Ηταν στην αυλαία της παράστασης «Αμύντας» του Γεωργίου Μόρμορη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών στις 8 Ιουλίου, που έμελλε να είναι και το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε. Ο σπουδαίος μαχητής και ευσεβής του ελληνικού πολιτισμού, ιδρυτής του «Αμφι-θεάτρου», σκηνοθέτης, μεταφραστής και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 77 του χρόνια, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του, τη διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας. Το ύστατο αντίο στον μεγάλο θεατράνθρωπο θα δοθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 15:00. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.
Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός κληροδοτεί στην Ελλάδα μια μεγάλη και σημαντική συλλογή έργων και παραστάσεων. Δίδαξε εκατοντάδες θεατρικά κείμενα του κλασικού και του νεώτερου δραματολογίου, καθώς και όπερες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, ενώ συνέβαλε σημαντικά τόσο στη μελέτη του κοινωνικού βίου των Επτανήσων του 18ου αιώνα όσο και στην ανάδειξη ενός έργου σημαντικού για τη μελέτη της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης και της εξέλιξης της νεοελληνικής δραματουργίας. «Βρίσκω την τρέλα ερεθιστικό στοιχείο, που προσδιορίζει τα πράγματα κατά άλλον τρόπο και διαθέτει θεατρικότητα» συνήθιζε να λέει σχετικά με το δαιμόνιο και την αγάπη που χαρακτήρισαν το έργο του.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, γιος του σπουδαίου συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη, η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε στην τέχνη του θεάτρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961. Την περίοδο 1966-1970 συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το «Αμφι-θέατρο»
Πέντε χρόνια αργότερα ίδρυσε το περίφημο «Αμφι-θέατρο», με το οποίο διοργάνωνε εμβληματικές παραστάσεις. Μετά από 36 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το 2011 αναστέλλει -με «καρδιά ματωμένη», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει- τη λειτουργία του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα που παρουσιάστηκαν στο «Αμφι-Θέατρο» ήταν: «Λυσιστράτη» (1976), «Ερωτόκριτος» (1975), «Βάτραχοι» (1977), «Διγενής Ακρίτας» (1990) κ.ά. Το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο, ενώ από το 1977-1980 διετέλεσε διευθυντής του ΚΘΒΕ πρωτοστατώντας στην προσπάθεια δημιουργίας της Οπερας Θεσσαλονίκης. Με βασικό του σύνθημα «Η όπερα είναι θέαμα λαϊκό» ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία τον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν το 1978.
Από το 1984 έως και το 1987 διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 1999 έως το 2006 πρόεδρός της. Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1992-1996) και προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-1999, 2001-2003). Το 1988 τιμήθηκε με το βραβείο Κάρολος Κουν ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996) και το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999). Το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και τον επόμενο χρόνο πρόεδρος.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος είχε μια μοναδική ματιά στην Τέχνη και τη ζωή, την οποία και ταύτισε με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου, σύντροφο της ζωής του και ιδανική πρωταγωνίστριά του. Το 2005 ο θάνατός της ήταν συντριπτικός για εκείνον. Λίγα χρόνια αργότερα η ζωή τού επιφύλαξε ένα ακόμα χτύπημα, έχασε ξαφνικά σε ηλικία 24 ετών τον γιο του Αντίοχο. Με κουράγιο και πείσμα συνέχισε να δημιουργεί και να σκηνοθετεί, αλλά και να θαυμάζει τη διαδρομή της κόρης του, της Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δήλωσε: «Η απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στην Κατερίνα Ευαγγελάτου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει στους Ελληνες εκείνους που με το έργο τους, την ευρυμάθειά τους και την εν γένει παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα, έγιναν σημεία αναφοράς και ενέπνευσαν γενιές συμπατριωτών τους».
Ξένια Στούκα
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου