Γράφει ο Βαγγέλης Λημνιώτης
Για άλλη μια χρονιά έχουμε υπερπληθώρα, με πάνω από 100 θεατρικά να ανεβαίνουν σε διάφορα θέατρα της Αθήνας. Στο νέο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr, διαλέξαμε 7 συν 1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου που θα έρθει η επόμενη φουρνιά.
Επιθεωρητής στο Θέατρο Skrow
Η κλασική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, γραμμένη το 1836, συναντιέται στη νέα διασκευή που υπογράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος με τον Γιώργο Παπαγεωργίου, σε μία παράσταση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έλευση του «Επιθεωρητή» ως μια «ερωτική ιστορία».
Έναν έρωτα με το όνειρο, την ψευδαίσθηση, την «προσυμφωνημένη» ήττα. Ώστε η ελπίδα που θα γεννηθεί να είναι a priori ανεκπλήρωτη.
Μετά τον «Αρίστο», ο Γιώργος Παπαγεωργίου μαζί με 5 ηθοποιούς και έναν μουσικό επί σκηνής, κρατώντας ως άξονα την γνωστή ιστορία του Ρώσου απατεώνα Χλεστιακόβ και την έλευσή του στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, δημιουργούν έναν φαντασιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας υλικά από το χώρο των καμαρινιών ενός θιάσου, σε μία προσπάθεια αφηγηματικής απεικόνισης της φαρσοκωμωδίας, με τη βαθιά κριτική που ασκεί το ίδιο το έργο στους μηχανισμούς της απάτης.
Στο πρόσωπο του Χλεστιακόβ οι κάτοικοι της πόλης βλέπουν έναν μεγάλο σωτήρα και οραματίζονται ένα σπουδαίο μέλλον. Για μία ημέρα και οι δύο πλευρές ζουν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα· και είναι η αγάπη αυτή για την αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας που δημιουργεί τη συμφιλίωση με την ψευδαίσθηση που φέρνει μαζί του ο «Επιθεωρητής».
«Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι κωμωδιογράφος. Την παραμικρή αλήθεια -ακόμη και ίχνος αυτής της αλήθειας- αν πεις, έχεις να αναμετρηθείς όχι μονάχα με άτομα, αλλά με ολόκληρες τάξεις», γράφει στο φίλο του Στσέπκιν ο Γκόγκολ.
Ταυτότητα Παράστασης:
Διασκευή/Δραματουργική Επεξεργασία: Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Σκηνικά: Κατερίνα Αριαννούτσου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Κομμώσεις: Talkin’ Heads
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Παίζουν: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Λατουσάκης
Θέατρο Skrow, Αρχελάου 5, Παγκράτι
Πρεμιέρα: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:00
Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)
Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων στο Θέατρο Βασιλάκου
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι στην Επίδαυρο με την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, καθώς και φέτος με την όπερα «Ζ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επανέρχεται, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, νεανικό έργο του μεγάλου ποιητή, θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους εξαιρετικούς Νίκο Κουρήκαι Ορφέα Αυγουστίδη σε έναν δυναμικό θίασο 12 ηθοποιών.
Το εντυπωσιακό σκηνικό (Εύα Μανιδάκη), που λειτουργεί ως μια διαρκώς μεταβαλλόμενη συνθήκη ψευδαίσθησης και τα κοστούμια – γλυπτά (Βασιλική Σύρμα), φτιαγμένα με μια σπάνια τεχνοτροπία, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό σύμπαν που θα παρασύρει τους θεατές στον ίλιγγο μιας εκρηκτικής παράστασης.
Το έργο: Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.
Ταυτότητα Παράστασης:
Νέα Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση-Χορογραφία : Πατρίσια Απέργη
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Κατασκευή Κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Χριστίνα Ματθαίου
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Βοηθός Παραγωγής : Πάνος Σβολάκης
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Διανομή:
Αντίφιλος o Συρακούσιος-Αντίφιλος o Εφέσιος : Νίκος Κουρής
Δρόμιος ο Συρακούσιος-Δρόμιος ο Εφέσιος : Ορφέας Αυγουστίδης
Αδριανή: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Λουκιανή: Αμαλία Νίνου
Αιγαίων: Ερρίκος Μηλιάρης
Δούκας: Νίκος Πυροκάκος
Άντζελο: Γιώργος Νούσης
Έμπορος : Βαλάντης Φράγκος
Αξιωματικός: Στέλιος Παυλόπουλος
Εταίρα: Ελίζα Σκολίδη
Δρ Στυφός: Πάνος Ζυγούρος
Ηγουμένη: Μαριάμ Ρουχάτζε
Παραστάσεις & Τιμές Eισιτηρίων:
Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00
Κυριακή 21.00
Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά
Θέατρο Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Τηλ: 211 01 32 002-03-04-05
Αν Υπάρχει Δεν Το Χω Βρει Ακόμα στο Θέατρο Βρετάνια
Μετά τους πολύ πετυχημένους Αστερισμούς, ο Μάκης Παπαδημητρίου καταπιάνεται με ένα ακόμα έργο του «τρομερού παιδιού» του βρετανικού θεάτρου, Nick Payne.
