Η έκθεση φωτογραφίας του κορυφαίου φιλέλληνα Robert McCabe «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο-Τα χρόνια της ελπίδας», στην αίθουσα εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου στους Δελφούς, που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου (διάρκεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου), παρόντος του μεγάλου φωτογράφου, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, για τον Ιούνιο στους Δελφούς προγραμματίζονται διεθνείς εκπαιδευτικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών και το πρόγραμμα «Φύση και Aνθρωπος στην Τραγωδία».
Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε χθες από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, πρόεδρο του Κέντρου Δελφών, κ. Παναγιώτη Ροϊλό, και από τον διευθυντή του, καθηγητή κ. Ανδρέα Γκόφα. Παραβρέθηκε ο Robert McCabe, ο οποίος μίλησε για την έκθεσή του και το περιεχόμενό της. Κάνοντας αναφορά στον τίτλο της («Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο») είπε ότι η έκθεση είναι «πολύ επίκαιρη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μέσα από αυτή την έκθεση οι μεγαλύτεροι βλέπουν μια Ελλάδα που θυμούνται, ενώ οι νεότεροι γνωρίζουν μια Ελλάδα που τους προκαλεί έκπληξη». Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση «περιλαμβάνει 66 συνολικά φωτογραφίες, κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρες, καθώς και κάποιες έγχρωμες, πολλές από τις οποίες είναι αδημοσίευτες».
Το βιβλίο
Τα κείμενα της έκθεσης και του νέου ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι του Παναγιώτη Ροϊλού, του ίδιου του φωτογράφου και της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου, που έχει το συντονισμό και έκανε την έρευνα. Το βιβλίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη πριν από το τέλος του Μαΐου 2023. Ξεφυλλίζοντας χθες ωστόσο τις σελίδες του πρώτου αντιτύπου του πολυτελούς αυτού τόμου, θαυμάσαμε για άλλη μια φορά την τέχνη του McCabe να εστιάζει στα μικρά, στα απλά, στα καθημερινά και να αναδεικνύει το μεγαλείο τους.
Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος ο McCabe, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας το 1954, μερικές από τις εικόνες της μεταπολεμικής Ελλάδας που φιλοξενεί στην έκθεση και το βιβλίο του:
«Η Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 ήταν μια χώρα όπου τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια χρησιμοποιούνταν ακόμη ευρέως. (Οι μουλαράδες απειλούσαν ότι θα έστελναν τα δύστροπα ζωντανά τους στη Σαντορίνη.) Οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους στα ποτάμια και στα παρακείμενα πηγάδια. Το νερό το κουβαλούσαν στο σπίτι, από βρύσες ή πηγές, με κανάτια. Στους δρόμους της Αθήνας δεν υπήρχαν φανάρια. Οι γυναίκες έκλωθαν ή ύφαιναν στον αργαλειό ή έπλεκαν. Οι άνδρες και οι γυναίκες φορούσαν συχνά παραδοσιακές χωριάτικες φορεσιές με πλουμιστά στολίδια.
Τα πλοία που έπλεαν στις ελληνικές θάλασσες ήταν, ως επί το πλείστον, σκαριά από δεύτερο χέρι, αγορασμένα από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς το 75% καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση Δοξιάδη… Οι δρόμοι ήταν κακοτράχαλοι και η οδήγηση τουλάχιστον περιπετειώδης. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα σπάνιζαν. Ο κλιματισμός ανύπαρκτος. Ο ηλεκτρισμός δεν είχε φτάσει σε πολλές μη αστικές περιοχές.
Πήλινα τούβλα χρησιμοποιούνταν ακόμη για το χτίσιμο των σπιτιών. Τα παιδιά και οι εργάτες κυκλοφορούσαν συχνά ξυπόλυτοι ή φορούσαν παπούτσια φτιαγμένα από ελαστικά. Ο τουρισμός, ο οποίος αργότερα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη. Στα ταξίδια μας εκείνα τα χρόνια, από την Ηπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, με εξέπλητταν ευχάριστα το κέφι, η ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα αυτών των ανθρώπων που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του».
Να σημειώσουμε ότι πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα Ελένη Αρβελέρ του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΠΚΕΔ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός. Συμμετέχουν: Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Τεχνολογία και Δημοκρατία
Οι Πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι με τίτλο «Τεχνολογία και Δημοκρατία» θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη 21 Ιουνίου και εστιάζουν στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, με τη χορηγία της Eurolife FFH. Οπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής του Harvard και πρόεδρος του ΕΠΚεΔ: «Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως: Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, τη συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου; Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές (βλ. την πρόσφατη εφεύρεση του ChatGPT) επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης στη μετα-ανθρώπινη εποχή;». Με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η 5η Περίοδος της «Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών». Την εποπτεία του προγράμματος έχει ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Σεμινάρια
Από τις 19 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εντατικά διεπιστημονικά σεμινάρια, πρωτίστως για υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές. Τα σεμινάρια διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Φύση και άνθρωπος στην τραγωδία» για νέους ηθοποιούς & σπουδαστές Δραματικών Σχολών θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου- έως 1η Ιουλίου.
Ειδήσεις σήμερα
Χαμός στο Twitter με εταιρεία που προωθεί τα ρούχα της με πρωταγωνίστρια μια drag queen [Bίντεο]
Ένα μικρό, αλλά σέξι ατύχημα για την Χάιντι Κλουμ – Η «απελευθέρωση» της θηλής
Νέο σκάνδαλο στο Survivor All Star – Βίντεο με Μαριαλένα και Σάκη να κρατάνε κινητό