Επικαλούνται έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών. Στο εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία 6/11/2018, παραλήπτη την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων και θέμα «Ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων κρατικών ενισχύσεων σε έργα πολιτισμού», γίνεται αναφορά σε έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και στα έσοδα που συγκεντρώνουν αυτοί οι χώροι.
Με μια επισήμανση που πυροδοτεί αντιδράσεις και σοκάρει με τον κυνισμό της:
«…Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει το χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ή το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης…», διαβάζουμε στο έγγραφο που αποκάλυψε ο διαδικτυακός τόπος The Press Project.
«Οι μάσκες έπεσαν», επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακαλέσει την εκχώρηση των χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στους δανειστές, που αποφάσισε το καλοκαίρι του 2018, αλλά τουναντίον επεξεργάζεται σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων».
Την ίδια στιγμή αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για «τη χορήγηση αντιγράφου της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου-Υπερταμείου».
Για το θέμα αυτό ο ΣΕΑ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης, από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η οποία θα εξεταστεί ενώπιον του ΣτΕ στις 22 Ιανουαρίου.
Τα έσοδα
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας ενισχύει το κλίμα ανησυχίας, καθώς αποκαλύπτει σκέψεις για την «αξιοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς με όχημα την «αποκρατικοποίηση» και με …γέφυρα τις διαπιστώσεις για τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων. Τα οποία (έσοδα), κάτι που φαίνεται να αγνοεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, καταλήγουν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων προς ενίσχυση συνολικά του αρχαιολογικού έργου που συντελείται στη χώρα.
Σχετικά λοιπόν με τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στο εν λόγω έγγραφο διαβάζουμε: «…Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά στοιχεία παρελθόντων ετών που έχουν προσκομιστεί, παρατηρείται ότι το ποσοστό αυτό δύναται να ανέρχεται σε επίπεδα υψηλότερα του 20% (ακόμα και 60-70%), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα έσοδα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις δαπάνες λειτουργίας… Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, διαφαίνεται ότι οι εν λόγω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες με εμπορικό τρόπο και έχουν χαρακτηριστικά οικονομικής δραστηριότητας».
Παράλληλα, τίθεται εν αμφιβόλω αν θα πρέπει τα έργα συντήρησης -όπως αυτά που έγιναν π.χ. στην Ελευσίνα- να επιχορηγούνται.
Η ΠΕΥΦΑ καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να αποδοκιμάσει το επαίσχυντο έγγραφο» και «να παραδώσει άμεσα στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ τον ονομαστικό κατάλογο των μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που εκχωρήθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης…».
Αναφορικά με το θέμα αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου 2018 ότι «προβαίνει σε νομοθετική ρύθμιση διεύρυνσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του ιδιοκτησιακού δικαιώματος για ακίνητα αρμοδιότητάς του…». Έκτοτε, ουδέν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]