Ο George είναι ένας περιβαλλοντολόγος, εμμονικός με την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει απορροφηθεί τόσο με την οικολογική καταστροφή και το έργο διάσωσής της, που παραμελεί την οικογένειά του και κινδυνεύει να τη χάσει. Η Fiona είναι η γυναίκα του, μια καθηγήτρια, κουρασμένη από την καθημερινότητα που ανακαλύπτει ότι η κόρη της πέφτει θύμα εκφοβισμού (bullying).
Η Anna είναι η κόρη τους, ένα υπέρβαρο έφηβο κορίτσι, θύμα bullying στο σχολείο της, που αντιδρά στον εκφοβισμό κι αποβάλλεται για δύο εβδομάδες. O Teri είναι ο μικρός αδερφός του George, ένας περιπλανώμενος ‘άσωτος υιός’, ο μόνος άνθρωπος, ωστόσο, που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για το θλιμμένο κορίτσι.
Αυτά τα 4 πρόσωπα είναι οι πρωταγωνιστές της «ακατάστατης», αξιαγάπητης κωμωδίας που θέτει πολλά ερωτήματα και βάζει στο μικροσκόπιο την πάλη με την ερώτηση για το αν η δική μας ζωή αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη για να διασωθεί ή όχι.
Το Αν υπάρχει, δεν το ‘χω βρει ακόμα είναι ένα αστείο, τρυφερό, συγκινητικό, καυστικό και αφοπλιστικά ειλικρινές έργο για μια σύγχρονη οικογένεια που προσπαθεί να γίνει και πάλι… οικογένεια και να επιβιώσει.
Ο Nick Payne, γνωστός για τη γεμάτη συναίσθημα γραφή, τους εύγλωττα ελλειπτικούς διαλόγους και την αιχμηρή συμπόνια του, έχει την καταπληκτική ικανότητά να «μπλέκει» τον μικρόκοσμο με το σύμπαν, φέρνοντας στο φως πώς η κατάσταση του πλανήτη και η κατάσταση μιας οικογένειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καθορίζουν η μία την άλλη.
Ταυτότητα Παράστασης:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Διανομή:
George: Μάκης Παπαδημητρίου
Fiona: Μαρία Λεκάκη
Anna: Αγγελική Γρηγοροπούλου
Terry: Δημήτρης Πασσάς
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:30
Πέμπτη-Σάββατο: 21:00
Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 18:00
Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7,Κέντρο, Τηλ.: 2103221579
Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα στο Τζένη Καρέζη
Είμαι ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν. Ξέρω όλες τις χώρες του κόσμου με τις πρωτεύουσές τους. Και όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7507.
Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση.
Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή…
Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους.
Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή…
Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, που έργα του έχουν ανεβεί άλλες δυο φορές από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013.
Έχει παιχτεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ελλάδα, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία.
Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες, τα μαθηματικά και τα χρώματα.
Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης Σοφία Μαυραγάνη
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη Βαγγέλης Βογιατζής
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Νιάρρος Κρίστοφερ
Μαρία Καλλιμάνη Τζούντι, η μητέρα του Κρίστοφερ
Αλεξάνδρα Αϊδίνη Σιβόν
Γιώργος Χρυσοστόμου Εντ, ο πατέρας του Κρίστοφερ
Μαρία Κατσανδρή Κα. Αλεξάντερ / Κομψή κυρία
Θύμιος Κούκιος Ρότζερ / Αξιωματικός Υπηρεσίας / Νούμερο 37 / Υπάλληλος εκδοτηρίων / Πληροφορίες / Μεθυσμένος 1
Γιώργος Γιαννακάκος Αιδεσιμότατος Πήτερς / Θείος Τέρρυ / Κος Γουάιζ / Αστυνομικός του σταθμού / Σεκιουριτάς
Βάσια Χρήστου Κα Σίαρς / Κα Γκασκόιν / Κυρία στο δρόμο / Γυναίκα στο τρένο / Καταστηματάρχισσα / Πανκ κορίτσι
Σπύρος Κυριαζόπουλος Αστυνομικός 1 / Κος Τόμπσον / Μεθυσμένος 2 / Άντρας με τις κάλτσες / Αστυνομικός 3
Από 7/11 μέχρι 23/12, Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη μέχρι Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Tηλ. 2103636144 – 2103625520
Οι Δούλες & η Νύχτα των Δολοφόνων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Δούλες: Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα.
