ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού.
Αστρονομία και μέτρηση του χρόνου, ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός, υφαντουργία και κέντημα, κατασκευή χαρτιού και εκτύπωση ξεδιπλώνουν πανάρχαια μυστικά με φόντο τα επιτεύγματα της κινεζικής επιστήμης σε όλα τα γνωστικά πεδία. Παράλληλα, συγκροτούν και τις τέσσερις θεματικές ενότητες της έκθεσης.
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» προσφέρει στους επισκέπτες και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις, όπως είναι η κατασκευή του χαρτιού και το φροτάζ, η αρχαία κινεζική τέχνη αποτύπωσης σχεδίων σε χαρτί.
Οι πρώτες αστρονομικές έρευνες στην Κίνα έγιναν πριν από 4.000 χρόνια! Γραπτά κείμενα από τον 16ο αιώνα επεξεργάζονται θέματα σχετικά με τις ηλιακές κηλίδες, τους κομήτες, τους αστρικούς χάρτες κ.λπ. Παράλληλα, οι Κινέζοι εφηύραν σπουδαία αστρονομικά όργανα, όπως ο σφαιρικός αστρολάβος. Εφηύραν και την πυξίδα, ένα από τα μεγάλα επιτεύγματά τους στον τομέα της ναυσιπλοΐας.
Η Κίνα ήταν επίσης η πρώτη χώρα που ανέπτυξε τη σηροτροφία και έφτιαξε μετάξι. Πριν από 6.000-7.000 χρόνια οι Κινέζοι ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν υφάσματα από τις ίνες της κάνναβης… Αλλά και στην κατασκευή χαρτιού και την εκτύπωση, η Κίνα βρέθηκε στην πρωτοπορία. Μετά τον 7ο αιώνα η κινεζική τεχνολογία στον τομέα αυτόν εξαπλώθηκε σταδιακά στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στις αραβικές χώρες και την Ευρώπη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.
*Επιμέλεια: Παύλος και Αννα Μπελίντα Φυρού. Διεύθυνση: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο, Πληροφορίες στο τηλ.: 210-3461981.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Δύο έργα τέχνης της αρχαίας Αθήνας θα παρουσιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης στο Μουσείο της Σαγκάης και το κινεζικό μουσείο θα ανταποδώσει με ισάριθμα έργα της αρχαίας Κίνας. Από τη Σαγκάη θα «ταξιδέψουν» στην Ελλάδα μια ζωγραφική σύνθεση σε χαρτί του ζωγράφου Wu Hong της δυναστείας των Τσινγκ, ο οποίος θεωρείται πολύ σημαντικός αλλά είναι άγνωστες οι ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του. Η ζωγραφική σύνθεση θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του μουσείου, με ελεύθερη είσοδο, από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου 2018. Μαζί θα εκτίθεται περίτεχνο χάλκινο αγγείο του 7ου αι. π.Χ. που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang. Πρόκειται για περιρραντήριο, το εσωτερικό του οποίου κοσμείται με ανάγλυφα ειδώλια βατράχων, χελωνών, ψαριών και υδρόβιων πτηνών. Το Μουσείο της Ακρόπολης θα παρουσιάσει στην Κίνα μαρμάρινο άγαλμα Κόρης (το ίδιο που είχε εκτεθεί στο Ερμιτάζ) και κάλυμμα ερυθρόμορφης λεκανίδας (350-325 π.Χ.) διακοσμημένης με διονυσιακή σκηνή. Διάρκεια: 20 Δεκεμβρίου 2017-30 Απριλίου 2018.
ΕΜΣΤ
Το ουμανιστικό πνεύμα που διατρέχει 5.000 χρόνια παράδοσης του κινεζικού πολιτισμού αντικατοπτρίζει η έκθεση «Κινεζική ζωγραφική XIEYI: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Ελεύθερο στιλ ζωγραφικής, Εικονογραφία, Καλλιτεχνική σύλληψη. Το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (ΝΑΜΟC) στεγάζει περισσότερα από 100.000 έργα διαφόρων συλλογών, τα περισσότερα από τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά διαφόρων περιόδων και συγκροτούν την ιστορία της σύγχρονης κινεζικής ζωγραφικής. Διάρκεια: 22/9-14/11/2017. Διεύθυνση: Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ). Τηλ.: 2111019000-99.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας παρουσιάζει 35 έργα κινεζικής κεραμικής από τις συλλογές του στο Yuzhou Jun Royal Kilm Site Museum, που αποτελεί κέντρο προώθησης της κινέζικης πορσελάνης αλλά και κόμβο αναβίωσης των τεχνικών κατασκευής κεραμικών και πορσελάνης στην Κίνα. Τα έργα της έκθεσης αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες περιόδους της κινεζικής τέχνης και χρονολογούνται από το 12ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αιώνα.
*Την επιμέλειά της υπογράφει η διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Δέσποινα Ζερνιώτη. Διάρκεια: 29 Σεπτεμβρίου-30 Νοεμβρίου 2017.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αφιερωματική έκθεση με θέμα «Το Σώμα-Η Ψυχή-Ο Τόπος, Σύγχρονοι Ελληνες Καλλιτέχνες» παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην Εθνική Πινακοθήκη της Κίνας. Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου (24/9-15/10/2017).
Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου