Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινή Δάρρα στον ΕΤ: Να μην συνηθίσουμε την απομόνωση

Φωτεινή Δάρρα στον ΕΤ: Να μην συνηθίσουμε την απομόνωση

Δέσποινα Σαββοπούλου

Από την Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς ξεκινά απόψε τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις, με τη μορφή του live streaming, η Φωτεινή Δάρρα.

Η διακεκριμένη ερμηνεύτρια, που και στη διάρκεια της καραντίνας προσέφερε μια σειρά διαδικτυακών συναυλιών με φιλανθρωπικό σκοπό για νοσοκομεία που επλήγησαν, βρήκε έναν ακόμα πρωτότυπο τρόπο για να βρεθεί κοντά στο κοινό με τα τραγούδια και τις μουσικές της.

«Πρόκειται για έναν ολοκαίνουργιο κύκλο συναυλιών που έχει τίτλο: “Εκπέμπουμε από παντού”», λέει η ίδια η Φωτεινή Δάρρα στον «Ε.Τ.». «Μια καινούργια πρωτοποριακή ιδέα όπου εκπέμπουμε μια ολόκληρη διαδικτυακή συναυλία, μέσω της σελίδας μου, κάθε φορά από ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας. Κυριολεκτικά από όπου μπορεί να βάλει ο νους. Μπορούμε να στήσουμε την ορχήστρα μας πάνω στην άμμο δίπλα στη θάλασσα, σε ένα βουνό, σε ένα δάσος, σε ένα θέατρο. Μπορούμε να βρεθούμε πραγματικά οπουδήποτε και να εκπέμψουμε τα τραγούδια μας! Η πρεμιέρα αυτών των διαφορετικών διαδικτυακών συναυλιών γίνεται από το Αλσος Κηφισιάς, στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Εκθεσης, που θα διαμορφωθεί μαγικά από το σκηνοθέτη μας σε ένα γύρισμα με επτά κάμερες και drone, που θα δείχνει εντυπωσιακά πλάνα του άλσους! Τραγούδια αισιόδοξα, χαρούμενα καλοκαιρινά θα είναι μέσα στο πρόγραμμά μας για να δώσουμε χαρά στον κόσμο, που την έχει τόσο ανάγκη. Και όλο αυτό από έναν χώρο εξωτερικό, από ένα υπέροχο τοπίο. Δίπλα μου, στην ενορχήστρωση και στο πιάνο είναι ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Μαζί μου μια δροσερή ορχήστρα: Στην τρομπέτα ο Απόστολος Καλογιάννης, στο τρομπόνι o Σπύρος Βέργης, στα κρουστά ο Αντώνης Γερογιάννης και στο μπάσο ο Χάρης Κελάρης. Ολοι με τιμούν που είναι μαζί μου σε αυτή την καινούργια μου… τρέλα»!!!

Πώς πέρασες την καραντίνα; Υπήρξαν κάποιες δημιουργικές διαδικτυακές παρουσίες σου με φιλανθρωπικό σκοπό; Ποια ήταν η ανταπόκριση;

Στη δύσκολη αυτή περίοδο προσπάθησα να είμαι δημιουργική και ταυτόχρονα να προσφέρω. Ετσι λοιπόν, μαζί με τον Γιώργο Παπαχριστούδη οργανώσαμε ολόκληρες διαδικτυακές συναυλίες πιάνο-φωνή μέσα από το σπίτι μας. Σκέφτηκα να αφιερώνουμε κάθε μία συναυλία στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τα νοσοκομεία της χώρας που είχαν ανάγκη. Ξεκινήσαμε με το νοσοκομείο της Καστοριάς, μετά ήρθαν η Κοζάνη και η Ξάνθη. Προτρέπαμε τους χιλιάδες θεατές να προσφέρουν έστω μισό ευρώ για το σκοπό. Τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο λογαριασμό του κάθε νοσοκομείου και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Η ανταπόκριση του κόσμου απίστευτη. Πόση χαρά πήραμε από αυτό, πόση δύναμη δεν φαντάζεστε! Δεθήκαμε ακόμα περισσότερο με τον κόσμο! Αποκτήσαμε μια σχέση που τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει. Τίποτα δεν την μετακινεί, τίποτα δεν τη σταματά.

Κατάλαβες στη δύσκολη εποχή που ζήσαμε ότι ο πολιτισμός και το τραγούδι είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας, στο οποίο πάντα θα ανατρέχει το κοινό για να βρει στήριγμα να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του;

Το πιο ελπιδοφόρο, η πιο μεγάλη νίκη για την τέχνη και τους καλλιτέχνες είναι ότι όλος ο κόσμος κατάλαβε την αξία της τέχνης: παρηγορητική, αισιόδοξη, μιλάει για τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Ομως κι εμείς καταλάβαμε πόσο πολύ ανάγκη έχουμε το κοινό, την παρουσία του, το χειροκρότημα που μας δίνει δύναμη, ακόμα και τις «παραγγελιές» γιατί όχι; Είναι μια σχέση αμφίδρομη αυτή. Μια σχέση αληθινή, όπου χρειάζεται ο ένας τον άλλο, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις.

Πώς βλέπεις την καλλιτεχνική σου συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι, υπήρχαν σχέδια στο εξωτερικό και τι θα γίνει με αυτά;

Στις 17 Μαΐου (μέρα των γενεθλίων μου) ήταν προγραμματισμένη μια συναυλία μου στο Παρίσι, στο Theatre de la Ville. Στενοχωρήθηκα -είναι αλήθεια -που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Μετά ακολουθούσε μια συναυλία μου στο Στρασβούργο και στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και ήταν έτοιμες να κλείσουν κι άλλες εκτός και εντός Ελλάδας, όμως ήρθαν τα πράγματα αλλιώς. Δεν χάθηκε τίποτα! Ολα θα γίνουν όταν μπορέσουμε ξανά να ταξιδέψουμε και να χαρούμε με απόλυτη ασφάλεια όλα αυτά που μας χαρίζει η ζωή απλόχερα.

Είσαι αισιόδοξη γενικότερα για το μέλλον; Υπάρχουν μεταπτώσεις, ανησυχίες, ως μητέρα που είσαι;

Δεν μπορώ παρά να παραμείνω αισιόδοξη. Πρώτον και κυριότερο επειδή είμαι μάνα και θέλω να μεγαλώσω όσο καλύτερα μπορώ το παιδί μου και δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, επειδή είμαι καλλιτέχνις και ο καλλιτέχνης πρέπει πάντα να τιθασεύει την απαισιοδοξία του, τους φόβους του και να προχωράει μπροστά για να δίνει κουράγιο στο κοινό. Είμαστε παράξενα όντα οι καλλιτέχνες… Εκεί που «πέφτουμε», ξαφνικά «σηκωνόμαστε» ξανά. Κι αυτό γιατί γεννιόμαστε και υπάρχουμε για να δίνουμε αγάπη και χαρά στον κόσμο.

Τι εύχεσαι;

Εύχομαι να μη συνηθίσει κανείς από εμάς την απομόνωση που τους προηγούμενους μήνες κρίθηκε αναγκαία… Να προσέχουμε αλλά να μην ζούμε με το φόβο. Να μη συνηθίσουμε στον όρο «social distancing»… Εύχομαι σύντομα, όταν βγαίνουμε στους δρόμους, να αγκαλιαζόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη! Να τραγουδήσουμε μαζί, να επιστρέψουμε στην ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων.

ΙΝΦΟ – Η συναυλία από το Αλσος Κηφισιάς θα εκπέμψει απόψε στις 9.00 μ.μ. από την επίσημη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/foteinidarra/

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου