Στις πρώτες τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δήλωσαν αρνητικοί, είπαν όμως ότι θα χρειαστούν διευκρινίσεις για να συναινέσουν, θέτοντας θέματα διαφάνειας κ.λπ.
Την ίδια ώρα, η Πλεύση Ελευθερίας δεν εμφανίζεται αρνητική, αν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε και εκείνη διευκρινίσεις.
ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και «Σπαρτιάτες» φαίνεται ότι θα καταψηφίσουν. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η επιστολική ψήφος «είναι επικίνδυνη εξέλιξη, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, για αλλοίωση της ψήφου και, εκτός των άλλων, έτσι κι αλλιώς οι ψηφοφόροι, οι απλοί εργαζόμενοι, είτε μένουν στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό, δέχονται πιέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών. Από διάφορους».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για καλπονοθεία και λαθροχειρία.
Ο νόμος αυτός περνά και με απλή πλειοψηφία, ωστόσο μέχρι τον Ιανουάριο, που η κυβέρνηση σκέπτεται να τον φέρει και να τον ψηφίσει στη Βουλή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν υπέρ της επιστολικής ψήφου, αναδεικνύοντας προβλήματα ως την τελευταία στιγμή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία πριν τις εθνικές εκλογές για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εποχικά εργαζομένων στις εθνικές εκλογές. Πώς τώρα θα πει «όχι» σε μία διάταξη που θα εφαρμόζει για πρώτη φορά την επιστολική ψήφο και θα αφορά τους απόδημους αλλά και τους εποχικά εργαζομένους, τα Ατομα με Αναπηρία, τους ασθενείς, τους υπερήλικες, τους φοιτητές και τους μαθητές;
Το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει στη Βουλή τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, αφήνοντας αιχμές ότι έπρεπε να είναι ακόμα πιο προωθημένη. Πώς τώρα θα πει «όχι» σε μία κυβερνητική πρωτοβουλία στην ίδια κατεύθυνση, που φαίνεται ότι θα είναι πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική, και θα αφορά πολύ κόσμο;
Οι αρχικές επιφυλάξεις τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν αναμενόμενες. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε κάθετη πτώση δημοσκοπικά όσο και το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει μεν αλλά όχι με τους ρυθμούς που σχεδίαζε θα προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουν τρόπους να μην εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές.
Τώρα κανένα κόμμα δεν διαφωνεί δημοσίως που όλοι οι απόδημοι, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές, θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, θα δούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ απόψεις ότι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ίσως και να παραβιάζει το Σύνταγμα ή θέσεις που θα προσπαθούν να ακυρώσουν το βασικό κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα μέτρο κατά της αποχής.
Βλέπουμε ήδη και ενστάσεις περί διαφάνειας ή ακόμα και καλπονοθείας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τις πρώτες διευκρινίσεις, π.χ. ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και όχι τις εθνικές εκλογές, όπου χρειάζεται άλλη διαδικασία με 200 ψήφους, ή το δικαίωμα του πολίτη να ψηφίσει με επιστολική ψήφο προϋποθέτει την εγγραφή του σε ειδικό κατάλογο 40 ημέρες πριν τις εκλογές κ.λπ.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΙ «11»
Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί το όνομα και το σύμβολο της νέας ομάδας, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Ο νέος φορέας αποτελείται από τους βουλευτές Σ. Αναγνωστοπούλου, Ε. Αχτσιόγλου, Χ. Ζεϊμπέκ, Ν. Ηλιόπουλο, Π. Πέρκα, Δ. Τζανακόπουλο, Μ. Τζούφη, Ευ. Τσακαλώτο, Οζ. Φερχάτ Θ. Φωτίου και Αλ. Χαρίτση και έχει συστήσει ήδη προεδρείο με πρόεδρο K.O. τον Αλέξη Χαρίτση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Ευκ. Τσακαλώτο και Νάσο Ηλιόπουλο και γραμματέα την Πέτη Πέρκα.
ΕΚΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πόρτα εξόδου με τη «βούλα» και το κύρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Εντονη η αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου που έχασε τη «μάχη» παραμονής της στην Εξεταστική, παρόλο που, ως ποινικολόγος, γνώριζε ότι έχει κώλυμα συμμετοχής, καθώς είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο οικογενειών θυμάτων στη Δικαιοσύνη. Στο «κενό» όλες οι προσπάθειες που συστηματικά κατέβαλε όλες τις προηγούμενες ημέρες και σε όλα τα επίπεδα -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγορώντας και αμφισβητώντας τους πάντες.