Αναλυτικά, υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υποστηρίζοντας ότι η μη επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας προσκρούει σε μία σειρά από συνταγματικές επιταγές.
Στην προσφυγή κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ, η οποία μάλιστα ζητεί λόγω σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση να εξεταστεί απευθείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης.
ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2,27 δισ. ευρώ οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Νοέμβριο
Παράλληλα, με την προσφυγή ζητείται όχι μόνο η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και η αναδρομική καταβολή της για τα έτη 2023 και 2024.
Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή σημειώνεται ότι η μη επαναφορά των δώρων και του επιδόματος θερινών διακοπών είναι αντίθετη σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.
Επιπλέον, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η παράλειψη του νομοθέτη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου και αντίκειται στη συνταγματική δέσμευση για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και στην ισότιμη εκπλήρωση του χρέους στην κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο αίτημα για την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο έχει υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.