Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που καταψήφισαν- επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Νωρίτερα, είχαν κληθεί και κατέθεσαν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, οι οποίοι στο σύνολο τους, αναγνώρισαν ότι πρόκειται για «μία ειλικρινή μεταρρυθμιστική προσπάθεια με θετικό πρόσημο ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών και την διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων για ακίνητες περιουσίες», ενώ οι παρατηρήσεις και προτάσεις τους εστιάστηκαν, κυρίως, ως προς την διασφάλιση της οργανωτικής δομής του Κτηματολογίου, την ενίσχυση του με νέες προσλήψεις, την διασφάλιση των εργαζομένων και την άρση μισθολογικών αδικιών.
Βουλή: Ανοιχτός σε βελτιώσεις ο Κ. Κυρανάκης
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνδιαμορφώθηκαν με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους, κατά τη διαβούλευση που έγινε μαζί τους και είναι αποτέλεσμα υιοθέτησης πολλών προτάσεων τους», ενώ άφησε ανοιχτό και περαιτέρω νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Έμφαση έδωσε ο κ. Κυρανάκης στην επίλυση του προβλήματος των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται για τη διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, και τόνισε ότι «στόχος είναι, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, ο έλεγχος να γίνεται σε μία εργάσιμη μέρα».
«Θα κριθούμε στη πράξη. Αν δεν πετύχουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών, θα αυξηθούν οι ήδη χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ασφάλεια δικαίου», ανέφερε.
Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για κίνδυνο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, λόγω κυρίως υποστελέχωσης του Κτηματολογίου, αντιτείνοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2024 όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά.
«Στόχος μας είναι σε λίγο καιρό να μην χρειάζεται αυτή η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας. Για ποιο λόγο; Διότι από τον Ιανουάριο του 2024 η αγοραπωλησία κτηματογραφημένων ακινήτων θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές.
Σε λίγες εβδομάδες θα αναρτηθεί και η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής προδήλων σφαλμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε:
«Στόχος μας είναι, με όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, το Κτηματολόγιο με τη συνεργασία της διεύθυνσης πληροφορικής και τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι τα στελεχώνουν, να δώσουμε λύσεις σε όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες που θέλουν να καταθέτουν ψηφιακά και να μην στήνονται σε μια ουρά. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην χρειάζεται καθόλου να εκδίδεις αριθμό προτεραιότητας αλλά να υποβάλεις την αίτηση από το γραφείο ή το σπίτι σου, χωρίς να χρειάζονται και ανθρώπινοι πόροι οι οποίοι εξυπηρετούν όλη αυτή τη διαδικασία και αυτή τη χαρτούρα».
Ο Θεόδωρος Χαλκίδης, γενικός γραμματέας Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ελλάδος, επεσήμανε ότι «μετά από πολλά χρόνια και για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο ακουμπά τα πραγματικά προβλήματα και δίνει λύσεις, τόσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου όσο και στην κατάργηση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων».
«Τολμηρή τομή» χαρακτήρισε τη διάταξη που αφορά τον έλεγχο νομιμότητας, τονίζοντας ότι προσδιορίζεται επακριβώς η έννοια της εγκυρότητας με κανόνες διαφάνειας».
«Το νομοσχέδιο διορθώνει σφάλματα για τα οποία οι πολίτες δεν ευθύνονται, απλοποιεί τις διαδικασίες και ακουμπά σε δύο βασικά προβλήματα, τον έλεγχο νομιμότητας και τα πρόδηλα σφάλματα, που ήταν πραγματικά αγκάθι στην διεκπεραίωση του συμβολαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης.
Ο Ιωάννης Μαχίκας, αγρονόμος, τοπογράφος, μηχανικός, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του κράτους σε διαπιστευμένους μηχανικούς αναγνωρίζοντας έτσι, όπως είπε, θεσμικά τον ουσιαστικό τους ρόλο.
Ο Θωμάς Καντερές, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έκανε λόγο για «επανάσταση που συντελείται, για την οποία ο κλάδος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ακυρώσει», ενώ έδωσε έμφαση στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη: διατήρησης της οργανικής δομής του Φορέα, αύξησης των προσλήψεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, κατάργησης των δύο ταχυτήτων εργαζομένων, αναγνώρισης της προϋπηρεσίας, χορήγησης κινήτρων και ισότιμης μισθολογικής μεταχείρισης.
«Οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και ουδέποτε έγιναν τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό και στη ψηφιοποίηση του, αντίθετα το υπηρετήσαμε με απόλυτη συνέπεια βάζοντας πάντα πλάτη», επεσήμανε.
Ο Απόστολος Τσούτσας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων Ελληνικού Κτηματολογίου, ανέφερε ότι «σαφώς και υπάρχει υποστελέχωση στο Κτηματολόγιο», ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη μισθολογικής εξίσωσης και ισάξιας αντιμετώπισης των εργαζομένων.
Για «σημαντικό νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση» έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζιουμακλής, πρόεδρος του συλλόγου Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, επισημαίνοντας ότι η διάταξη για τους διαπιστευμένους μηχανικούς έχει θετικό πρόσημο.
Θετικός δήλωσε και ο Ευστράτιος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, υπογραμμίζοντας ότι «το νομοσχέδιο παρεμβαίνει ουσιαστικά, με αποφασιστικά βήματα και σημαντικές διατάξεις για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την επίλυση και διόρθωση προβλημάτων που χρόνιζαν και ταλαιπωρούσαν χιλιάδες έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων».
«Ο χρόνος καθυστέρησης της μεταγραφής των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία παραμένει απογοητευτικός. Πολύμηνος Γολγοθάς πολιτών και συμβολαιογράφων για την σύνταξη ενός μεταβιβαστικού συμβολαίου, πολύμηνο έμφραγμα στη συνέχεια για τη μεταγραφή του. Εκεί επιχειρεί να παρέμβει το νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νικόλαος Ραμπαούνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του Κτηματολογίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του κυρίως για τη διάταξη που αφορά τη θεσμοθέτηση διαπιστευμένων μηχανικών.
Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε, επίσης, ο Ζώης Σταυρόπουλος, σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τονίζοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια και για πρώτη φορά γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα και παίρνουν σάρκα και οστά οι προτάσεις μας που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα στο θέμα της ιδιοκτησίας διευκολύνοντας τους πολίτες και στη συνέχεια τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους»,
Χαρακτήρισε επίσης πολύ θετική, τη πρόβλεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών με ανάθεση του νομικού ελέγχου στους δικηγόρους αναγνωρίζοντας έτσι, όπως είπε, εμπράκτως το λειτούργημα τους για παροχή νομικών εισηγήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης επισημαίνοντας ότι ένα νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενσωματώνοντας και προτάσεις δικές τους.