Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, μιλώντας και για την ένταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο του, που προκάλεσε νέους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν έχει ανάγκη επικοινωνιολόγου και πως ο ίδιος χαράσσει την προσωπική επικοινωνιακή στρατηγική του.
Η αλήθεια
Οπως και άλλα πολλά που λέει ο κ. Κασσελάκης ούτε αυτό ήταν αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ήδη εργάζεται μία ομάδα αναλυτών-επικοινωνιολόγων, ανάμεσά τους οι Αλληλόμης, Δημάκης κ.ά., κομματικοί μιλούν για συνεργασία με τον Γιάννη Λούλη, ενώ τώρα στο επιτελείο εντάχθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ως αναλυτής των focus group.
Εισήγηση των επικοινωνιολόγων είναι οι αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις της Αριστεράς, που στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη υπολογίζουν ότι έχουν όλο και λιγότερους υποστηρικτές στην ελληνική κοινωνία. Η προσέγγιση και η ανάδειξη απόψεων συμβατών με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως η φιλοαμερικανική στάση ή η αναφορά στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και το τηλεφώνημα συμπαράστασης στον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Καλλιάνο, που κατηγορεί τους γιατρούς ότι ευθύνονται για τον θάνατο του πατέρα του.
Εισήγηση των επικοινωνιολόγων είναι και η υπερπροβολή του «εγώ» και η μετάθεση του κόμματος και των στελεχών της περιόδου 2015-2019 σε δεύτερο ή και σε… κανένα πλάνο. Η υπερδραστηριότητα στα social media, ο λαϊκισμός, οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα…
Τσίπρας
Ακόμα και οι ευγενείς επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή που εξαπέλυσε προχθές, όταν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε όλη τη στήριξη που χρειαζόταν τον Ιούνιο του 2023, ότι ο ίδιος ο Κασσελάκης πήγε και τον βρήκε και του είπε ότι είναι στο πλευρό του να τα αλλάξει όλα, αλλά εκείνος δεν έκανε τίποτε, παρά αποφάσισε να παραιτηθεί.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε αντίθεση με την πλειονότητα του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί -και δεν το κρύβει- ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να είναι παρών, αλλά χωρίς ενεργό ρόλο και σχέδια για επιστροφή στην ενεργό δράση. Και του στέλνει συνεχώς μηνύματα πως αν επιχειρήσει να επιστρέψει στην πολιτική, τότε θα τον βρει απέναντί του. Θέλει τον Τσίπρα στη γωνία του κάδρου, με αυτόν στο επίκεντρο, μέχρι τις ευρωεκλογές.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Ο κ. Κασσελάκης δεν νοιάζεται για το αν τον σχολιάζουν αρνητικά ως εκπρόσωπο του «υβριδικού» ή «απολιτίκ» λαϊκισμού, αν τον παρομοιάζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, αν τον κατηγορούν ότι δεν ξέρει τα θέματα για τα οποία μιλάει, όπως έγινε με την πρότασή του για 5% ετησίως του ΑΕΠ στην Παιδεία, όταν ήδη είναι 5,8%. Θεωρεί και πιστεύει πραγματικά ότι για να επιβιώσει στη μάχη των ευρωεκλογών αρκούν οι συνεχείς αναφορές στην ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά του, οι σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο καταγγελτικός λόγος εναντίον της κυβέρνησης και η τακτική «μόνος εναντίον όλων», δηλαδή να εμφανίζεται ότι δεν είναι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, δηλαδή των δυνητικών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος
Στο επιτελείο του πιστεύουν ότι αν βρεθεί δεύτερος στις ευρωεκλογές με ποσοστό πάνω από 17%, τότε θα έχει πετύχει ήδη έναν διπλό μεγάλο στόχο. Θα έχει βγάλει από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα καταλάβει τη θέση του βασικού αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις εθνικές εκλογές του 2027, βάζοντας τέλος -έτσι λένε οι δικοί του- στο σημερινό σκηνικό του κυρίαρχου πρωθυπουργού χωρίς βασικό αντίπαλο.
Και οι πληροφορίες λένε ότι σκέπτεται να εδραιώσει αυτή την εικόνα ως βασικού αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διενέργεια συνεδρίου επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπου όλα θα τεθούν σε ψηφοφορίες. Από το όνομα και το σήμα του κόμματος μέχρι την ιδεολογική τοποθέτηση, την πολιτική γραμμή και τις βασικές θέσεις.
Και πρέπει να αναφερθεί ότι είναι πολλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μεσαίο επίπεδο αλλά και σε υψηλό, που έχουν ήδη εγκαταλείψει τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα, ακολουθώντας τον νέο αρχηγό. Οχι επειδή συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά επειδή βλέπουν σε αυτόν μία προοπτική, έστω και ασαφή, που δεν βλέπουν στον Αλέξη Τσίπρα ή στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προεκλογική «σιωπή», μετεκλογική «έξοδος»
Ο Αλέξης Τσίπρας δυσαρέστησε πολλούς από τους υποστηρικτές του με τη συμμετοχή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Προσπάθησε ωστόσο να το αποφύγει λέγοντας στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη ότι βρίσκεται στο εξωτερικό (σ.σ.: ήταν στις Βρυξέλλες), αλλά ο διάδοχός του τον «αφόπλισε», λέγοντάς του ότι θα αναβάλει την εκδήλωση για να την κάνει όποτε γυρίσει στην Αθήνα, όπως και έγινε.
Τώρα, από την οδό Αμαλίας, που είναι και το γραφείο του κ. Τσίπρα στα υψηλά του Μποδοσάκειου Μεγάρου, λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να ξανασυμμετάσχει σε εκδήλωση του κόμματος έως τις ευρωεκλογές διότι και ο ίδιος θέλει να βρίσκεται σε απόσταση από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Συμφωνούν
Το αξιοσημείωτο είναι ότι Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξης Τσίπρας θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ καμένο χαρτί και παρελθόν και δεν εντάσσουν το κόμμα στα μελλοντικά τους σχέδια, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Για τον κ. Κασσελάκη τα είπαμε, σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει την επάνοδό του μετά τις ευρωεκλογές, με συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να γίνει το πρόσωπο της αναδιάταξης της κεντροαριστεράς που θα αναμετρηθεί με την κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτά τα σχέδια δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπολογίζεται ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης. Γι’ αυτό και αν το ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης είναι τέτοιο που του επιτρέπει να συνεχίσει στην πολιτική ζωή της χώρας, τότε ο κ. Τσίπρας και οι υποστηρικτές του ετοιμάζουν έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.