Ερχεται από την Καρλσρούη της Γερμανίας και διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι το ελληνικό υπ. Πολιτισμού με το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η Ελλάδα στέλνει στη Γερμανία μια πρωτότυπη έκθεση για το μυκηναϊκό πολιτισμό…
Αφορμή για να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτέλεσε η επιστροφή στην Ελλάδα από τη Γερμανία, τον Ιούνιο του 2014, δύο αριστουργημάτων του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, ενός τηγανόσχημου σκεύους και ενός μαρμάρινου ειδωλίου, που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου λοιπόν διοργανώνεται στην Αθήνα η έκθεση «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 5 Απριλίου έως 21 Μαΐου 2017 στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας). Στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων η Ελλάδα θα ανταποδώσει «με την οργάνωση μεγάλης έκθεσης, με θέμα τον μυκηναϊκό πολιτισμό, με έμφαση στα νέα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας, στο Κρατικό Μουσείο Βάδης στην Καρλσρούη, το φθινόπωρο του 2018», όπως ανακοίνωνε πέρυσι τον Φεβρουάριο το υπ. Πολιτισμού. Επίσης, πριν από την έκθεση θα διοργανωθεί «σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στη μυκηναϊκή αρχαιολογία ερευνητών, το οποίο θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης το φθινόπωρο του 2017».
Ερωτήματα
17 Νοεμβρίου 1973: Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου [βίντεο]
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, «οι παραπάνω δράσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τη γερμανική πλευρά». Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως με τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική πλευρά καταστρατηγείται η αρχή της αμοιβαιότητας στην ανταλλαγή εκθέσεων. Διότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις στην ίδια ζυγαριά από τη μια αντικείμενα που δημιουργήθηκαν το 19ο και τον 20ό αιώνα, όσο σπουδαία κι αν είναι αυτά, και από την άλλη αρχαιότητες που χρονολογούνται στα μυκηναϊκά χρόνια.
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε εχθές πως η έκθεση στο Μπενάκη θα περιλαμβάνει αντικείμενα από την πλούσια συλλογή του Badisches Landesmuseum, δηλαδή υφάσματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, χαρακτικά, κεραμικά, ανάγλυφα και γλυπτά, που αντανακλούν το καλλιτεχνικό κίνημα της αρ νουβό ή αρτ νουβό (Jugendstil στη γερμανική) που άνθησε στα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μάλιστα πως τα αντικείμενα της έκθεσης «επελέγησαν από τους υπευθύνους του γερμανικού μουσείου».
Επιμελητές της έκθεσης είναι η dr. Joanna Flawia Figiel, επιμελήτρια του γερμανικού μουσείου και ο Αθανάσιος Σωτηρίου, ιστορικός Τέχνης στη διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. Το Badisches Landesmuseum είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Βάδης και οι συλλογές του είναι αντιπροσωπευτικές όλου του φάσματος της ανθρώπινης ιστορίας από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει και δράσεις για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας
Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου