Ενα ταξίδι στην Ηπειρο, εκεί όπου οι άνθρωποι στήνουν τα πιο αυθεντικά πανηγύρια, χορεύουν και γλεντούν για την ξενιτιά, την ομορφιά, τον πόνο, τον καημό και τη χαρά, όπου σύρουν τον χορό «στον τόπο», διοργανώνεται στις 5 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.
«Λέγεται ότι οι Ηπειρώτες έχτισαν τον κόσμο, ως περίτεχνοι μάστορες της πέτρας, αφού έχουν πραγματικά χτίσει σε όλο τον κόσμο από την Ελλάδα και την Ευρώπη έως την Ασία και την Αμερική αναρίθμητα πετρόχτιστα οικήματα, αριστοτεχνικά γεφύρια και τόσα άλλα πετροπελεκημένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα», περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος της μουσικοθεατρικής παράστασης «Η ήπειρος ταξιδεύει», μια πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Το νοητό ταξίδι, όπως μας λέει ο Ηπειρώτης κ. Τσάβαλος, αναπτύσσεται από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιερό μαντείο, την αρχαία Νικόπολη και τον μυθικό Αχέροντα, μέχρι τα θαυμαστά τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια, τη «λίμνη των θρύλων» με την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και την ξακουστή μουσική παράδοση του Πωγωνίου, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα θεατρικό οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα της Ηπείρου μέσα από τα μάτια των πιο γλαφυρών εκφραστών της ηπειρωτικής ζωής των ποιητών, των λογοτεχνών και των μουσικών της.
«Μέσα από έρευνα συνθέσαμε τη λογοτεχνική τοπιογραφία που εκβαθύνει τόσο στο ηπειρώτικο κάλλος όσο και στις διαστάσεις της υπαρξιακής οντότητας των ανθρώπων της Ηπείρου. Παράλληλα η δραματοποίηση των κειμένων περικλείεται από τη μοναδική μουσική της Ηπείρου που υμνεί με μοναδικό τρόπο τον πόνο, την ξενιτιά και τη χαρά», αναφέρει ο κ. Τσάβαλος.
Ολα τα πολιτισμικά δομικά υλικά της Ηπείρου που «οικοδομούν» το ηπειρώτικο γίγνεσθαι ζωντανεύουν για μία και μόνο βραδιά στο Ηρώδειο. «Με την παρακαταθήκη όλων των Ηπειρωτών δημιουργών- εκπροσώπων όλων των τεχνών, έχουμε στόχο να αναδειχθεί η ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της», αναφέρει ο κ. Τσάβαλος, ενώ υπογραμμίζει ότι οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται είναι όλοι Ηπειρώτες.
Πανεπιστημιακοί
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για την επίτευξη της παράστασης έγινε έρευνα κειμένων από τον καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ευάγγελο Αυδίκο, τον λέκτορα Εθνομουσικολογίας ΑΠΘ Γεώργιο Κίτσιο, τον διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάση Κούγκουλο, τη διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Ανδρομάχη Μπούνα και τον φιλόλογο Γιάννη Παππά.
Με οδηγό τη λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου εν ζωή και μη (Κ. Κρυστάλλης, Χ. Χριστοβασίλης, Μ. Γκανάς και άλλων) καθώς και την ερμηνεία σπουδαίων Ηπειρωτών ηθοποιών (όπως των Γιώργου Αρμένη, Παντελή Παπαδόπουλου, Θεοδώρας Σιάρκου, Τάσσου Νούσια) συντίθενται η παράδοση και η σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι και θρυλικοί μουσικοί, όπως οι Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Σταύρος Καψάλης, Γιώργος Κωτσίνης, Ηλίας Πλαστήρας, Παγώνα Αθανασίου και πολυφωνικά σχήματα. Οσο για το τι τον δίδαξε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι στην Ηπειρο, ο κ. Τσάβαλος απαντά: «Θεωρώ ότι η παράσταση είναι ένα μάθημα όπου αποκαλύπτει το μοναδικό σύμπαν της Ηπείρου μέσα από το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις εικόνες». Και κατέληξε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών μας να επανεξετάσουμε την προσέγγιση της παράδοσης μέσα από σύγχρονες καλλιτεχνικές ματιές».
Info: «Η Hπειρος Ταξιδεύει»
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Πότε: 3/10 (20.30)
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Διεθνής είδηση ο Λιγνάδης
Στους Financial Times που κυκλοφόρησαν το Σάββατο στη Μεγάλη Βρετανία «πρωταγωνιστεί» η παράσταση τα «Μαθήματα Πολέμου» του Δημήτρη Λιγνάδη με ένα εκτενές αφιέρωμα. Η παράσταση αυτές τις μέρες ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής και αποδίδει θεατρικά την Ιστορία του Θουκυδίδη. «Γιατί στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή αντιμάχονται στους κλασικούς συγγραφείς;», διερωτάται το άρθρο, με αφορμή τη συνέντευξη που δίνει ο κ. Λιγνάδης στους FT, ενώ επίσης εστιάζει τόσο στην καλλιτεχνική επιτυχία του έργου όσο και στην πολιτική επικαιρότητα του Θουκυδίδη. Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου και επιχειρεί να απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα. Παίζουν μεταξύ άλλων οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Ανδρέας Καρτσάτος, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Aurora Marion, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη.
*Μέγαρο Μουσικής
Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Α. Τριάντη
Καθημερινά έως την Κυριακή 30/9
Ωρα έναρξης: 21:00.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]