Ο λόγος για τις δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον εύγλωττο τίτλο «Είμαστε αλάνια…».
Τριάντα νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα με ονόματα που έχουν χιούμορ και ρεμπέτικο αέρα, όπως οι Ανφάν Γκατέ και ο Γιάννης Διονυσίου από τη Θεσσαλονίκη, οι Γιαλαντζί Πατρινοί και οι Τούτοι από την Κορινθία, τα Χορδόφωνα από τα Γιάννενα, οι Κιουρντί από τον Πειραιά και οι Αμανήτες, Tusker και Αμάλγαμα από την Αθήνα, θα συναντηθούν στο πάλκο του Μεγάρου με δύο σπουδαίους μουσικούς που έχουν τιμήσει και αναδείξει το ρεμπέτικο τραγούδι στη σύγχρονη εποχή, τον Μανώλη Πάππο και τον Βαγγέλη Κορακάκη. Με τη συμμετοχή του ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου, τη δημιουργική σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Σπυράτου και τη συμβολή του Λάμπρου Λιάβα στην επιλογή των τραγουδιών, οι μελωδίες από τον Μπαγιαντέρα μέχρι τον Τσιτσάνη θα ζωντανέψουν και πάλι!
«Η πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς ξεκίνησε από μια ιδέα του κ. Δημαρά, του προέδρου του Συλλόγου των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής, ο οποίος θεώρησε ότι θα ήταν πιο πρωτότυπο και δημιουργικό να αναδειχτούν μέσα από αυτές τις βραδιές νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το είδος», εξηγεί στον «Ε.Τ.» η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου. «Πράγματι υπάρχει επιστροφή των νέων παιδιών στο ρεμπέτικο τραγούδι. Στην Αθήνα, στην Πλάκα, στους δρόμους παίζουν παντού κομπανίες και μάλιστα εξαιρετικά. Κάναμε μια ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος και ήρθαν πάρα πολλές κομπανίες, αλλά και σολίστ που ασχολούνται με το ρεμπέτικο απ’ όλη την Ελλάδα. Θέσαμε ως όριο ηλικίας να είναι ως 35 ετών. Εκτός από τα πολλά νέα παιδιά που μας έστειλαν βίντεο της δουλειάς τους, μας έστειλε και μια πολύ χαρούμενη παρέα δικηγόρων, γιατρών, που συγκεντρώνονται και τραγουδάνε και παίζουν ρεμπέτικα, από 50 ως 65 ετών, με το σημείωμα ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν, βέβαια, αλλά να πουν απλά ότι τους άρεσε πολύ η ιδέα».
Πού όμως οφείλεται αυτή η επιστροφή των νέων στο ρεμπέτικο; «Βοήθησαν πολύ τα μουσικά λύκεια που από την αρχή έστρεψαν τα νέα παιδιά στα παραδοσιακά όργανα και σε ανάλογα ακούσματα. Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν τα ρεμπέτικα τραγούδια σαν μουσική του σήμερα, όχι με ρετρό διάθεση. Είναι παιδιά που έχουν σπουδάσει μουσική ή σπουδάζουν στα Μουσικά Πανεπιστήμια, που ξέρουν τσέλο, φωνητική και αρμονία. Κάποτε το ρεμπέτικο ήταν λούμπεν, σήμερα όχι. Μάλιστα δεν ασχολούνται μόνο με τις μεγάλες και γνωστές επιτυχίες, αλλά ψάχνουν πολύ το είδος και ερμηνεύουν και τραγούδια που δεν ακούγονται συχνά. Οι Κιουρντί είναι παιδιά της Β’ Λυκείου. Ωστόσο πιστεύω ότι τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Ισως να παραμερίζονται για λίγο κατά καιρούς, αλλά πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτά. Ελπίζω το κοινό να στηρίξει αυτές τις δύο βραδιές, ώστε να υπάρξει και συνέχεια…».
Η συμμετοχή των Βαγγέλη Κορακάκη και Μανώλη Πάππου, «δύο άξιων σολίστ του είδους, θα λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους παλιούς ρεμπέτες και τα νέα παιδιά». Μιλώντας, τέλος, για τον τίτλο «Είμαστε αλάνια» η Σοφία Σπυράτου δίνει την ερμηνεία του: «Σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο στο βιβλίο του για το ρεμπέτικο, τα αλάνια ήταν τα μικρά πλοία που παρενοχλούσαν τον τουρκικό στόλο».
Τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή, όπως και από όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, διατίθενται για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Φίλων της Μουσικής.
Info: «Είμαστε αλάνια…». Ρεμπέτικες κομπανίες νέων στο πάλκο του Μεγάρου, 4 και 5/11. Ωρα έναρξης 20.30. Εισιτήρια 12-28 ευρώ. Oμαδικές κρατήσεις: 210 7282 367. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7282 333, www.megaron.gr
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου