Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι η εκλογή των οργάνων της Βουλής αποτελεί το πρώτο τεστ θα κρίνει και τη διαχείριση μιας «δύσκολης» Βουλής παρά την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις έχει ζητήσει σχετικά σημειώματα από τους υπουργούς του και έχει ζητήσει από εκείνους να «πατήσουν» στα όσα υπάρχουν στους «μπλε φακέλους» που παρέλαβαν στην ορκωμοσία.
Παράλληλα στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στη συνείδηση των πολιτών, παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει σε πρόσωπα και σε θέσεις, η αίσθηση είναι ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, άρα δεν υπάρχει περίοδο χάριτος.
Αυτό το μήνυμα σκοπεύει να περάσει και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, που κεντρικός της στόχος είναι να αναδείξει την πορεία που θα ακολουθηθεί, αλλά και τις λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Το δίπολο πάνω στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει είναι αυτό της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών. Γι’ αυτό και θα υπάρχει συγκεκριμένο πακέτο εξαγγελιών τόσο με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως είναι η παράταση του Market pass, του καλαθιού του νοικοκυριού, των φορολογικών ελαφρύνσεων, των νέων προσλήψεων, του Pass στους 18άρηδες και στους 19άρηδες, αλλά του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει μέσω των προγραμματικών δηλώσεων και με την υλοποίηση των νομοσχεδίων που θα τις «συνοδεύσουν» στη συνέχεια να ακυρώσει τα αφηγήματα που καλλιέργησαν κατά την προεκλογική περίοδο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το ότι ήταν προεκλογικές υποσχέσεις τις οποίες δεν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Για αυτό και έχει ζητηθεί και θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των στόχων με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Τα υπουργεία -πλην αυτό της εθνικής οικονομίας- που θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των προγραμματικών θα είναι αυτό του Υγείας, της Ενέργειας, της Παιδείας, αλλά και της Ψηφιακής Αναβάθμισης και της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα αυτά της Υγείας και της Δικαιοσύνης, στα οποία είναι επικεφαλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης, αποτελούν και προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, καθώς εκτός όλων των άλλων κρίνουν και το άνοιγμά του στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα. Ιδιαίτερα η Υγεία, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα και η κόπωση από την περίοδο του κορονοϊού αρχίζουν και βγαίνουν.
Στο κομμάτι της λειτουργίας του Δημοσίου ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των Ελλήνων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο με καταργήσεις πληθώρας «χαρτιών» με την κατάργηση της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής και με την ενίσχυση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών και στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο.
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια τετραετία, που έχει δύο εκλογικούς σταθμούς, των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024, αλλά ο πολιτικός ορίζοντας είναι καθαρός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει για μια χρονική περίοδο σε περιδίνηση και εσωστρέφεια, αλλά θα είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πού θα καταλήξει και ποια γραμμή σκοπεύει να ακολουθήσει την επόμενη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει για άλλους λόγους και με το ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα αντιπολίτευσης. Από την τακτική που θα εφαρμόσουν εντός της Βουλής, αλλά και από στρατηγικές επιλογές σε ό,τι αφορά το πού θα στρέψουν τα κόμματά τους, θα φανεί αν μπορούν να απειλήσουν την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. στο Κέντρο. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων θα φανεί πώς θα πορευτούν και τα υπόλοιπα κόμματα.
Στο μικροσκόπιο θα μπουν τόσο η Νίκη όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία για την ώρα έχει τα προνόμια που προέρχονται από το ό,τι έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και το πώς θα κινηθούν οι Σπαρτιάτες και εάν ακολουθήσουν τη γραμμή και τη συμπεριφορά που είχε η Χρυσή Αυγή. Να σημειώσουμε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και η ψήφος εμπιστοσύνης θα ζητηθεί από τη Βουλή το Σάββατο τα μεσάνυχτα.