Τρεις έμπειροι ηθοποιοί-δούλοι του κοινού παίζουν τις Δούλες σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την επιθυμία της μεσαίας τάξης για μελό: να το βλέπει, να το βιώνει, να το απολαμβάνει… Μια μεταφορά για την τέλεια υποδούλωση.
Δούλες δέσμιες της ζήλειας και των φαντασιώσεών τους, ηθοποιοί φυλακισμένοι στους ρόλους τους και δέσμιοι της προσδοκίας του κοινού, άντρες φυλακισμένοι στα γυναικεία τους ρούχα και ψιμύθια. Οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του θεάτρου. Το νόημα χάνεται. Η εξέγερση είναι αδύνατη.
Ταυτότητα Παράστασης:
Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική επιμέλεια: Μαρτύνας Μπιαλομπζέσκις
Επιμέλεια κίνησης: Έντγκεν Λάμε
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτης: Άκης Γουρζουλίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Αντιγόνη ΜακΛέλλαν
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Ήμελλος
Κώστας Μπερικόπουλος
Αργύρης Ξάφης
Από 11/10 ως 13/1 Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00
Η Νύχτα των Δολοφόνων: Κλεισμένα στο υπόγειο του σπιτιού τους, τρία αδέλφια, στην προσπάθειά τους να υπερβούν τα όρια της πατρικής εξουσίας, σχεδιάζουν τη δολοφονία των γονιών τους. Επιδίδονται σε ένα ενστικτώδες παιχνίδι ενηλικίωσης δίχως τέλος. Ένα κουβανέζικο έργο, που τα γεγονότα του Μάη του ’68 ανέδειξαν σε κατεξοχήν έργο σύγκρουσης των γενεών.
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Η πρώτη απαγόρευση έρχεται στη ζωή μας πολύ νωρίς, αμέσως μόλις η αντίληψή μας για την ύπαρξη ξεπεράσει το δίπολο μητέρα-παιδί. Και σε αυτήν θα προστεθούν κι άλλες, κι άλλες, κι ακόμα περισσότερες, ανάλογα με την παράδοση, τη θρησκεία των γονιών μας, την καταγωγή, την κουλτούρα.
Την αναπόφευκτη εσωτερική σύγκρουση στην προσπάθειά μας να εγκιβωτιστούμε στην κοινωνία επιλέγει να διαχειριστεί ο Τριάνα μέσω ενός παράξενου παιχνιδιού που παίζουν τρία αδέλφια κάθε βράδυ στο πίσω δωμάτιο του σπιτιού τους.
Η επιθυμία λύτρωσης από τα δεσμά της εξουσίας δίνει κίνηση σε αυτό το παιχνίδι, την παράσταση όπως την αποκαλούν, στην οποία εναλλάσσουν ρόλους, υποδυόμενοι τους γονείς τους, τους φίλους τους, πρόσωπα εξουσίας, προκειμένου να ξορκίσουν το απωθημένο του γονεϊκού φόνου. Και μέσα σε αυτό το vertigo τελικά θα συγκρουστούν μεταξύ τους, αφού και οι ίδιοι δεν μπορούν να οραματιστούν ένα κόσμο χωρίς γονείς, δίχως Νόμο.
Το έργο, γραμμένο από τον Κουβανό Χοσέ Τριάνα, συνδέθηκε με τα γεγονότα του Μάη του ’68, επειδή αναδείκνυε το χάσμα των γενεών που είχε προκύψει στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φοβισμένη γενιά του πολέμου, αγκιστρώμενη από την παράδοση και τον συντηρητισμό, και τα παιδιά της οδηγημένα από αυτόν τον νεοπουριτανισμό στη σύγκρουση με οτιδήποτε παλαιό. Πενήντα χρόνια μετά, αυτή η ψυχαναλυτική ανάγνωση συνεχίζει να ασκεί κριτική στον θεσμό της οικογένειας, παραμένοντας φοβερά σύγχρονη.
