«Η βασική ιδέα για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν να αγκαλιάσει τον λαό». Με αυτό το στοίχημα και τη διττή «ανάγνωσή» του, το νέο δυναμικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο της πόλης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ηδη από την Πέμπτη και για τέσσερις ημέρες υποδέχεται χιλιάδες κόσμου στο πλαίσιο των πολυπρόσωπων και πολύμορφων εκδηλώσεων «Metamorphosis».
Τα έργα της δημιουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος έχουν ολοκληρωθεί ως φυσικό αντικείμενο και προς το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την παράδοσή τους στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Υποχρέωση του κράτους»
Χθες, από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε πως σε ένα τέτοιο έργο «δεν πρέπει να υπεισέρχονται ιδιωτικά χέρια». «Είναι υποχρέωση του κράτους», τόνισε, «και κανείς πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αν το κράτος διαχειριστεί σωστά τις υποδομές εμείς καλή τη πίστει θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με τον προϋπολογισμό και κάποια προγράμματα…».
Μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών ο χώρος έχει μεταμορφωθεί με τρόπο που συγκλονίζει. Σε σχέδια του οραματιστή αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και με τη χρηματοδότηση 596 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Κέντρο Πολιτισμού ετοιμάζεται να ανοίξει τα πανιά του στοχεύοντας τις καρδιές μας. Με τη λέξη «αριστεία» να ακούγεται ξανά και ξανά από τα χείλη των πρωταγωνιστών του. «Η αριστεία είναι κάτι μεταδοτικό σε αυτό το έργο», είπε χθες ο διάσημος αρχιτέκτονας που προσπάθησε «να εκφράσει στο Κέντρο Πολιτισμού τον τόπο, τα αισθήματα των ανθρώπων και την ποίηση της Μεσογείου». Αρχιτεκτονική για τον ίδιο «σημαίνει να προσφέρεις στην κοινότητα κάτι ωραίο και μεγάλο. Να σκέφτεσαι τον άνθρωπο και όχι μόνο να κατασκευάζεις κάτι».
Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου. Οι «πύργοι» της Εθνικής Βιβλιοθήκης ετοιμάζονται να γεμίσουνε με βιβλία. Επτακόσιες χιλιάδες τόμοι είναι ο θησαυρός της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων αγγίζει τα 2 εκατομμύρια. Ολο το ισόγειο είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και τις οικογένειες. Ηδη τα παιδικά έπιπλα χρωματίζουν χαρούμενα τον χώρο.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Μαραβέλια, τεχνικό διευθυντή του έργου, από τα 240.000 στρέμματα των πρώην εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου τα 212.000 καταλαμβάνει το ΚΠΙΣΝ και τα υπόλοιπα 28.000 οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Καλλιθέας που χρηματοδοτήθηκαν, επίσης, από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Αν φτιάχναμε τα κτίρια δεν θα υπήρχε χώρος για το πάρκο», είπε ο Ρέντσο Πιάνο και πρόσθεσε: «Ετσι, αντί να φυτέψουμε τα κτίρια στο πάρκο βάλαμε το πάρκο πάνω από τα κτίρια». Με έκταση 170 στρεμμάτων και 3.000 δέντρα και φυτά το πάρκο καλύπτει, με ανοδική πορεία, το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων. Η άνοδος κορυφώνεται στον περίφημο «Φάρο», σε ύψος 32 μ., κάτω από το μοναδικό στον κόσμο ενεργειακό στέγαστρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με πανοραμική θέα προς τον Σαρωνικό, την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο» (25/6/2016)