Ζοέλ Πομερά, Ακραμ Καν, Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, Ευθύμης Φιλίππου, Λένα Κιτσοπούλου, Ουελ Σόκι είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα των δημιουργών, ξένων και Ελλήνων, που δίνουν ραντεβού στη φετινή σεζόν 2017-2018 εντός και εκτός συνόρων της Λεωφόρου Συγγρού.
Ο «Ε.Τ.» επιλέγει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις της σεζόν στη Στέγη, δέκα επιλογές και μία εικαστική έκθεση, που καθρεπτίζουν τους φετινούς κεντρικούς θεματικούς άξονες των πενήντα έξι εκδηλώσεών της: Ιστορία, πολιτισμός, εθνική και ατομική ταυτότητα και ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
Ολα θα πάνε καλά – Το τέλος του Λουδοβίκου
Σκηνοθεσία: Ζοέλ Πομερά (4-8/10)
Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Τέσσερα χρόνια μετά την άφιξή του στη χώρα μας, ο Ζοέλ Πομερά επανέρχεται με την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Γαλλίας (βραβεία Μολιέρου, 2016), με ένα πλήθος ηθοποιών να ερμηνεύει δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες.
887.
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Λεπάζ (24-27/10)
«Ο αλχημιστής του βλέμματος», όπως έχει χαρακτηριστεί μεταξύ πολλών άλλων ο σπουδαίος Καναδός multimedia δημιουργός Ρομπέρ Λεπάζ, επιστρέφει στη Στέγη. Τώρα, όμως, καταφτάνει αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του. Ο μοναδικός περφόρμερ αναρωτιέται: Πώς λειτουργούν η μνήμη και η λήθη – ατομική και συλλογική; Κυρίαρχο σκηνικό στο 887 είναι ένα πολυμορφικό κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε ο Λεπάζ, στον αριθμό 887 της Murray Avenue του Κεμπέκ.
Enter Afrofuturism
Επιμέλεια: Voltnoi & Quetempo (7-12/11)
Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από τη σύνδεση της μαύρης εμπειρίας και της τεχνοκουλτούρας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Αμερική, στην Καραϊβική, στην Αγγλία και την Αφρική. Στους καλεσμένους ξεχωρίζει η αμερικανική μουσική κολεκτίβα Sun Ra Arkestra (9/11), αλλά και οι μπάντες: Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald.
Δαιμονισμένοι.
Σκηνοθεσία: Κονσταντίν Μπογκομόλοφ. (22/11- 10/12)
Ο Ντοστογιέφσκι προσγειώνεται στην Αθήνα και οι χίλιες σελίδες των «Δαιμονισμένων» του ζωντανεύουν σε παγκόσμια πρεμιέρα με φόντο την Ελλάδα τού σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, τον ρηξικέλευθο Ρώσο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, που αποθεώθηκε το 2016 για τους αξέχαστους Καραμάζοφ, να εργαστεί με Ελληνες ηθοποιούς. Ανάμεσά τους πρωταγωνιστούν οι: Ελενα Μεγγρέλη, Αρης Μπαλής, Δημήτρης Ξανθόπουλος.
Αντιγόνη – Lonely planet
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου (14-30/12)
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας ζωντανεύει μέσα από τη ματιά της Κιτσοπούλου. Η πληθωρική αντι-περσόνα του ελληνικού θεάτρου σκηνοθετεί και παίζει στο σοφόκλειο μύθο γεφυρώνοντας τη σύγχρονη ζωή μαζί του. Παίζουν επίσης οι: Γιάννης Τσορτέκης, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος.
Το τραγούδι του Roland.
Σκηνοθεσία: Ουάελ Σόκι (28-30/12)
Χρώματα, μουσική, τραγούδι: Ενα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα του σπουδαίου Αιγύπτιου εικαστικού, Ουάελ Σόκι. Πρόκειται για μια διεθνής συμπαραγωγή, όπου μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό, σαν μια μεγεθυμένη τεράστια μινιατούρα από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης, Αραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το Ασμα του Ρολάνδου.
Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς (17-28/1)
Για πρώτη φορά συναντιούνται δημιουργικά ο βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς. Στην παράστασή τους οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων. Ερμηνεύουν: Χρήστος Λούλης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Σκουλά.
Στο χορό φεστιβάλ και… άγνωστο
Ιόν
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος (1-4/2)
Ο διεθνής κόσμος του χορού μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει. Ο διακεκριμένος χορογράφος συνθέτει στη νέα του παραγωγή, τη λεπτομερή χορογραφική έρευνα με το εξαντλητικό σωματικό χορό.
Xenos
Χορογράφος: Ακραμ Καν (21-27/2)
Ο διάσημος χορογράφος Ακραμ Καν έχει το ταλέντο να μαγνητίζει το βλέμμα με το σαγηνευτικό χορό του. Στο νέο του έργο, που, διόλου τυχαία, φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη Xenos, θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε μουσικούς.
Fast Forward Festival 5
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κάτια Αρφαρά (2-16/5)
Για πέμπτη χρονιά το φεστιβάλ της Στέγης που έγινε θεσμός στο αθηναϊκό κέντρο επιστρέφει. Καλλιτέχνες από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο θα ανιχνεύσουν τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη διαλεκτική σχέση της με την πολιτιστική κληρονομιά.
Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο
Επιμέλεια: Patrick Gyger
Σε διάφορους χώρους της Στέγης (9/10-14/1)
Η Στέγη συνεργάζεται ξανά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ταξιδέψτε από τον Ιούλιο Βερν στο Star Wars, μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμικς, ταινίες και μουσικές.