Ταυτότητα Παράστασης:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνογράφου: Βίρνα Κούτλα
Κατασκευή σκηνικού: Γαβρίλος Φανός, Μαρίνα Λαφαζάνη
Ζωγραφική σκηνικού: Μαίρη Αντωνοπούλου, Σταύρος Κακλιδάκης, Φαίδων Καλλιτσουνάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Άννα Καλαϊτζίδου
Γρηγόρης Μπαλλάς
Μαρία Παρασύρη
Από 5/10 ως 6/1 Τετάρτη-Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα
Tηλ: 210 9212900
Βυσσινόκηπος στο Θέατρο Χορν
Ο πολυπράγμων για άλλη μια θεατρική σεζόν Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί το κλασσικό έργο του Τσέχοφ, τρία χρόνια μετά την παράσταση του Καραθάνου στη Στέγη, η οποία είχε αφήσει ένα μεγάλο στίγμα στο έργο.
Στο Βυσσινόκηπο μια τεράστια οικογένεια βλέπει το παρόν να ετοιμάζεται να την κατασπαράξει και να την κλείσε μια για πάντα στο παρελθόν. Το μέλλον έρχεται γοργό και γεμάτο αλλαγές. Αλλαγές που δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τους ανθρώπους που μένουν πεισματικά σε όσα έμαθαν.
Η Λιουμπόβ Ρανιέφσκι επιστρέφει στο σπίτι της από το Παρίσι μετά από απουσία 5 ετών, συντετριμένη από έναν έρωτα και καταχρεωμένη. Το σπίτι της με τον τεράστιο Βυσσινόκηπό του είναι υποθηκευμένα κι εκείνη μοιάζει ανίκανη να τα σώσει από το ξεπούλημα.
Αντιδρά πολύ ανθρώπινα: με δράμα, αναμνήσεις, απάθεια, αφέλεια, άρνηση και υπερβολές. Στην ουσία απλώς παρακολουθεί τον κόσμο της να χάνεται. Έχει φέρει μαζί της την κόρη της την Άνια και τη Σαρλότα την ιδιόρρυθμη γκουβερνάντα.
Στο σπίτι θα συναντήσει τον Γκάγεφ, τον φλύαρο και φιλάρεσκο αδελφό της. Τον Λοπάχιν, τον γιό του κολίγου που είναι πλέον έμπορος με πολλά λεφτά, ο μόνος που αντιλαμβάνεται την εποχή που αλλάζει και της δίνει συμβουλές σωτηρίας που εκείνη δεν ακούει.
Τη Βάρια την ψυχοκόρη της, τον Τροφίμωφ, τον αιώνιο φοιτητή, ίνδαλμα της μικρής Άνια, γεμάτον επαναστατικές ιδέες. Τον Επιχόντωφ τον λογιστή που θέλει τόσο πολύ να παντρευτεί την υπηρέτρια Ντουνιάσα που αγαπάει τον Γιάσα τον υπερόπτη υπηρέτη, τον Πίστσικ τον κτηματία που αναζητεί διαρκώς λίγα δανεικά, και τον αιωνόβιο Φιρς που απομένει με τη μοναξιά του.
Αυτό το πλήθος, αφέντες και υπηρέτες, περιφέρεται μέσα και γύρω από το σπίτι για έξη μήνες. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Όλοι θέλουν κάτι ή κάποιον που δεν έχουν, όλοι ανίκανοι να κάνουν κάτι δραστικό για να σωθούν. Στο τέλος όλα και όλοι θα έχουν αλλάξει, και το μόνο που θα ακούγεται, ο χτύπος από ένα τσεκούρι πάνω σε δέντρο.
Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Βοηθός Σκηνογράφου: Αλεξάνδρα Καψή
Φωτογραφίες Παράστασης : Ελίνα Γιουνανλή
Πρωταγωνιστούν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.
Από 24 Οκτωβρίου μέχρι 21 Απριλίου
New Piece I – Since She στη Στέγη
Μετά το τέλος της περιοδείας της σπουδαίας παράστασης Ο Μεγάλος Δαμαστής που ξεκίνησε την πορεία της στη Στέγη τον Μάιο του 2017, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αντιμετωπίζει μια προσωπική πρόκληση. Να στήσει μια χοροθεατρική παράσταση με έναν θίασο που δεν έχει ξανασυνεργαστεί και να αποδώσει έναν μεγάλο φόρο τιμής στην Πίνα Μπάους, την μεγάλη κυρία του γερμανικού και διεθνούς θεάτρου. Το trailer είναι ενδεικτικό του τι θα δούμε.
18-21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]