«Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία» σημειώνει και προσθέτει: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
This decision stands in stark contrast with the international obligations Turkey has assumed.
Respect for Rule of Law, Fundamental Freedoms and Human Rights constitute a fundamental obligation for countries aspiring to join the European Union, including Turkey (2/2)
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 27, 2022
«Αφήστε ελεύθερο τον Καβαλά»
Διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας προκαλεί η ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε στον ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά. Η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής, βασίστηκε σε αμφιλεγόμενη κατηγορία για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Ο Καβαλά θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως ένας από τους πρωταίτιους της εξέγερσης του Γκεζί και εμπλεκόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ακόμη επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών.
Ο Καβαλά, ο οποίος δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη διαδικασία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης, δήλωσε ότι καταδικάστηκε «χωρίς αποδείξεις» και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για την αθώωσή του. Ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και γνωστός φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, που γεννήθηκε στο Παρίσι, συνελήφθη κατά την είσοδό του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε χωρίς να υπάρχει καταδίκη. Η φυλάκισή του έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών από κυβερνήσεις της Δύσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για σκευωρία σε βάρος του Καβαλά. Ο Καβαλά είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Ομως, συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες που τον συνδέουν με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και ανατράπηκε η αθωωτική απόφαση.
Η Τουρκία απειλείται με αποβολή από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε το 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά. Το ΕΔΔΑ έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη», καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Καβαλά συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο Οσμάν Καβαλά διώκεται χωρίς στοιχεία και αυτό δείχνει ότι στην Τουρκία δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου.
Οι συνήγοροί του είπαν ότι ο Καβαλά δεν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν βρισκόταν στο Γκεζί και πού ήταν τη νύχτα του πραξικοπήματος.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των ΗΠΑ για την καταδίκη του Τούρκου Οσμάν Καβαλά. «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί με την ανακοίνωσή του την Τουρκία «να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς και όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα στη χώρα».
Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά
Ο 64χρονος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά έχει υποστηρίξει πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση του πολιτισμού, Anadolu Kültür, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το 2019, ο Καβάλα έλαβε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρχαιολογίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των έργων της στην Τουρκία. Επίσης, έλαβε βραβείο ελευθερίας ιδεών και έκφρασης από τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόμινο τρόμου στην Μολδαβία – Σύννεφα πολέμου καλύπτουν την Υπερδνειστερία
Γιάννης Σκαφτούρος: Σε 35 δευτερόλεπτα γάζωσαν τον… Θείο Τζο «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»
Fuel Pass: Πρεμιέρα με πάνω από 200.000 αιτήσεις – Ερωτήσεις-απαντήσεις για τους τους δικαιούχους
Παιδική ηπατίτιδα: Τα ύποπτά συμπτώματα και ο ρόλος του κορονοϊού