Η επιλογή του κ. Κασσελάκη να χρίσει τελικά τον Παύλο Πολάκη συντονιστή των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) δημιουργεί μείζον πρόβλημα στο επιτελείο του.
Το πρόβλημα για τον κ. Κασσελάκη δεν είναι μόνο ότι ο Πολάκης είναι «κόκκινο πανί» για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της «Ομπρέλας», των «6+6» αλλά και των «προεδρικών» και η τοποθέτησή του σε άτυπο Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος.
Γοητευμένος…
Είναι ότι με την απόφασή του αυτή, επιβεβαιώνει το σενάριο που διακινείται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ότι με τον Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και να μην πολυασχολείται, ο νέος πρόεδρος, γοητευμένος από τον τρόπο που σκέπτεται και τον τρόπο που δρα ο «αψύς Σφακιανός», παραδίδει το κόμμα στον Πολάκη.
Με λίγα λόγια, ο Παύλος Πολάκης, με όχημα τον Στέφανο Κασσελάκη, παίρνει την εκδίκησή του από τους εσωκομματικούς του εχθρούς και εκεί που πριν απ’ τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε θέσει στο περιθώριο υποχωρώντας στις αντιδράσεις της «Ομπρέλας», τώρα επιστρέφει νικητής στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και γι’ αυτό, για λόγους εξουσίας δηλαδή, ήρθε νωρίς νωρίς και το ρήγμα ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, εφόσον ο κύριος… «13-0», ο οποίος αγνοεί τα βασικά της πραγματικής πολιτικής, αντιλαμβάνεται καλύτερα από πολλούς το παιχνίδι της εξουσίας και των συσχετισμών. Οπως μεταφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής από στελέχη του κόμματος, ο Νίκος Παππάς δεν εννοεί την παρουσία του στο επιτελείο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως κομπάρσου, με τον Παύλο Πολάκη να κάνει ό,τι θέλει. «Και ο Τσίπρας; Το θέλει αυτό;» ρωτήσαμε τους συνομιλητές μας. «Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι ο Τσίπρας είναι πίσω από όλα και ασχολείται καθημερινά με το κόμμα. Τον ένοιαζε να μη βγει η Εφη Αχτσιόγλου γιατί φοβόταν για την υστεροφημία του, ότι θα ανακινήσει θέμα ευθυνών για τις εκλογικές ήττες. Το κατάφερε. Τον νοιάζει να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τα βήματα που θέλει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Μέχρι εκεί. Με τα καθημερινά δεν ασχολείται. Εκτός αν γίνει κάτι χοντρό και του ζητήσουν να παρέμβει», μας είπαν.
Το παρασκήνιο
Τι συνέβη, όμως, ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά;
Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε ανοικτά στον Στέφανο Κασσελάκη ότι διαφωνεί να γίνει συντονιστής των ΕΠΕΚΕ ο Παύλος Πολάκης. Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα στείλει μήνυμα ρήξης στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά θα υπονομεύσει και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολύ λίγοι στο κόμμα ή στη Βουλή θέλουν να συνεργάζονται με τον Πολάκη. Για να μη φανεί μάλιστα ότι παρεμβαίνει επειδή θέλει τη θέση για τον εαυτό του, του πρότεινε να παραμείνει σε θέση συντονιστή των ΕΠΕΚΕ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, τουλάχιστον έως το συνέδριο. Με το επιχείρημα ότι τον κ. Φλαμπουράρη τον θέλει ακόμα σε αυτή τη θέση ο Τσίπρας, είναι ενωτική φυσιογνωμία, απολαμβάνει τον σεβασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα του διασφαλίσει εσωκομματική ηρεμία για ένα διάστημα.
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκαν διαρροές στον Τύπο στη μέση της εβδομάδας που έλεγαν ότι ο Κασσελάκης το ξανασκέπτεται και είναι πιθανό να πάρει πίσω την απόφασή του να κάνει τον Πολάκη συντονιστή των ΕΠΕΚΕ.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα έμαθε όλα αυτά ο Πολάκης και έγινε έξαλλος με τον Παππά. Και διεμήνυσε στον Στέφανο Κασσελάκη πως αν τώρα που είναι αρχή δείχνει ότι κάνει πίσω, κάθε φορά που κάποιος αντιδρά ή διαφωνεί με μία του απόφαση, τότε το βαθύ κόμμα με το οποίο θέλει να αναμετρηθεί κι αυτή είναι η βασική εντολή που του έδωσε η κομματική βάση, τελικά θα τον «καταπιεί». Με αυτά τα επιχειρήματα -και ίσως και άλλα που δεν έχουν δει το φως- ο κ. Πολάκης κατάφερε να αλλάξει ξανά τη γνώμη του κ. Κασσελάκη. «Μέχρι τώρα ο συντονιστής των ΕΠΕΚΕ οριζόταν από τον πρόεδρο. Για να δείξεις καλή πρόθεση, βάλε με σε ψηφοφορία» φέρεται να πρότεινε ο κ. Πολάκης στον κ. Κασσελάκη, γνωρίζοντας ότι κάποιοι θα αντιδράσουν, αλλά σίγουρος ότι έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα και φυσικά τον νέο του ισχυρό ρόλο.
Ο «αψύς Σφακιανός» θέλει… εκκαθαρίσεις
Εδώ πρέπει να αναδειχθεί ότι υπάρχουν και έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, για τη διαχείριση των εσωκομματικών ζητημάτων.
Ο Παύλος Πολάκης εισηγείται σκληρή αντιμετώπιση των διαφωνούντων και διαγραφές, όπως και καμία έκπτωση στον πολιτικό σχεδιασμό για χάρη την ενότητας. Φέρεται να έχει πείσει τον κ. Κασσελάκη ότι δεν χρειάζεται το κόμμα παρά μόνο τους ψηφοφόρους του και με τη στρατηγική του 2012-2015 και τα πρόσωπα που σηματοδότησαν εκείνη την περίοδο (Κοτζιάς, Καμμένος κ.ά.) θα καταφέρει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Νίκος Παππάς είναι υπέρμαχος της ήπιας γραμμής και του διαλόγου, εισηγείται περισσότερη ευελιξία και λιγότερη επίδειξη δύναμης. Και σίγουρα έχει την άποψη πως ο νέος πρόεδρος χρειάζεται το κόμμα για να απειλήσει τον σημερινό πρωθυπουργό.
Εισήγηση
Για παράδειγμα, ο Πολάκης φέρεται να είναι εκείνος που έχει εισηγηθεί την απαξίωση της Πολιτικής Γραμματείας μέσω της αδράνειας του κορυφαίου κομματικού οργάνου και τη μεταφορά του συνεδρίου τον Φεβρουάριο ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα είναι «κόκκινο πανί» για την εσωκομματική αντιπολίτευση. Φέρεται να λέει στον κ. Κασσελάκη ότι αν δεν συνθλίψει «τους… Τσακαλώτους», τότε πώς θα πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη… Για παράδειγμα η διαρροή του πίνακα με τα ονόματα των δεκαέξι βουλευτών που δεν στήριξαν την πρόταση Κασσελάκη από γνωστό τρολ της Κουμουνδούρου, μετά από μυστική ψηφοφορία, χρεώνεται στον Πολάκη και εκλαμβάνεται ήδη από την «Ομπρέλα», τους «6+6» και κάποιους «προεδρικούς» ως μείζον λάθος Κασσελάκη…
Από την άλλη ο Παππάς φέρεται να διαφωνεί με τη μέθοδο των διαγραφών και να έχει εισηγηθεί στον κ. Κασσελάκη εσωκομματική συνεννόηση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αναλογικότερη σύνθεση των τομέων και του επιτελείου στο κόμμα και στη Βουλή.
Εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πηγαίνει με τη γραμμή Πολάκη, απορρίπτοντας τη γραμμή Παππά και μένει να φανεί πού θα οδηγήσει αυτή του η επιλογή.
Στις 22 Οκτωβρίου η μεγάλη «μάχη»
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έστειλαν οι δεκαέξι βουλευτές -το ότι ήταν ανάμεσά τους η Ολγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου εκλήφθηκε ως μήνυμα δυσαρέσκειας και από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν έμεινε να ψηφίσει- οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν εσωκομματικό πόλεμο.
Θα είναι ένας πόλεμος σύντομος που θα τελειώσει είτε με νίκη Κασσελάκη – Πολάκη και αποχώρηση της «Ομπρέλας» και άλλων είτε με ήττα Κασσελάκη – Πολάκη και νέους όρους στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική επιτροπή της 22ας Οκτωβρίου.
Μήνυμα
Στην ανάλυση που γίνεται στην Κουμουνδούρου, το 28-16 που καταγράφηκε στην ψηφοφορία για το νέο προεδρείο της είναι βέβαιο ότι ήταν ένα μήνυμα κατά Πολάκη αλλά και άλλων προσώπων όπως ο Γ. Τσίπρας και η Θ. Τζάκρη.
Συζητείται όμως ότι συγχρόνως είναι και μήνυμα της «Ομπρέλας» και των «6+6» ότι δεν θα καθίσουν πολύ σε ένα κόμμα που θα κάνει ό,τι θέλει ο Πολάκης…
Συζητείται όμως και κάτι άλλο. Οτι τρεις ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η νέα ηγεσία επέλεξε να στήσει κάλπη στην κοινοβουλευτική ομάδα και με αφορμή το μοίρασμα των θέσεων στη Βουλή, να δείξει τις διχαστικές της προθέσεις.
Και αντί να κάνει κινήσεις να ενοποιηθεί το κόμμα για να στηρίξει τους υποψηφίους του δημάρχους και περιφερειάρχες, πρόθεση της ηγεσίας είναι να επισημοποιήσει το ρήγμα.
Ειδήσεις σήμερα