Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την κατάρτιση «μάστερ πλαν» για τη σωτηρία του φημισμένου αρχαιολογικού χώρου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα τη χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε’ (τέλη 3ου αρχές 2ου αι. π.Χ.), ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου.
Για το σκοπό αυτό το Ιδρυμα Κανελλόπουλου θα διαθέσει 550.000 ευρώ που αφορούν εργασίες της περιόδου 2017-2019. Και επειδή από το ελληνικό κράτος δεν περισσεύουν λεφτά ούτε για την προστασία και την ανάδειξη ενός αρχαιολογικού χώρου της σπουδαιότητας της Δήλου (δεν περίσσευαν ούτε την περίοδο πριν από την κρίση) αναζητούνται ιδιώτες χορηγοί για τη σωτηρία και των υπόλοιπων μνημείων. Εύλογη, για την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας, είναι η απορία -όπως μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο- του εφόρου Αρχαιοτήτων Πομπηίας που συμμετέχει στην Επιτροπή Δήλου. «Πώς είναι δυνατόν η Δήλος να παίρνει τόσα λίγα λεφτά όταν η Πομπηία πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 106 εκατ. ευρώ», αναρωτήθηκε. Ας μας απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Προέγκριση
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη, υπάρχει προέγκριση χορηγίας και για την αναστήλωση του μεγάλου ιερού του Απόλλωνα, η οποία προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμη. Ωστόσο, οι διεργασίες που έχουν ξεκινήσει οδηγούν τον έφορο Αρχαιοτήτων στη διαπίστωση πως «ξεκινάει νέα εποχή για το νησί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα, γιατί υπήρχαν πολλές ετοιμορροπίες που έπρεπε να θεραπευθούν άμεσα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η εικόνα της Δήλου δεν είναι σήμερα όσο θα έπρεπε ευανάγνωστη για τους επισκέπτες της.
Αυτήν τη στιγμή στον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με το γνωστό αρχαιολόγο, βρίσκονται πεσμένα χιλιάδες αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία φθείρονται ταχύτατα εξαιτίας της γειτνίασής τους με τη θάλασσα. Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουν οι αρχαιότητες από τη φθορά είναι να αναστηλωθούν και φυσικά να συντηρηθούν. Στην προσπάθεια της συντήρησης θα βοηθήσει ενεργά και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία δεν θα διενεργήσει άλλες ανασκαφές στην περιοχή.
Στοά του Φιλίππου
Η Στοά του Φιλίππου Ε’, το πρώτο μνημείο που εντάσσεται στο υπό κατάρτιση μάστερ πλαν, σώζεται στο επίπεδο των θεμελίων σε μήκος 71,75 μ και πλάτος 11,16 μ. και έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούνταν από 16 δωρικούς μαρμάρινους κίονες. Η αναστήλωση του μνημείου θα βασιστεί στην προκαταρκτική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κώστα Ζάμπα. Πριν από τις όποιες εργασίες θα προηγηθεί η καταγραφή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών.
Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου