Απρίλιος στο Μέγαρο, με τις συναυλίες του δημοφιλούς Κύκλου Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα· με εκδηλώσεις –μουσικές και εικαστικές– της πολυσυζητημένης έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14· αλλά και με μια νέα παραγωγή, την παράσταση ήχου της συνθέτριας Δήμητρας Τρυπάνη «Edward’s Dream», που βασίζεται στον Έντουαρντ Χάυντ, ήρωα του γνωστού βιβλίου του Στήβενσον The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde.
Για τέταρτη καλλιτεχνική περίοδο, το ΜΜΑ υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα με το καθιερωμένο πλέον αφιέρωμά του στη θρησκευτική μουσική (8, 9 & 10/4). Έτσι, το Σάββατο του Λαζάρου (8/4), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ενώσει τις δυνάμεις της με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Εκπατρισμένων Σύρων (SEPO) για την παρουσίαση της «Συμφωνίας των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, με την οποία εγκαινιάζονται επίσης οι μουσικές εκδηλώσεις της documenta 14, της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης που φέτος, εκτός από το Κάσσελ της Γερμανίας, φιλοξενείται και στην Αθήνα. Σολίστ, η σύρια σοπράνο Racha Rizk [Ράτσα Ριζκ]. Διευθύνει ο Ντάνιελ Ράισκιν [Daniel Raiskin]. Συμπαραγωγή: ΜΜΑ-ΚΟΑ-documenta 14. Την Κυριακή των Βαΐων 9/4, η Χορωδία, οι Σολίστ και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν (Balthasar-Neumann Choir and Ensemble) ερμηνεύουν τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής. Στα σολιστικά μέρη, ο τενόρος Ντάνιελ Μπέλε [Daniel Behle] και ο βαρύτονος Μάρκους Μπούττερ [Markus Butter]. Διευθύνει ο Tόμας Χένγκελμπροκ [Τhomas Hengelbrock]. Η συναυλία πραγματοποιείται χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Goethe Institut. To Adagio ολοκληρώνεται με το Αφιέρωμα στον Arvo Pärt [Άρβο Παιρτ], τον μεγάλο εσθονό συνθέτη του καιρού μας. Τα έργα ερμηνεύει το Ergon Ensemble (ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Ernst von Siemens Music Foundation) υπό τον Νίκο Τσούχλο. Συμμετέχουν οι μονωδοί: Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και Βασίλης Καβάγιας (τενόρος).
Στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών του Πάσχα μάς εισάγουν δύο ιδιαίτερες συναυλίες: στις 3/4, το σχήμα Παλαιάς Μουσικής Ventus Ensemble με ελισαβετιανά τραγούδια και μαδριγάλια της αναγεννησιακής εποχής, ενώ στις 4/4 ο πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύτρια του ιερού και αρχέγονου μέλους, παρουσιάζουν μικρούς θησαυρούς της κοσμικής και λόγιας μουσικής, δημιουργώντας έναν απρόβλεπτο συνδυασμό που ενώνει Ανατολή και Δύση («Akroasis»).
Στις 8 Απριλίου εγκαινιάζονται επίσης δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της documenta 14. Και οι δύο θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιουλίου (είσοδος ελεύθερη). Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει έργα του Απόστολου Γεωργίου, ενός από τους σπουδαιότερους έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του 1980, με διεθνή φήμη και καριέρα. Η δεύτερη εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Καμπάνια Ψιθύρων» του Pope.L (Whispering Campaign, 2016–17) και αποτελεί μέρος μιας ηχητικής εγκατάστασης και περφόρμανς που εκτείνεται σε όλη την πόλη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της documenta 14, οι φίλοι της σύγχρονης δημιουργίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής από την Ελλάδα και τη Σουηδία (19 & 20/4) καθώς και την εκδήλωση Eπίκυκλος και Project 21 με θέμα τη μουσική του Γιάννη Χρήστου (25/4).
Στις 26 και 27/4, οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση ήχου Edward’s Dream-Το όνειρο του Έντουαρντ της Δήμητρας Τρυπάνη (νέα παραγωγή). Το έργο της νεαρής συνθέτριας βασίζεται (όχι αυστηρά) στον Έντουαρντ Χάυντ, ήρωα του γνωστού βιβλίου του Στήβενσον The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde καθώς και σε άλλες πηγές. Είναι ένα κουιντέτο πιάνου που συνδιαλέγεται με ένα κουιντέτο από φωνές, μία άρπα και θιβετιανά κρουστά. Ο ρόλος του φωτισμού είναι διακριτικός και συμπληρώνει την παράσταση δίνοντας μια αίσθηση αργά μετακινούμενου πίνακα.
Το ετήσιο Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα ολοκληρώνεται στις 29/4, με μια συναυλία που περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα εγχόρδων του μεγάλου έλληνα συνθέτη. Tους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος είναι επίσης ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συμποσίου με θέμα «Οι χοροί του Σκαλκώτα» που διεξάγεται την ημέρα της συναυλίας (είσοδος ελεύθερη).
Οι μικροί φίλοι του Μεγάρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη πρωινή συναυλία (2/4) «Τα σπάμε! Σιωπή τέλος! Με Βιβάλντι, πέτρες, μπουκάλια, κινητά και ανακυκλώσιμα υλικά!». Το παιδικό και νεανικό κοινό θα γνωρίσει συνθέσεις που βασίζονται στη φύση ως πηγή έμπνευσης και θα προσεγγίσει την ανακύκλωση με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο: ως μια έννοια η οποία αναφέρεται σε μουσικές ιδέες που επαναχρησιμοποιούνται ευφάνταστα από τους δημιουργούς αλλά και στη χρήση καθημερινών αντικειμένων για την παραγωγή μουσικής. (ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ).
Τέλος, συνεχίζονται οι απευθείας μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (NT LIVE) και μπαλέτων από το Θέατρο Μπολσόι (The Bolshoi Ballet Live from Moscow). Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr