Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN δεν προβλέπεται -τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του μήνα – κανένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα.
Η ανάρτηση Μαρουσάκη
ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Ο καιρός όπως όλα δείχνουν δεν θέλει να ικανοποιήσει αυτούς που πριν καλά καλά ξεκινήσει ο μήνας κάνανε λόγο για έναν Αύγουστο φωτιά με ένα νέο κύμα καύσωνα διαρκείας να επηρεάζει τη χώρα σπάζοντας και πάλι τα ρεκόρ, μιας και μέχρι τις 10 τουλάχιστον του μήνα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον προγνωστικό ορίζοντα, αντιθέτως μάλιστα μετά από μια σύντομη άνοδο του υδραργύρου το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, ακολουθεί η Κυριακή με έντονη αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και πάλι τα μελτέμια με τη φυσιολογική ζέστη προς τα ανατολικά και περισσότερο έντονη πιο δυτικά.
Καλό μήνα με υγεία σε όλες και σε όλους!
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Καιρός – Meteo: Ο φετινός Ιούλιος, ο θερμότερος από το 2010
Ο φετινός Ιούλιος ήταν o πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 στη βόρεια και δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, όπως προκύπτει από το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, στις παραπάνω περιοχές οι μέσες μηνιαίες τιμές κυμάνθηκαν έως και +3,4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επίσης, στη βόρεια και δυτική Ελλάδα οι μέσες τιμές του μήνα ήταν σχεδόν 1-2°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο, τον περσινό.
Με εξαίρεση την Κρήτη, όπου ο φετινός Ιούλιος καταγράφηκε ως τρίτος θερμότερος Ιούλιος, στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος από το 2010 με την «πρωτιά» να διατηρεί ο Ιούλιος του 2023.
Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.
Σημειώνεται πως στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας καταγράφηκε για τον Ιούλιο 2024 μέση μέγιστη θερμοκρασία στους 38,7°C, ενώ για 14 συνεχόμενες ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση ή μεγαλύτερη των 40°C.
Εκτός των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,0°C, με 27 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη 26 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Συνολικά, στο 90% των 49 σταθμών οι 26 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.