκιμαντέρ που έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η γυναίκα πίσω από τον Ελγιν» υπογράφει η ίδια η Μιμή Ντενίση, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου και παραγωγή της εταιρίας LUMAD της Ελενας Χατζηαλεξάνδρου.
«Ξεκίνησα την έρευνα για το ντοκιμαντέρ την εποχή του κορονοϊού, όταν αναγκαστικά καθόμουν», λέει η Μιμή Ντενίση στον «Ε.Τ.», η οποία αποκαλύπτει ότι το υλικό που έχει στα χέρια της είναι τρομερό! «Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει ο εγγονός της λαίδης Ελγιν (σ.σ.: αυτό που κρατά στη φωτογραφία), που είχε κυκλοφορήσει το 1900».
Σ’ αυτό εμπεριέχονται οι επιστολές ενός Αγγλου αριστοκράτη και της συζύγου του, όπου με άμετρη αναίδεια και παντελή έλλειψη σεβασμού αναφέρονται στις Καρυάτιδες ως… «Κάρυ something»!
Το ντοκιμαντέρ θα είναι δραματοποιημένο με την ίδια τη Μιμή να κάνει την αφήγηση, καθώς και έναν ακόμα ρόλο-έκπληξη, όπως μας λέει η ίδια. «Οι βασικοί ρόλοι θα είναι ο λόρδος Ελγιν, η λαίδη Ελγιν βέβαια και ο Μπάιρον».
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Αποκαλύπτει επίσης ότι διεθνείς προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν στο ντοκιμαντέρ και εκφράζουν τη γνώμη τους για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα όπου ανήκουν, την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, όπως αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» η Μιμή Ντενίση, και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία έχει ήδη γυρίσει το δικό της μέρος. «Μιλάει για τον ποιητή μας Καβάφη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Ακόμα, στο ντοκιμαντέρ Ελληνες, Αγγλοι και Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν και αναλύουν τα ιστορικά γεγονότα.
Η Μιμή Ντενίση πιστεύει πως το ντοκιμαντέρ θα ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα, «καθώς η εικόνα μεταφέρει με τον πιο εύστοχο τρόπο το μήνυμα. Κάτι που συνέβη και με τη Σμύρνη».
Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάιο και θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία.
Το χρονικό της κλοπής
Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το χρονικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από μια άλλη ματιά, όπως αποτυπώθηκε στην ιδιωτική αλληλογραφία του λόρδου Ελγιν και της συζύγου του. Για πρώτη φορά θα πέσει φως στη μεγαλύτερη αρπαγή πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους μέσα από προσωπικές συνομιλίες και αυθεντικά έγγραφα. Το ντοκιμαντέρ θα αναδείξει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη βάρβαρη αποκαθήλωση των γλυπτών που ανήκουν στην Ελλάδα, φέρνοντας στην επιφάνεια γεγονότα και αλήθειες που μέχρι σήμερα ήταν καλά κρυμμένα στα προσωπικά έγγραφα της οικογένειας Ελγιν.
Ειδήσεις σήμερα
Έκπτωση στο ρεύμα σε 170 δήμους από τα αιολικά πάρκα
Χρήστος Γιαλιάς: Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε στη Μάνδρα