Εν πρώτοις, ο υπουργός επιχειρηματολόγησε ότι το Σύνταγμα ζητά από τα κόμματα να συνεννοηθούν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό το ζητά και από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, όπως είπε. Το Σύνταγμα δεν λέει να αναζητώνται προσωπικότητες από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αυτό που λέει είναι να αναζητώνται συνθετικές προσωπικότητες «και συνθετικές προσωπικότητες υπάρχουν παντού, και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά», ανέφερε.
Μετά από αυτές τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, ο κ. Βορίδης τόνισε την αντίφαση, ο Κ. Τασούλας να θεωρείται καλός από την αντιπολίτευση για πρόεδρος της Βουλής και να τον ψηφίζουν από «διαφορετικές πτέρυγες της Βουλής», αλλά, τώρα, για αυτά τα ίδια κόμματα να μην είναι καλός για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εξάλλου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας», σημείωσε. Εκφράζει την ενότητα του έθνους και «κανονικά πρέπει να μένει ένα βήμα πιο πίσω σε διαιρετικά ζητήματα της κοινωνίας. Γιατί αν πάρει θέση υπέρ του “α”, τότε βάζει απέναντί του το “β” και δεν εξασφαλίζεται έτσι η ενότητα του έθνους», πρόσθεσε. Συμπερασματικά, «αν ο Πρόεδρος παίρνει θέση σε πολωτικά ζητήματα, αυτό τον καθιστά έναν μεροληπτικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οφείλει να αφίσταται».
Τέλος ταφής: Γίνεται ανταποδοτικό προς την αυτοδιοίκηση για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Κατά συνέπεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους με παρεμβάσεις σε ζητήματα στα οποία υπάρχει ευρεία συναίνεση και να εκφράζει αυτά τα σημεία σύγκλισης», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Εξήγησε, δε, ότι ακριβώς επειδή δεν πρέπει να γίνεται μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αναπέμψει νομοσχέδιο μεταπολιτευτικά.
Ερωτηθείς για τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «κανείς δεν έχει ισχυρισθεί ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της». Αντιθέτως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη για μια σειρά από ζητήματα: Πρώτα από όλα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, άρα εδώ μένει μία παρακαταθήκη. Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο δεν την έκανε ούτε η Αριστερά ούτε το ΠΑΣΟΚ. Την έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ». «Ήταν μία διακεκριμένη δικαστής, σπουδαία νομικός της χώρας μας και ευδοκίμως τερματίζει τη θητεία της», συμπλήρωσε.
Για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την κυβέρνηση να αιτιολογήσει γιατί δεν ανανέωσε τη θητεία της νυν Προέδρου, ο κ. Βορίδης σχολίασε: «Πιο απρεπές, βαθιά αντιθεσμικό πράγμα δεν έχω ακούσει. Φαντασθείτε να γινόταν…». Άλλωστε, επιχειρηματολόγησε, «στοιχειώδεις κανόνες λογικής και ευγένειας απαιτούν την αιτιολογία του θετικού, αλλά όχι αιτιολογία για μία μη επαναπρόταση».
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόταση του κόμματός του γιατί «στο πρόσωπο του Κώστα Τασούλα βλέπω έναν έμπειρο πολιτικό, βλέπω έναν άνθρωπο με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή, βλέπω έναν πετυχημένο -κατά γενική ομολογία- πρόεδρο Βουλής, βλέπω έναν άνθρωπο πεπαιδευμένο, καλλιεργημένο, ευαίσθητο, έξυπνο, άρα βλέπω έναν άνθρωπο, ο οποίος μια χαρά μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Θυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία δεν ανήκει, όπως είπε, στη δική του παράταξη, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε: «Δεν θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα αν έκανε πρόταση από την Κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν άξιοι άνθρωποι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τον ρόλο αυτό». Όμως, «αυτό που σε βγάζει από τα ρούχα σου είναι ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στον χώρο της Κεντροδεξιάς και δη το συγκεκριμένο (σ.σ. πρόσωπο)». Κλείνοντας, δε, σκωπτικά έκανε λόγο για «μονοπώλιο ικανότητας και δυνατοτήτων» από το χώρο της Κεντροαριστεράς.