Ο Πέτρος Παππάς δηλώνει ότι αποχωρεί γιατί είναι αναξιοπρεπές να συμμετέχει σε ένα τέτοιο συνέδριο. Καταγγέλλει, ακόμη, το γεγονός ότι όπως έχουν κατανείμει τους χώρους δεν χωράνε ούτε 1500 άτομα.
«Αν δω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιδημοκρατικό κόμμα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ναι, μπορεί να παραιτηθώ και σήμερα», τόνισε νωρίτερα ο Πέτρος Παππάς. «Δεν θα μείνουμε σε ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα. Η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους, την Κυριακή. Σε ένα κόμμα που εφαρμόζει αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς δεν έχουμε θέση», σημείωσε ο βουλευτής, ο οποίος είχε στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Πρόταση Χαρδαλιά στα Ευρωπαϊκά Όργανα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
Επίσης την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, όπως και την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Κατήγγειλε τη διαδικασία του συνεδρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτό δεν είναι το κόμμα το δικό μου“. Όπως είπε, κόπηκαν σύνεδροι και η διαδικασία άρχισε χωρίς τους ανθρώπους που πραγματικά είναι εκλεγμένοι. “Άρα εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ” είπε. Είχε άλλωστε προειδοποιήσει από νωρίς ότι εάν το συνέδριο δεν λειτουργήσει νόμιμα, το πρωί της Δευτέρας θα πάει στον κ. Τασούλα και θα δηλώσει την ανεξαρτητοποίησή του.
Με ανάρτησή του μάλιστα λίγο νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης ανέφερε, «έξι μέρες μετά τις εκλογές, 20 λεπτά πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, δεν έχει ανακοινωθεί από την ομάδα που διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ πόσοι είναι οι σύνεδροι!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς έχασε τρεις βουλευτές μετά την έναρξη του Συνεδρίου. Ύστερα από τον Πέτρο Παππά και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη, η Ραλλία Χρηστίδου ήταν αυτή που ενημέρωσε για την αποχώρησή της δίχως να παραδώσει την έδρα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 32 βουλευτές και το ΠαΣοΚ 31.