Το Βrexit φέρνει στον αφρό και μάλιστα με τρόπο απρόβλεπτο το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία πίσω στην Ελλάδα. Το επαναδιατυπώνει διακομματική επιτροπή Βρετανών ευρωπαϊστών βουλευτών, υποστηρίζοντας μάλιστα πως μια τέτοια απόφαση θα ευνοήσει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας εν όψει της εξόδου της από την ΕΕ.
Το πρόσφατο δημοψήφισμα-βόμβα του βρετανικού λαού συμπίπτει με μια σημαδιακή ημερομηνία στη μεγάλη περιπέτεια των Γλυπτών. Χθες συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση τα αγόρασε από τον Ελγιν, στις 11 Ιουλίου 1816. Με αφορμή αυτήν την επέτειο αλλά και τον απόηχο του Brexit να «βουίζει» ακόμα στα αυτιά των Ευρωπαίων ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών Μαρκ Γουίλιαμς και δέκα ακόμα βουλευτές του κόμματος SNP (Εθνικό Σκωτικό Κόμμα) και του Plaid Cymru (Εθνικιστικό Κόμμα Ουαλίας) καταθέτουν νομοσχέδιο για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Στην πραγματικότητα υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται βουλευτές από κόμματα που βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη του Brexit και υποστήριξαν με θέρμη την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Θετική κίνηση»
«Κάθε κίνηση που αφορά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι απολύτως θετική. Είναι πολύ σημαντικό η υπόθεση αυτή να παραμένει ζωντανή», σχολίασε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής.
«Το νομοσχέδιο προτείνει στο βρετανικό κοινοβούλιο να ακυρώσει την απόφαση που πήρε πριν από 200 χρόνια. Να προχωρήσουμε σε μια ευγενική πράξη και να διορθώσουμε το λάθος που έγινε τότε», σημείωσε στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής Μαρκ Γουίλιαμς. «Εφτασε η ώρα να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών», σχολίασε με έμφαση και υπογράμμισε πως «αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν και σύρθηκαν μακριά από τα ερείπια του Παρθενώνα». Μάλιστα η εφημερίδα ανακαλεί στη μνήμη τα λόγια του μεγάλου Γάλλου ρομαντικού ποιητή Αλφόνς ντε Λαμαρτίν ο οποίος χαρακτηρίζει τα Γλυπτά ως το «πιο τέλειο ποίημα που γράφτηκε ποτέ σε πέτρα πάνω στη Γη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Αντριου Τζορτζ, το θέμα της επιστροφής κερδίζει έδαφος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. «Αν πρόκειται να διαπραγματευτούμε μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε, «είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να δείξουμε πως βγαίνοντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν γινόμαστε περισσότερο εσωστρεφείς και ρατσιστές». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται μάλιστα από τους οπαδούς της κίνησης ως «πραξικόπημα της βρετανικής διπλωματίας που θα ενίσχυε τη θέση της» εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον «Ιντιπέντεντ» η πλειοψηφία των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-Mori κατέδειξε πως το 69% τάσσεται υπέρ και μόλις το 13% κατά. Δύο στους τρεις Βρετανούς απαντούν καταφατικά στο ίδιο ερώτημα, σύμφωνα με τους «Τάιμς».
Πρόσφατα η εφημερίδα «Γκάρντιαν» δημοσίευσε το πόρισμα του λονδρέζικου δικηγορικού γραφείου – ήτοι των Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ- που μελέτησε όλες τις νομικές πτυχές της υπόθεσης. «Μόνο η απόφαση ενός διεθνούς δικαστηρίου θα μπορούσε να φέρει τα Γλυπτά στην Ελλάδα», διαπίστωσαν οι τρεις δικηγόροι και υπογράμμισαν πως «η νομική κάλυψη που έδωσε το βρετανικό κοινοβούλιο στον Ελγιν μπορεί να καταπέσει στα διεθνή δικαστήρια».
«Αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη πει ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν τότε θα πάμε στα δικαστήρια», είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου