Κατά την πρώτη συνεδρίαση της συνόδου, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς επίσης και οι δεσμεύσεις της ΕΕ για την υποστήριξή της. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην Επιχείρηση της ΕΕ στην Ουκρανία EUMAM Ukraine, την πορεία υλοποίησης της τρισχιδούς προσέγγισης (3 track approach) για την ταχεία παράδοση και προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία και την πρόταση δημιουργίας χωριστού ταμείου για την αμυντική συνδρομή της Ουκρανίας «Ukraine Assistance Fund» (UAF), στο πλαίσιο του European Peace Facility (EPF).
Ο Δρ. Μπαλωμένος στην παρέμβασή του, επιβεβαίωσε καταρχάς τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε διμερές όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω της συνδρομής της στην Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας (EUMAM Ukraine), αλλά και μέσω της συμμετοχής της σε πιο εξειδικευμένες δράσεις, όπως η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16.
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ, επισήμανε ότι η απουσία γεωγραφικής ισορροπίας, στο πλαίσιο αποστολών της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, δεν αποτελεί συνετή στρατηγική προσέγγιση από μέρους των κρατών μελών της ΕΕ.
Απευθυνόμενος στους ομολόγους του επίσης, αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας της ΕΕ, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, εξέφρασε τη θετική στάση της Ελλάδας για τη σύσταση του ξεχωριστού ταμείου στήριξης της Ουκρανίας «UAF» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη [European Peace Facility (EPF)], υπό την προϋπόθεση συμπερίληψης των κανόνων προέλευσης του παρεχόμενου εξοπλισμού καθόσον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού, οικονομικών φορέων που ελέγχονται από τρίτες χώρες και απειλούν τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών-μελών.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Συνόδου, ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης [Rapid Deployment Capacity (RDC)] της ΕΕ, καθώς και για την εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων [Military Planning and Conduct Capability (MPCC)] για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της.
Κατά την παρέμβασή του στην συγκεκριμένη Συνεδρίαση, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος τόνισε ότι η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) της ΕΕ, γι’ αυτό, τα κράτη μέλη της θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένα στην επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής τους ικανότητας έως το 2025. Έκανε σαφές επίσης, ότι δεδομένης της παρούσης γεωπολιτικής αστάθειας, η υλοποίηση του ανωτέρω στόχου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα υλοποίησης του στόχου αυτού, ο Δρ. Μπαλωμένος ανέδειξε επίσης, το ρόλο και το έργο που προσφέρει το ελληνικό ευρωπαϊκό επιχειρησιακό στρατηγείο στη Λάρισα και επιβεβαίωσε τη συνέχιση παροχής συνδρομής του σε προσωπικό και μέσα.
Η Σύνοδος των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ ολοκληρώθηκε με γεύμα εργασίας όπου συζητήθηκαν οι κύριες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ και στον Κόλπο της Γουινέας εξαιτίας των κλιμακούμενων απειλών από τις ένοπλες εξεγέρσεις και το βίαιο εξτρεμισμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις και στην επιχειρησιακή εξέλιξη επί των υφιστάμενων αποστολών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετέχει στις διεθνείς πρωτοβουλίες της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ και τον κόλπο της Γουινέας.
Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος εξέφρασε τη θετική στάση της Ελλάδας σε πιθανή νέα επιχείρηση της ΕΕ στον Κόλπο της Γουινέας προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και μεγαλύτερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο με υψηλότερους μισθούς μέσω ανάπτυξης, όχι δανεικών
Xαμόγελο του παιδιού για τους θανάτους των δύο μωρών στην Πάτρα: «Λάβαμε ανώνυμες καταγγελίες»