Η παράδοση μοιάζει με σκυταλοδρομία αξιών, η μία γενιά δηλαδή παραδίδει στην άλλη γενιά τη σκυτάλη, τις πρακτικές και τις δεξιότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, ενισχύουν την κοινή ταυτότητα, το σεβασμό και τη συνέχεια. Οι σκέψεις αυτές συναντούν τον φετινό εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage) και η διοργάνωση συνδέεται με την 20ή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003, σύμβαση που κύρωσε και η χώρα μας το 2006. Το υπουργείο Πολιτισμού για 27η χρονιά φέτος συμμετέχει προσφέροντας ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει κάποιες από τις δράσεις του εορτασμού. Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού είναι ελεύθερη.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει παράθυρο στον «Καλλωπισμό στην Αρχαία Αίγυπτο» (11.00-12:00) και στα «Τάματα: ελπίδα και πίστη» (12.00-13:00). Δύο θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Για την παρακολούθηση των θεματικών περιηγήσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες: 213 214 4856 και 213 214 4858. Επισημαίνουμε ότι το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: 21 3214 4800.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Μουσείο Ακρόπολης
«Αναζητώντας το σήμερα σε ιστορίες του χθες» έχει τίτλο το πρόγραμμα του Μουσείου της Ακρόπολης εναρμονισμένο με το φετινό ευρωπαϊκό θέμα. Με οδηγό το φανταστικό ημερολόγιο της Φειδούς, μίας μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ., τα παιδιά προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τα εκθέματα του μουσείου. Ακούν ιστορίες από την αρχαιότητα, εξερευνούν μύθους, γνωρίζουν αρχαίες συνήθειες, ανάγκες και δοξασίες και τις συνδέουν με τη σημερινή εποχή. Στο τέλος, γεμίζουν τη δική τους «χρονοκάψουλα» με όλα όσα θα ήθελαν να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές. 23, 24/9. Ωρες: 10:30 π.μ. 12:30 μ.μ Εγγραφές γίνονται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Για τους συνοδούς είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου ημέρας. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες. Πληροφορίες: 210 9000900.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Η αρχαία υφαντική είναι η παραδοσιακή τέχνη που κέντρισε για τον φετινό εορτασμό την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χαριλάου Τρικούπη 31) στις 18:30 το απόγευμα θα διοργανωθεί θεματική περιήγηση «Οι υφάντρες του Μουσείου» και θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις: προβολή παρουσίασης του δρος Θεοδοσίου Τάσιου, ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Η τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως», διάλεξη από τον δρ Πάρη Ποτηρόπουλο, κύριο ερευνητή Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών «Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: Σύγχρονες μορφές της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης». Η αποψινή ημέρα θα κλείσει με την υφάντρα Ελένη Παύλου να παρουσιάζει τη σύγχρονη εφαρμογή της υφαντικής ως «μια πανάρχαια τέχνη στο σήμερα». Πληροφορίες: 210 4521598.
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
«Ανοίξτε τα μπαούλα» έχει τίτλο η δράση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που διοργανώνεται την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00. Η δράση σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τη δημιουργό Μαγδαληνή Δρούμπουλα, (Magdalene D), η οποία διασώζει και προβάλλει παλαιότερα και νεότερα εργόχειρα, ενσωματώνοντάς τα σε ρούχα σύγχρονης αισθητικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανοίξουν τα μπαούλα τους και να ανασύρουν εργόχειρα (κεντήματα, δαντέλες, υφαντά), που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν σε σύγχρονες δημιουργίες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και καθαρισμού τους. Πληροφορίες: 210-3237617.
Αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Γερακίου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον Αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου. Σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Γερακίου (17:00) διοργανώνεται η εκδήλωση «Παίξε αργαλειέ μου, βρόντησε…». Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση που αποτυπώνει την τέχνη της υφαντικής στο Γεράκι. Η υφαντουργική δραστηριότητα εκτιμάται ως μία από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων του τόπου, ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους, με βάση ανάλογα ευρήματα στον οικισμό του Κάστρου. Η τεχνική της υφαντικής σε όρθιο αργαλειό αποτελεί αυθεντικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Γερακίου, το οποίο το 2019 εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.