Μπορεί το φετινό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ να βρίσκεται σε τροχιά τελικού σχεδιασμού σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ωστόσο τα πρώτα ονόματα που φέτος θα βρεθούν στο αρχαίο αργολικό θέατρο σε οκτώ παραστάσεις έχουν κλειδώσει και βρίσκονται ήδη σε προετοιμασία. Από το επιδαύριο ρεπερτόριο δεν θα λείψουν και οι ξένοι δημιουργοί. Ενα από τα ονόματα που ακούγονται είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πι, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κ. Θεοδωρόπουλο για να έρθει στην Επίδαυρο με μια παράσταση βασισμένη σε δύο έργα του Αισχύλου.
Σημειώνουμε ότι από φέτος ξεκινά να λειτουργεί το Λύκειο Επιδαύρου, το μεγάλο θερινό σχολείο με ενιαία θεματική την «Ελευση του ξένου» που θα συνδέει τους χώρους της Επιδαύρου.
Οι δύο πρώτες μέχρι στιγμής ανεξάρτητες παραγωγές του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο μαρτυρούν τη διάθεση να υπάρξει ένα μωσαϊκό δημιουργίας διαφορετικών γενεών.
«Βάτραχοι» και «Βάκχες»
Η πρώτη παραγωγή είναι οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατήσει ο Λάκης Λαζόπουλος, που θα βρεθεί ύστερα από περίπου δέκα χρόνια μπροστά από το επιδαύριο κοίλον. Σημειώνουμε ότι ο Λαζόπουλος είχε πρωταγωνιστήσει τελευταία φορά στην Επίδαυρο το 2005 στους αριστοφανικούς «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για το Εθνικό Θέατρο. Η δεύτερη φεστιβαλική παραγωγή είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση χορού με οκτώ ηθοποιούς επί σκηνής. Οι μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές είναι ο ίδιος ο Λυγίζος, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Αρης Μπαλής, η Ανέζα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Μαγούλας, ενώ οι άλλοι δύο συντελεστές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Εθνικό επί δύο
Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στην Επίδαυρο με δύο παραστάσεις. Η χαρισματική Κατερίνα Ευαγγελάτου αναλαμβάνει το έργο του Ευριπίδη «Αλκηστις», που πρωτοπαρουσιάστηκε σε εποχή κρίσιμη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Ελενα Μαυρίδου θα υποδυθεί την ομώνυμη ηρωίδα και ο Νίκος Κουρής τον Αδμητο, τον βασιλιά των Φερών της Θεσσαλίας. Στο ρόλο του Φέρη θα συναντήσουμε τον Γιάννη Φέρτη, ενώ τον Ηρακλή θα ερμηνεύσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Η δεύτερη παράσταση του Εθνικού είναι η αριστοφανική «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και μουσική του Νίκου Κυπουργού. Στη μεγάλη γιορτή για την ειρήνη θα μας υποδεχτεί ο ανατρεπτικός Τζίμης Πανούσης.
Το ΚΘΒΕ επανέρχεται με την περυσινή μεγάλη επιτυχία του. Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις θα ζωντανέψουν ξανά με τον Γιάννη Στάνκογλου να κρατά σε μονή διανομή το ρόλο του Ετεοκλή. Την Αντιγόνη θα παίξει η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου και την Ισμήνη η Ιώβη Φραγκάτου, ενώ δεν έχει ακόμα οριστεί ο ηθοποιός που θα υποδυθεί τον Πολυνείκη.
Επιστρέφει με «Μήδεια»
Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει στην Επίδαυρο με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Η τελευταία εμφάνιση του ιστορικού θεάτρου στο αργολικό θέατρο είχε γίνει το 2010 με το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.
Το παρών στην Επίδαυρο θα δώσει επίσης και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με το έργο «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Πρωταγωνιστές του; Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Νίκος Ψαρράς. Επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη με τον σπουδαίο Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο.
Σε αναμονή λοιπόν για το τελικό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε στον «Ε.Τ.» πως «ένα από τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης θα είναι το άνοιγμα στην πόλη».
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου