Μετά τις εσωτερικές ζυμώσεις που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και προκάλεσαν μετακινήσεις από την άρνηση, το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο θα υπερβαίνουν τους 100-115. Εξέλιξη που εξασφαλίζει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της γαλάζιας Κ.Ο., αλλά και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με άνετη πλειοψηφία, δεδομένης και της υπερψήφισής του επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και πιθανώς και από την Πλεύση Ελευθερίας. Ετσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε την επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί μεθαύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 1 εβδομάδα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι στις σχέσεις της με την Εκκλησία. Η ιδέα του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα απορρίφθηκε αμέσως και ήπια από την κυβέρνηση, καθώς αφενός γιατί τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν κρίνονται με δημοψηφίσματα (είναι πλήρως απροστάτευτα ως μειοψηφικά) και αφετέρου γιατί η κίνηση του κ. Ιερώνυμου μάλλον απευθυνόταν στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, όπου υπάρχουν και πολύ σκληρές φωνές ιεραρχών. Αλλωστε την Τρίτη θα συνεδριάσουν σχεδόν παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο και η Ιερά Σύνοδος.
Το τέλος του μονοπωλίου του δημόσιου διαλόγου από τον γάμο των ομοφύλων διαμορφώνει και το τοπίο για την προώθηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχει σχεδιάσει και προετοιμάσει η κυβέρνηση. Αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές (Ν. Κεραμέως – Θ. Λιβάνιος), το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκτός από την ιστορικής σημασίας κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των ομογενών και τη διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων, των μαθητών (εν μέσω εξετάσεων) και των υπερηλίκων ή ασθενούντων, η επιστολική ψήφος εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και τη συμμετοχή στις κάλπες.
Αμέσως μετά, στη μεταρρυθμιστική σκυταλοδρομία παίρνουν τη σκυτάλη ο Κ. Πιερακάκης και ο Γ. Φλωρίδης. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, μαζί με την ταχύτερη απόδοση της Δικαιοσύνης, αποτελούν βασικούς μεταρρυθμιστικούς βραχίονες της κυβερνητικής πολιτικής. Στα αμέσως προσεχώς της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μ. Μαξίμου περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ΕΣΥ, με τον Α. Γεωργιάδη να έχει μπει με φόρα στο υπ. Υγείας και η πολεοδομική τακτοποίηση της άναρχης χώρας, μαζί με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές εντολές κατεδάφισης. Ενώ ο Χρ. Σταϊκούρας, όπως αναγνωρίζει και το Μ. Μαξίμου, εκτός από τον «Νέο ΟΣΕ» έχει δώσει νέα ορμή και στις υποδομές της χώρας (μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΟΑΞ, Ε.Ο. Πατρών-Πύργου και κατασκευή δεκάδων σχολείων με την αρωγή της ΚΤΙΠ Α.Ε.).
Κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει και θα παραμείνει, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας με την αμέριστη στήριξη του Μ. Μαξίμου, θα συνεχίσει τον ανορθόδοξο πόλεμο κατά της αισχροκέρδειας και της αχαλίνωτης αγοράς. Τα 4 νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (καθαρές τιμές στο ράφι, βρεφικό γάλα, περιορισμός του μικτού περιθωρίου κέρδους, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.), που ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία, δεν θεωρούνται το τέλος της προσπάθειας, αλλά ένα ακόμα βήμα. Οι έλεγχοι και η επιβολή «ασύμφορων προστίμων» αναμένεται να κλιμακωθούν, ανάλογα και με τη συμμόρφωση ή μη των εταιριών. Ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται μονίμως και ο σχεδιασμός για τη λήψη νέων μέτρων, αφού χαρτογραφηθεί πλήρως η αγορά, μετά τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Γεωργιάδης: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα με τα challenge στο Tiktok»
Στο επίκεντρο της προσοχής του Μ. Μαξίμου βρίσκεται το θέμα της ασφάλειας. Η ριζική ανανέωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και η επιτυχής εξάρθρωση μιας σημαντικής οργάνωσης της Greek Mafia πιστώνονται στον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές έχει επιφορτισθεί και με την αντιμετώπιση των καταλήψεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
«Κίτρινη κάρτα» σε όσους αντιδρούν στις παρεμβάσεις
Αποφασισμένος να βάλει «πάγο» και να κόψει την όρεξη βουλευτών της Ν.Δ. οι οποίοι κινούνται με παλαιοκομματική αδράνεια και κόβουν τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης, φέρεται ο Κ. Μητσοτάκης. Οι μεταρρυθμίσεις εξ ορισμού συγκρούονται με τον αναχρονισμό, τις συντεχνίες και τον παλαιοκομματισμό. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πάρει το κόστος της σύγκρουσης με το παλιό. Ο πρωθυπουργός όμως δεν είναι διατεθειμένος να χρονοτριβεί και να φθείρεται σε εσωκομματικά τερτίπια γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι προτάσσουν την εξυπηρέτηση συμφερόντων (κυρίως τοπικών). Με αποτέλεσμα κραυγαλέες δηλώσεις πολιτικής πίεσης ή ενθάρρυνση για την άσκηση και δικαστικών πιέσεων, ώστε να ανακοπούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θίγουν τοπικά συμφέροντα της εκλογικής πελατείας βουλευτών.
Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση γνωστού βουλευτή, ο οποίος μετέχει και στο προεδρείο της Βουλής, ο οποίος εμφανίζεται «σύμμαχος» τοπικών συμφερόντων στην Κρήτη, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν τον πρόσφατο νόμο για την ορθολογική αξιοποίηση των αιγιαλών. Ενας νόμος που ήρθε ως αποτέλεσμα του περσινού «κινήματος της πετσέτας», αλλά και της αχόρταγης συμπεριφοράς επιχειρηματιών, οι οποίοι καταλαμβάνουν μεγαλύτερες εκτάσεις αιγιαλού ή δημιουργούν πολεοδομικά εκτρώματα χωρίς τις αναγκαίες άδειες.
Ομως ο Κρητικός βουλευτής δεν είναι ο μόνος. Στο ραντάρ του Μ. Μαξίμου έχουν εντοπιστεί κι άλλοι βουλευτές, οι οποίοι «παίρνουν πρωτοβουλίες» ή «μεσολαβούν», ώστε να ακυρωθούν στην πράξη μεταρρυθμίσεις οι οποίες έρχονται να υπηρετήσουν τους πολλούς και να διορθώσουν παθογένειες δεκαετιών. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν βγει ήδη «κίτρινες κάρτες», καθώς και ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να βγάλει και «κόκκινη». Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να ανεχθεί καιροσκοπικές ή ιδιοτελείς συμπεριφορές βουλευτών, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους υπονομεύουν στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τον «πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής» για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης.
Αλλωστε το Μ. Μαξίμου, το οποίο ζεσταίνει ήδη τις μηχανές εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ποντάρει κυρίως στις μεταρρυθμίσεις. Με τις οποίες είναι προσωπικά ταυτισμένος ο Κ. Μητσοτάκης δημιουργώντας τεράστια απόσταση από τους Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Και οι οποίες εντέλει είναι η ειδοποιός διαφορά που έχει εξασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης.