Οι «νεοπροεδρικοί» ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή μάχη ενάντια στις κινήσεις αμφισβήτησης του αρχηγού, με στόχο την επιβεβαίωση της θέσης και της κυριαρχίας του. Σίγουρες κινήσεις θεωρούνται η πρόταση για επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών με ηλεκτρονικό εσωκομματικό δημοψήφισμα και επίσημη έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου για τα αίτια των εκλογικών ηττών το 2019 και το 2023.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ετοιμάζεται να βγει μπροστά με συγκεκριμένη πρόταση για την «ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου» που θα ενέχει έντονη κριτική κατά του κ. Κασσελάκη, έχοντας τη σιωπηλή συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα και των «προεδρικών».
Οι «προεδρικοί» θα εμφανιστούν ως μπλοκ, υπερασπιζόμενοι το παρελθόν και τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν συμφωνούν με το δρόμο που έχει χαράξει, δίνοντάς του χρόνο ως το Συνέδριο του Φεβρουαρίου για «διορθώσεις».
Η πρωτοβουλία των τριών (Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης Ζαχαριάδης) για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών λέγεται ότι δεν είχε το ΟΚ του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν συμφώνησε με την κίνηση αυτή ο Διονύσης Τεμπονέρας, που αναδεικνύεται πλέον σε αυτόνομο πόλο. Αντίθετη, όπως αναμενόταν, είναι και η Κουμουνδούρου. Από την πλευρά Κασσελάκη, Πολάκη, το θέμα θα αναδειχθεί σε μπρα ντε φερ με τους αμφισβητίες, με τους «νεοπροεδρικούς» να επιδιώκουν με σκληρή γραμμή και ψηφοφορίες να μην πάει μία τέτοια συζήτηση στο Συνέδριο, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής!
Θα εισηγηθεί σχετικά ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία λέγοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πως όσοι πριν τις ευρωεκλογές μιλούν για συνεργασίες και συνενώσεις κομμάτων δεν προσφέρουν μόνο κακές υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους στους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος.
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης δεν θα επιχειρήσει να πείσει βουλευτές να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκλησή του για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, 19-21 Ιανουαρίου. «Πάμε για να δουλέψουμε. Οσοι θέλουν να έρθουν θα έρθουν», λένε οι συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι παρά την άρνηση Τσίπρα οι απουσίες δεν θα ξεπεράσουν τις δύο-τρεις.
Το ερώτημα για το επιτελείο Κασσελάκη είναι τι θα πράξει με την «πλατφόρμα Τεμπονέρα». Θα την αποδεχθεί με στόχο την οικειοποίησή της προσπαθώντας να πάρει τον κ. Τεμπονέρα με το μέρος του νέου προέδρου ή θα την αποκηρύξει;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «πλατφόρμα Τεμπονέρα» θα μιλά για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων από κάτω προς τα πάνω και θα βασίζεται στο παράδειγμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα στη συνεργασία του Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη, που κατά την Κουμουνδούρου έφερε και τη νίκη του κ. Δούκα στον δεύτερο γύρο.
«Είναι μια ανοιχτή συζήτηση η οποία βρίσκεται πάνω στο τραπέζι» απάντησε, άλλωστε, όταν ρωτήθηκε, ο κ. Τεμπονέρας στον ΑΝΤ1 για τη μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «είναι πολλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανταποκρίνονται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία του «περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αφορά».
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν βλέπουν με καλό μάτι την όλη συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης των τριών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό», απάντησε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, και συνέχισε:
«Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα. Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται. Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν: Λέμε όλοι τα ίδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία της καθημερινότητας, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές».