Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης χάρη στον Εβγκένι Κασπέρσκι. Ο Ρώσος μεγιστάνας υπέγραψε συμφωνία υποστήριξης με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία η οποία προβλέπει τη συνέχιση του έργου της συντήρησης και της ανασκαφής στο φημισμένο αρχαιολογικό χώρο.
Η συνεργασία της Kaspersky Lab, εταιρίας διεθνούς φήμης που ειδικεύεται σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού η Αρχαιολογική Εταιρεία αδειοδοτείται για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2016-2020) υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Χρήστου Ντούμα, ο οποίος ανασκάπτει τον οικισμό τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Διάλειμμα ετών
Η έρευνα που πραγματοποιείται ύστερα από ανασκαφικό διάλειμμα αρκετών ετών θα διεξαχθεί στη λεγόμενη Οικία των Θρανίων. Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς στα νότια της περίφημης Ξεστής 3. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί μόνο μικρό μέρος του και ονομάστηκε έτσι επειδή σώζει κτιστό θρανίο στον προθάλαμό του. Μεταξύ της Οικίας των Θρανίων και του δυτικού άκρου της Ξεστής 3 το 1999, κατά τις εργασίες θεμελίωσης του νέου στεγάστρου, αποκαλύφθηκε μέσα σε πήλινη λάρνακα χρυσό αγαλματίδιο αιγάγρου, από τα ελάχιστα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην ανασκαφή. Βρέθηκε, επίσης, μεγάλος αριθμός από ζεύγη κεράτων.
Στόχος της νέας ανασκαφικής προσπάθειας είναι να διερευνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χαρακτήρας της Οικίας των Θρανίων ο οποίος δεν αποκλείεται να ήταν δημόσιος όπως της Ξεστής 3.
Το τελευταίο είναι μεγάλο δημόσιο κτίριο τουλάχιστον δύο ορόφων, με 14 δωμάτια σε κάθε όροφο, κατάφορτο με τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι πιο γνωστές από τις τοιχογραφίες του χώρου είναι εκείνες των Κροκοσυλλεκτριών και της Πότνιας Θηρών. Στην πρώτη, τρεις γυναίκες απεικονίζονται σε αγρό με ανθισμένους κρόκους και στη δεύτερη γυναίκες προσφέρουν κρόκους σε καθιστή θεότητα που είναι πλαισιωμένη από πίθηκο και γρύπα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, από τα ευρήματα φαίνεται «να τεκμηριώνεται δραστηριότητα μυητικών τελετουργιών για τους νέους της θηραϊκής κοινωνίας.» Οι νέες ανασκαφικές έρευνες -χάρη στη χρηματοδότηση της Kaspersky Lab- αναμένεται να αποσαφηνίσουν τη σχέση των δύο γειτονικών κτιρίων και να προσφέρουν νέα στοιχεία για την προϊστορική κοινωνία του Ακρωτηρίου.
Τουρίστας με περιέργεια
«Είμαι ένας τουρίστας με μεγάλη περιέργεια», δήλωσε ο κ. Κασπέρσκι κατά την παρουσίαση του προγράμματος και εξέφρασε το όνειρό του να δει την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου να προσφέρει καινούργια στοιχεία για την προϊστορική εποχή και τους ανθρώπους που ζούσαν τότε. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του Ρώσου επιχειρηματία, ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου κ. Ντούμας του δώρισε πιστό αντίγραφο τμήματος από την τοιχογραφία της Πότνιας Θηρών, κατασκευασμένο με τις τεχνικές του προϊστορικού ζωγράφου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Νίκος Ζώρζος εξήρε την προσφορά του και ανακοίνωσε πως θα τον αναγορεύσει πολύ σύντομα σε επίτιμο δημότη Θήρας.
«Εικόνες ντροπής»
«Προκλητική αδιαφορία απέναντι στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας» καταλογίζει στο υπουργείο Πολιτισμού ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Για το θέμα που ανέδειξε με χθεσινό ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Γκιουλέκας, μεταξύ άλλων επισημαίνει σε χθεσινή δήλωσή του: «Στα περισσότερα μουσεία της χώρας πολλές αίθουσες παραμένουν κλειστές και τα άδεια ράφια στα πωλητήρια των μουσείων είναι καθημερινή εικόνα λόγω της προβληματικής πολιτικής που ακολουθεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Επίσης, πολλά αναψυκτήρια είναι κλειστά και, μάλιστα, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους καθημερινά βλέπουμε εικόνες ντροπής με τουρίστες να ταλαιπωρούνται για να πάρουν ακόμα και ένα μπουκάλι νερό!».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου