Ωστόσο, ο κ. Βορίδης συνέχισε λέγοντας πως «η κ. Καρυστιανού από εκεί και πέρα διατυπώνει πολιτικές απόψεις. Για τις πολιτικές της απόψεις δηλαδή, γι’ αυτά που εκφεύγουν του ποινικού της ρόλου, δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο, όπως κανείς μας».
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, και σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν η Μαρία Καρυστιανού είναι πολιτικά υποκινούμενη, απάντησε: «Δεν είπα ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη λέω ότι διατυπώνει πολιτικές απόψεις για τη λειτουργία της ποινικής αρμοδιότητας της Βουλής. Την άκουσα, παραδείγματος χάριν, να εκφράζει τη δυσπιστία της συνολικά στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Λέω, λοιπόν, ότι για τις πολιτικές της απόψεις, δηλαδή γι’ αυτά που εκφεύγουν του ποινικού της ρόλου, δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο, όπως κανείς μας».
Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημόσια Υγεία σύμφωνα με την έρευνα της GPO υποστήριξε πως «έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, το βασικό είναι ότι έχουμε υπερδιπλασιάσει τον προϋπολογισμό και έχουν γίνει και πολλά ζητήματα σε ένα αρκετά σύνθετο και περίπλοκο σύστημα όπως είναι το σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας παρέχει φροντίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους και αναμενόμενο είναι ότι κανένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με μηδενικά προβλήματα, αλλά νομίζω ότι γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια γι’ αυτό. Τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να αξιολογηθούν και νομίζω ότι θα απασχολήσουν ιδιαίτερα και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».
Πρόσθεσε ότι «πολύς κόσμος εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα υγείας κυρίως γιατί δεν υπάρχει αυτή η εμπορική σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς, άρα αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας, καθώς δεν μεσολαβεί αυτή η συναλλαγή». Και συμπλήρωσε: «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα συνδυαστικά είναι ότι ενώ έχουμε αυξήσει θεαματικά τη δαπάνη για την υγεία, φαίνεται αυτό να μην αποτυπώνεται και να μην απεικονίζεται στην παροχή υπηρεσίας ή τουλάχιστον στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες για την παροχή υπηρεσίας. Δηλαδή από τη μια μεριά αυξάνουμε πάρα πολύ τη δαπάνη, δεν φαίνεται να το προσλαμβάνει αυτό ο ασθενής, άρα αυτό παροξύνει τη συζήτηση και πρέπει να το δούμε».
Στη συνέχεια ο Μάκης Βορίδης όσον αφορά την κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για το θάνατο του Βασίλη Καλογήρου απάντησε πως «δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε: «Προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση, εκδώσει οποιαδήποτε διάταξη οποιοσδήποτε εισαγγελέας, εκδοθεί οποιοδήποτε βούλευμα από δικαστικό συμβούλιο, εκδοθεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση αυτή να τη στέλνουν πρώτα στον κ. Φάμελλο να την επισκοπεί, να βλέπει αν του αρέσει, εξυπηρετεί το πολιτικό του σχέδιο και μετά να την εκδίδουν. Ο κ. Φάμελλος εγκαλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ότι δεν σέβεται και δεν λαμβάνει υπόψη της τη διάκριση των εξουσιών, τι εννοεί; Εννοεί ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και είναι χειραγωγούμενη και ενεργεί καθ’ υπόδειξιν της κυβερνήσεως, από πού το συμπεραίνει αυτό; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γιατί όταν αποσαθρώνεις και απονομιμοποιείς το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για την επίλυση των διαφορών μας, και αυτό λέγεται δικαιοσύνη, θέλω να ρωτήσω όλους αυτούς που το κάνουν τον τελευταίο καιρό, με ποιο εργαλείο θα επιλύουμε τις διαφορές μας;».
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η κοινωνική αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Δημοκρατία έχουμε, οι άνθρωποι διαδηλώνουν ελεύθερα. Καμία κοινωνικοπολιτική εκδήλωση δεν μας αφήνει αδιάφορους, αλλά προφανώς και καμία κοινωνικοπολιτική εκδήλωση παρότι λαμβάνεται υπόψη δεν καθορίζει το τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Όλα λαμβάνονται υπόψη, όλα συνεκτιμώνται».
“Όταν κάποιος επενδύει στην αθλιότητα και το ψέμα, στη λάσπη και στον βούρκο αυτό δεν θα πάει καλά γι’ αυτόν”
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν πιστεύει ότι κάποιοι επενδύουν στην αναταραχή για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν επειδή κάποιος αποφάσισε ότι θα πέσουνε και ότι δεν του αρέσει η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάσουν την εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο και όταν ο ελληνικός λαός επιλέγει άλλη κυβέρνηση στις εκλογές. Εκλογές έχουμε σε δύο χρόνια. Έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές».
Ο κ. Βορίδης, μεταξύ άλλων, απάντησε και στο αν πιστεύει ότι οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης και τα υπονοούμενα για την όποια διασύνδεση του θανάτου του Β. Καλογήρου με την υπόθεση των Τεμπών έχουν αντίκτυπο σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Όπως είπε: «Θεωρώ ότι όταν κάποιος επενδύει στην αθλιότητα και το ψέμα, στη λάσπη και στον βούρκο αυτό δεν θα πάει καλά γι’ αυτόν».
Στο σχόλιο αν σε αυτό περιλαμβάνεται και ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να τον βάλω στην ίδια κατηγορία. Το ότι ο πρωθυπουργός οργανώνει τη δολοφονία του αείμνηστου γιου της κας εισαγγελέως, αυτό δεν το έχει πει, αυτό μέχρι Φάμελλο έφτασε».
Τέλος, ο Μάκης Βορίδης ερωτηθείς αν θα κατέβαινε στη συγκέντρωση για τα Τέμπη στην περίπτωση που δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, είπε: «Όχι, δεν θα κατέβαινα στην συγκέντρωση. Ο Άκης (Σκέρτσος) θα κατέβαινε, εγώ δεν θα κατέβαινα».
Σκυλακάκης: Όταν έχουν τρακάρει δύο τρένα δεν ψάχνεις να βρεις ένα τρίτο σενάριο
Για τις πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Η Κυβέρνηση δεν κάλυψε τις πολιτικές ευθύνες. Ο αρμόδιος Υπουργός παραιτήθηκε, σε αντίθεση με αυτά που είχαν γίνει, για παράδειγμα στο Μάτι. Και η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε και συνεχίζει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα και είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να διερευνήσει οτιδήποτε θέλει η αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως αυτό το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από στοιχειώδη λογική και ορθολογισμό και όχι με παρανοϊκές θεωρίες.
Για τα πρόσφατα βίντεο από τη διαδρομή του εμπορικού τρένου που ενεπλάκη στη σιδηροδρομική τραγωδία σχολίασε: «Δύο τρένα δεν επιτρέπεται να τρακάρουν, όπως δεν επιτρέπεται να τρακάρουν δύο αεροπλάνα, όπως έγινε στην Αμερική. Πρέπει να έχεις συστήματα που να το αποτρέψουν. Όταν τρακάρουν δύο τρένα είναι προφανές ότι έχεις πολλαπλή αποτυχία συστημάτων. Αυτό συνέβη στα Τέμπη. Όταν έχεις αυτή την πολλαπλή αποτυχία συστημάτων και βλέπεις ότι έχουν τρακάρει δύο τρένα δεν ψάχνεις να βρεις ένα τρίτο σενάριο. Το τρίτο σενάριο προέκυψε πολύ αργότερα, πολύ μετά από την άμεση διαχείριση των Τεμπών. Τα βίντεο που ψάχνουμε τώρα είναι διότι έχουμε αυτή τη θεωρία. Αν δεν είχαμε αυτή τη θεωρία ποιος ο λόγος να ψάχνουμε τα βίντεο του τί μετέφερε το τρένο; Εφόσον ξέραμε εκείνη τη στιγμή τι προκάλεσε το δυστύχημα: ότι τράκαραν δύο τρένα, αυτό προκάλεσε το δυστύχημα».
Σημείωσε, ακόμη, πως «η Ελλάδα είχε για πάρα πολλά χρόνια αφήσει αυτόν τον τομέα χωρίς επαρκή πίεση για τον τρόπο λειτουργίας του, διότι οι κανονισμοί υπήρχαν επί εκατό χρόνια που φρόντιζαν να μην τρακάρουν τρένα. Η εφαρμογή των κανονισμών ήταν πάρα πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, ότι δεν εφαρμόστηκαν σωστά».
Επιπρόσθετα, απάντησε και σε ερώτηση σε σχέση με το ότι 8 στους 10 πολίτες βάσει έρευνας πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση συγκαλύπτει: «Οι άνθρωποι εκφράζονται συναισθηματικά. Αν αποφασίσουν συναισθηματικά ότι δεν υπάρχει κάθαρση με την έννοια του αρχαίου δράματος σε μια υπόθεση μπορεί να πιστεύουν οτιδήποτε, ακριβώς διότι το συναίσθημά τους τους λέει -και ορθώς τους το λέει- γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία, ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τί έχει συμβεί. Και εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει διατηρούν το ιερό δικαίωμα που έχει η κοινή γνώμη να έχει μια άποψη που να συνδέεται με το συναίσθημα».
