Μέρος του σχεδίου ήταν οι Σπέτσες, η… αποκάλυψη (μέσω του πιο στενού του συνεργάτη του κ. Καπνισάκη) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ήθελε δήθεν για υπουργό του το 2019, η ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση στα όργανα, όπως η πρόταση για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και η προσωπική του απόφαση για επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μέρος του σχεδίου είναι η απόφασή του να αφήσει ανοικτό το θέμα της μεταπήδησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η έκπληξη που ετοιμάζει για την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και η πρόθεσή του να φτιάξουν το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Διάνα Βουτυράκου και τα think tanks και να αποφασιστούν οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Μέρος του σχεδίου δεν ήταν η αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη που αιφνιδίασε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν μέσα στην Πολιτική Γραμματεία απείλησε ότι δεν θα πειθαρχήσει στην κομματική πειθαρχία, επειδή δεν ξέρει τι να πει στα χωριά των Σφακίων αν ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιάζει ο «αψύς Σφακιανός» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Πολιτική Γραμματεία και αυτό έχει κλονίσει κάπως την εμπιστοσύνη του Κασσελάκη προς τον Πολάκη.
Βασικό μέρος του σχεδίου Κασσελάκη, ωστόσο, είναι η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά η «αποτσιπροποίηση» δεν αποτελούσε προτεραιότητα, αλλά έγινε όταν το επιτελείο Κασσελάκη πληροφορήθηκε -από πρώτο χέρι- για την κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα και τα σχέδια επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλημμένη απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη και αναγκαία για τους στενούς συνεργάτες του. Ιδίως για εκείνους που δεν έχουν βαθιά σχέση με το κόμμα (π.χ. Καπνισάκης). Παράλληλα είναι αποδεκτή από τον Παύλο Πολάκη, φέρνει ωστόσο σε δύσκολη θέση άλλα στελέχη που φέρονται και είναι κοντά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς.
Το… επεισόδιο Κασσελάκη – Κούλογλου που μεσοβδόμαδα προκλήθηκε επειδή το tvxs.gr που διευθύνει ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη έχει δώσει εντολή να κατέβουν οι αφίσες του Τσίπρα από την Κουμουνδούρου, δεν ήταν ένα τυχαίο επεισόδιο.
Ο έμπειρος Στέλιος Κούλογλου που έχει δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε την ημέρα εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη» γνωρίζει άριστα και το παρασκήνιο και το συμβολισμό της αποκάλυψής του. Γνωρίζει ότι Κασσελάκης και Τσίπρας δεν μιλούν πια και έχουν να τα πουν πριν από την αποχώρηση των «6+6». Γνωρίζει ότι είναι υποκριτική η όποια τιμητική αναφορά του νυν στον πρώην, όπως γνωρίζει ότι ακόμα και το video που μέσα στις γιορτές ανάρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα για να πείσει για τις καλές του σχέσεις, βγήκε χωρίς τη γνώση και την άδεια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγινε έξαλλος με τη δημοσιοποίησή του στα social media.
Ο Κασσελάκης προφανώς έδωσε εντολή να ξηλωθούν οι αφίσες του Αλέξη Τσίπρα και αυτό το κατάλαβαν όλοι, όταν η απάντησή του στην κριτική του Κούλογλου ήταν «θα βάλω παντού αφίσες του Τσίπρα».
Στην πραγματικότητα όμως, ο Κασσελάκης χρειάζεται ακόμα την «αύρα» Τσίπρα στο πλευρό του, και δεν είναι έτοιμος να δηλώσει ότι στόχος του είναι να φτιάξει ένα δικό του κόμμα με τη δική του σφραγίδα που δεν θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.
Και ο Τσίπρας, από την πλευρά του, δεν είναι ακόμα έτοιμος να γνωστοποιήσει την απέχθειά του σε όσα λέει και όσα κάνει ο διάδοχός του και πολύ περισσότερο να επιχειρήσει να τον «ρίξει» στο Συνέδριο ή πριν τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, ο Τσίπρας φέρεται να πιστεύει -και το καταλαβαίνουν όσοι τον έχουν συναντήσει τελευταία στο νέο του γραφείο στην Αμαλίας- ότι ο Κασσελάκης κάνει μεγάλη ζημιά στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ίδιο καθώς την ίδια στιγμή που υποκριτικά προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνέχειά του τον εμφανίζει ως υπεύθυνο για το «τελειωμένο» κόμμα που παρέλαβε.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί μήπως όταν θα είναι έτοιμος να αναλάβει την πρωτοβουλία του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει ή θα είναι πολύ αδύναμος για να λειτουργήσει ως βάση της επιστροφής Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η ανοικτή σύγκρουση Κασσελάκη – Τσίπρα, είναι θέμα χρόνου.
Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για συστηματική απομάκρυνση από τις ιδρυτικές αρχές και τις ιδεολογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θεωρούν, μάλιστα, ως προπομπό της τελικής φάσης της «αποτσιπροποίησης» του κόμματος.
Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη γνωρίζει ότι αν καταφέρει να επιβιώσει και να επικρατήσει στο Συνέδριο, θα επιχειρήσουν να τον «φάνε» με επιχείρημα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Και προετοιμάζεται γι΄ αυτό, καθώς στρατηγικός του στόχος είναι να μείνει αρχηγός με κάθε αποτέλεσμα και να τραβήξει τη δική του ρότα, ώστε να είναι αυτός ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Γι΄ αυτό και το τέλος των «γεφυρών» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, επιλογή που συγχρόνως δυσκολεύει τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο παρασκήνιο και τις διακηρύξεις περί «ελληνικού ΕΠΙΝΕ» μετά τις ευρωεκλογές.
Θα ζητήσει δεσμεύσεις
Στο τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, που εύλογα διακωμωδήθηκε ως… εκδρομή, ο κ. Κασσελάκης , η Διάνα Βουτυράκου, ο Μανόλης Καπνισάκης και οι άλλοι στενοί συνεργάτες του προέδρου, θα μετρήσουν κατά πόσο μπορεί ο νέος πρόεδρος να στηριχθεί στους 36 βουλευτές του.
Θα είναι ένα τεστ για την ικανότητά τους, αλλά και ένα τεστ για την αφοσίωση στον νέο πρόεδρο και το σχέδιό του. Ο κ. Κασσελάκης, λένε οι πληροφορίες, σχεδιάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια για τους σκοπούς του, τα σχέδιά του και να απαντήσει σε όποια ερώτηση δεχθεί, στο πλαίσιο μία ειλικρινούς συζήτησης που ο ίδιος θα προκαλέσει. Θα ζητήσει να δεσμευτούν ότι θα είναι στο πλευρό του, για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που θα τους παρουσιάσει αναλυτικά και ο οποίος φτάνει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές, ξεπερνώντας τον κάβο των ευρωεκλογών. Και αφού γνωστοποιήσει σχέδιο και στόχους, θα ζητήσει να μάθει ποιος είναι μαζί του και ποιος εναντίον του.
Δεν ξέρει εκ των προτέρων τι απαντήσεις θα πάρει. Γνωρίζει ότι οι μετοχές του, όχι μόνο εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος κινούνται στο ναδίρ και ότι οι επιλογές του συγκεντρώνουν ελάχιστους υποστηρικτές και πολλαπλάσιους πολέμιους. Γνωρίζει ότι στους περισσότερους δεν αρέσει η -σκόπιμη όπως υποστηρίζουν- υποβάθμιση του κόμματος και των κομματικών οργάνων, η εμμονή σε θέματα που αλλοιώνουν το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή του ιδεολογία, το προφίλ του που προσιδιάζει περισσότερο στο προφίλ CEO πολυεθνικής παρά σε πρόεδρο κόμματος, οι συνεχείς αναφορές του στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με την κοινωνία κ.λπ. Αλλά υποστηρίζει ότι το σχέδιό του θα πετύχει.
Μία αποχώρηση με σημασία
Το τελευταίο 48ωρο τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην… περίεργη αποχώρηση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο οποίος κινούμενος για άλλη μία φορά στα όρια της γραφικότητας διέγνωσε -καθώς είναι και γιατρός- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κώμα και ζήτησε να τον διαγράψουν!
Ολες οι αποχωρήσεις βεβαίως, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Γιάννη Μιχελογιαννάκη έχουν σημασία, αλλά αυτή που «πληγώνει» τη νέα Κουμουνδούρου και δεν δόθηκε η πρέπουσα δημοσιότητα και σημασία, είναι η αποχώρηση του συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Βαγγέλη Καλπαδάκη (φωτό). Ο οποίος ήταν και είναι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.
Σε πρώτη ανάγνωση, η αποχώρηση Καλπαδάκη είναι σημαντική, καθώς σωστά όλοι λένε ότι δεν θα γινόταν αν δεν το επέτρεπε ή δεν έδινε την εντολή, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλωστε, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης έμεινε στο γραφείο του νέου προέδρου στην ευαίσθητη θέση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επειδή του το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αρα, είναι άλλο ένα δείγμα αποστάσεων Τσίπρα προς Κασσελάκη.
Δίκιο έχουν επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι ρόλο στην αποχώρηση Καλπαδάκη έχει παίξει και η έλευση του Νίκου Κοτζιά σε ρόλο άτυπου συμβούλου του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς είναι γνωστό ότι Κοτζιάς και Καλπαδάκης δεν τα πήγαν ποτέ καλά.
Ολα όμως δείχνουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και βαθύ, που ξεπερνά όλα τα παραπάνω. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καλπαδάκης δεν αποχώρησε οικεία βουλήσει ή επειδή του το ζήτησε ο κ. Τσίπρας, αλλά απομακρύνθηκε με απόφαση Κασσελάκη. Και ότι η απόφαση Κασσελάκη ελήφθη, μετά από εισήγηση Κοτζιά για λόγους που είναι πιο σημαντικοί από το ότι π.χ. διαφωνεί με τον κ. Καλπαδάκη σε μείζονα και ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.