Τη συμμετοχή όλων των πλευρών σε μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιδικία με καμία ομάδα.
Βορίδης για οπαδική βία: Καμία αντιδικία με καμία ομάδα
Αναλυτικώς, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «δίδεται η δυνατότητα, με Υπουργική Απόφαση, να παίρνονται πρόσθετα μέτρα -πέραν, δηλαδή, του αγώνα ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών μέχρι το Φεβρουάριο-, να υπάρχουν εξειδικευμένες αποφάσεις, εκεί που κρίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού. Το πλαίσιο αυτό το φτιάξαμε, γιατί μπορεί και πρέπει να γίνεται εκτίμηση της επικινδυνότητας. Την εκτίμηση επικινδυνότητας δεν την κάνω εγώ, την κάνουν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Πού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επεισοδίων, αυξημένος κίνδυνος συγκρούσεων, ώστε να μην έχουμε επανάληψη αυτού του περιστατικού», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.
Με την παράλληλη επισήμανση ότι δεν γίνεται «να μαζευόμαστε όλοι παρέα, οι δημοσιογράφοι, η ομάδα, αθλητικοί παράγοντες και να κάνουμε μια κουβέντα για την επικινδυνότητα. Αυτό είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι άνθρωποι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, παίρνουν τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν».
Άλλωστε, προσέθεσε, «αντιδικία δεν έχουμε με καμία ομάδα, να το διευκρινίσω. Μετά βεβαιότητος και μετ’ επιμονής θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν έχουμε καμία αντιδικία με τον Ολυμπιακό ή με τον Παναθηναϊκό ή με άλλη ομάδα». Επιπλέον, «δεν θέλω να σχολιάσω την ανακοίνωση του Ολυμπιακού. Γίνεται εκτίμηση επικινδυνότητας, τελεία», τόνισε ακόμη.
Στο σημείο αυτό της συνέντευξης, όμως, ο υπουργός Επικρατείας προέτρεψε όλες τις πλευρές «να μπούμε σε μια πιο παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση. Διότι όταν ένας άνθρωπος ψυχορραγεί αυτήν την ώρα που μιλάμε, το κρίσιμο και το σημαντικό δεν είναι τα διάφορα επιμέρους της λειτουργίας σε κάθε ομάδα, που τα καταλαβαίνω. Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό». Το μείζον είναι να βρεθούν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος -και αυτό είναι και το νόημα της επαναξιολόγησης των μέτρων μετά από δύο μήνες.
Εξάλλου, «πολλά μέτρα ελήφθησαν, πολλές παρεμβάσεις έγιναν, αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές. Μετά τα επεισόδια έγιναν συσκέψεις με όλους τους παράγοντες και όλες τις ομάδες, για να δεσμευθούν όλοι σε έναν οδικό χάρτη, για να μπορέσουμε όλοι μαζί -και η Αστυνομία, και η πολιτεία και οι ομάδες- να φέρουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δεν επήλθε το αποτέλεσμα αυτό […] το περιστατικό δείχνει ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκετά παρά το ότι κάποια πράγματα έγιναν. Άρα, λοιπόν, πρέπει κι άλλο, ώστε αυτό το καρκίνωμα να εξαλειφθεί», υπογράμμισε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει «απόλυτη πολιτική βούληση», προκειμένου να χτυπηθεί το καρκίνωμα αυτό.