Τέλος, για τον χειρισμό της υπόθεσης των Τεμπών και το ζητούμενο, δηλαδή την απονομή δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι το κλειδί είναι η λογική. Να ψάξουμε ενδελεχώς κάθε στοιχείο, κάθε βίντεο, να βάλουμε τους ειδικούς, να κάνουμε αυτά που κάνουν οι δημοκρατίες…Οι κανονικές δημοκρατίες ψάχνουν τα πράγματα εξονυχιστικά με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται. Αφήνουν τους θεσμούς τους να λειτουργήσουν και όταν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία οι άνθρωποι κοιτούν τι έχει συμβεί και καταλήγουν στο συμπέρασμά τους… Οι δίκες γίνονται στα δικαστήρια. Τα βίντεο τα βλέπουν οι ειδικοί, διότι στη σημερινή εποχή, υπάρχει η δυνατότητα να βγάλεις deep fake video που να δείχνουν τα πάντα. Οι ειδικοί, λοιπόν, και η δικαιοσύνη τα ψάχνει, ανάλογα με το τί θεωρεί κάθε φορά ότι είναι αναγκαίο. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της, να αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν, διότι αν δεν αφήνεις τους θεσμούς να λειτουργήσουν δεν έχεις αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχεις είναι καχυποψία, δηλητήριο και αδυναμία της κοινωνίας να καταλήξει σε ένα ορθολογικό συμπέρασμα για το τί συνέβη».
Γεωργιάδης: Με προσβάλλουν τα περί συγκάλυψης – Η κοινωνία δεν έχει πάντα δίκιο
«Προσβεβλημένος» νιώθει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες «βλέπουν» συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι αρκετοί δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και καταλογίζουν στην κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης. Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Action, δήλωσε πως «η κοινωνία δεν έχει πάντα δίκιο»: «Η κοινωνία ήταν στο δρόμο για το μνημόνιο και ήταν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα με σώβρακα απλωμένα εκεί και κάψανε και τους 4 – 5 στη Marfin». «Είχαν δίκιο ή είχαν άδικο; Βλέπω τις δημοσκοπήσεις που λένε 80% συγκάλυψη… Ποια συγκάλυψη; Με προσβάλλει εμένα η συγκάλυψη. Τι θα πουν ότι εγώ είμαι υπουργός μια κυβέρνησης που θέλει να συγκαλύψει το τι έγινε στα Τέμπη. Για ποιον λόγο να το κάνω αυτό; Φυσικά και δεν φταίει η κυβέρνηση» είπε. Όταν ρωτήθηκε για το μπάζωμα, σχολίασε: «Ποιο μπάζωμα; Δεν υπάρχει μπάζωμα (…). Είδα πανό στη μεγαλειώδη πορεία που έλεγε “δεν φταίει ο σταθμάρχης”. Δεν φταίει ο σταθμάρχης που έβαλε τρένα να συγκρουστούνε, φταίει ο Μητσοτάκης».
Τάκης Θεοδωρικάκος: Η αντιπολίτευση παίζει με την ψυχή και τα συναισθήματα των ανθρώπων για να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα
Με αυτή τη φράση ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έβαλε το πλαίσιο απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «συγκάλυψη» και «δολοφονίες» στην υπόθεση των Τεμπών. Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ επισήμανε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται τεκτονικές ανακατατάξεις που δημιουργούν προκλήσεις, κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες και θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρή συζήτηση, αλλά και σοβαρή αντιπαράθεση για όλα αυτά τα θέματα, όμως η αντιπολίτευση εκτοξεύει τόνους λάσπης, πρωτοφανείς συκοφαντίες και αθλιότητες. «Όποτε αυτό έχει ξανασυμβεί βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μένει απαθής και σιωπηλός. Εκτοξεύονται ανεύθυνες κραυγές για κομματικούς λόγους και είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και τη χώρα».
«Δεν έχει κανείς λόγο να συγκαλύψει τίποτα για την τραγωδία των Τεμπών. Όλα στο φως. Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τους πάντες και για τα πάντα» συνέχισε στο σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης και καυτηρίασε τη στάση της αντιπολίτευσης. «Για το κομματικό τους όφελος ορισμένοι “δολοφονούν” την αλήθεια και την πραγματικότητα» σημείωσε. «Με το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη ταυτιζόμαστε όλοι. Δεν έχουμε να κρύψουμε το παραμικρό. Θέλουμε όλοι τη δικαιοσύνη, είμαστε γονείς, πατεράδες, μανάδες, νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού. Ας αφήσουν όμως τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της με θεσμικό τρόπο» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και ανέφερε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν με την ψυχή και τα συναισθήματα των ανθρώπων, με την ανάγκη ενός ολόκληρου λαού να ξέρει την αλήθεια, δυναμιτίζοντας το κλίμα. «Για να μη συμβεί τίποτα χειρότερο θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τον θεσμικό τους ρόλο» υπογράμμισε.
Στο μςεταξύ, τις ημερομηνίες των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που αφορούν την υπόθεση των Τεμπών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ίδιο θέμα. Οι διαδικασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της τραγωδίας των Τεμπών, με τα κόμματα να τοποθετούνται για τις ευθύνες και τις ενδεχόμενες παραλείψεις που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιδιώκει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις για απόδοση ευθυνών σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο.