Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, για την ύπαρξη και δράση του δικτύου Pretador για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις καταλογίζει ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα, ιδιώτες, επιχειρηματίες οι οποίοι και σχετίζονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
ο εισαγγελέας τονίζει πως σε δύο περιπτώσεις, πέτυχαν τον στόχο τους, αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ οι οποίοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν. Για τους υπόλοιπους επισημαίνεται πως υπήρξαν θύματα απόπειρας παρακολούθησης καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά πληροφορίες, συνήγοροι θυμάτων οι οποίοι και άλλοι ισχυρίζονται πως «πάτησαν» το σχετικό link και υπέστησαν παρακολούθηση μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός, έχει κάνει σχετική καταγγελία ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στο πόρισμα, δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ΕΥΠ, η την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στο πόρισμα δεν αποδίδονται ευθύνες και σε πρόσωπα τα οποία είχαν καταμηνυθεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο τότε γενικός διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέμα ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που είχε προσυπογράψει και ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας για χιλιάδες παρακολουθήσεις.
Ειδικότερα για τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, το ίδιο και για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο αναφέρεται, ότι ουδέποτε είχε σχετική ενημέρωση ούτε οποιαδήποτε γνώση.
Για τον Γρηγόρη Δημητριάδη τονίζεται: Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β’ 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού , του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ,λπ. Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου , αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης.
Σε ό,τι αφορά την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Αρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.
Πάντως, συνήγοροι των θυμάτων των υποκλοπών επισημαίνουν ήδη, ότι δεν υπάρχει θεμελίωση στο πόρισμα για ποιό λόγο έγιναν από ιδιώτες οι παρακολουθήσεις, ποιοί ήταν οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των έκνομων δράσεων και γιατί παρά το γεγονός, ότι στο πόρισμα αναγνωρίζεται η παράνομη δράση των εν λόγω τεσσάρων ατόμων, δεν τους αποδίδονται ευθύνες παρά μόνον για πλημμελήματα και όχι για παράδειγμα για κακουργήματα, εγκληματική οργάνωση η ακόμα και κατασκοπεία.
Επίσης, συνήγοροι θυμάτων σημειώνουν, ότι για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η κατηγορία θα μπορούσε να είναι κακούργημα και όχι πλημμέλημα, ενώ δηλώνουν θα προβούν σε νομικές ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ειδήσεις σήμερα
Τζιτζικώστας σε Μητσοτάκη: «Θα υπηρετήσω Ελλάδα και ΕΕ με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης»
Καιρός – Μαρουσάκης: Χωρίς καύσωνα το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου
Δίκη για το Μάτι: Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου
Χανίγια: Τον σκότωσαν με βόμβα τοποθετημένη δύο μήνες πριν
Μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα: Προειδοποιεί με νέα του ανάρτηση ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος