Έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, το κτίριο του Ωδείου διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο που όμως παραμένει ημιτελές επί τέσσερις δεκαετίες!
Μέρος αυτού του υπογείου αποπερατώθηκε και μεταμορφώθηκε σε χώρο υψηλής αισθητικής ο οποίος θα αρχίσει να φιλοξενεί, από τις 19 Σεπτεμβρίου, πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αναφερόμαστε στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου του Ωδείου, συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ., που επεκτείνεται σε ένα πολύ όμορφο αίθριο υποβιβασμένο και αυτό στη στάθμη του υπογείου. Το κόστος της αναμόρφωσης του χώρου αλλά και της διασφάλισης όλων των απαραίτητων συνθηκών για τη λειτουργία του ως εκθεσιακού χώρου (διαρρυθμίσεις, χώροι υγιεινής, πυρασφάλεια κ.λπ.) χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ με 180.000 ευρώ.
«Μετά από δεκαετίες, το εμβληματικό αλλά ανολοκλήρωτο οικοδόμημα ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα επιτέλους ζωντανεύει και προσφέρεται στο αθηναϊκό κοινό για να φιλοξενήσει τέχνη», σημειώνει ο ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Αποτελεί, άλλωστε, βασική αρχή του Οργανισμού αλλά και φιλοδοξία του ιδρυτή του η σύγχρονη τέχνη να προσεγγίζει το κοινό με όχημα την αξιοποίηση χώρων που παραμένουν πολιτιστικά ανεκμετάλλευτοι. «Στην καρδιά της πρωτεύουσας το εμβληματικό κτίριο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου για το Ωδείον Αθηνών κοιμάται περιμένοντας εδώ και τέσσερις δεκαετίες την ολοκλήρωσή του», σημειώνει ο κ. Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
«Σήμερα», προσθέτει, «ο οργανισμός ΝΕΟΝ έρχεται να φυσήξει μια φρέσκια πνοή στο έργο ενός μεγάλου Ευρωπαίου αρχιτέκτονα, να ξαναζωντανέψει μέρος από το εγκαταλειμμένο γιαπί του 1976 και να κάνει μαζί με το Ωδείο Αθηνών το πρώτο μεγάλο βήμα στο δρόμο της ολοκλήρωσης του λευκού κτιρίου που περιμένει μισοξεχασμένο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στην οδό Ρηγίλλης…».
Εγκαίνια επί δύο
Ο νέος χώρος εγκαινιάζεται με δύο προγράμματα του ΝΕΟΝ. Με την ολοκλήρωσή τους ο χώρος θα παραμείνει στη διαχείριση του Ωδείου Αθηνών για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το πρώτο από τα δύο προγράμματα διοργανώνεται σε συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης και έχει τον τίτλο «Ideas City Athens». Το πρόγραμμα, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Ντιτρόιτ, εστιάζει την προβληματική του στους δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις: τη ροή των ανθρώπων και τη ροή των κεφαλαίων. Πρόκειται για πενθήμερο Workshop (19-24 Σεπτεμβρίου) που θα ολοκληρωθεί με ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό (24/9). Συμμετέχουν 40 Ελληνες και ξένοι εταίροι από διάφορους χώρους (ντιζάιν, αρχιτεκτονική, κοινοτική δράση κ.λπ.).
Στα μέσα Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Η Υπέρβαση της Αβυσσος», η οποία φέρνει σε διάλογο την περίφημη «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη με έργα Ελλήνων και ξένων σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση είχε παρουσιαστεί τον προηγούμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο. Σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρίας Μαραγκού.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου