Ο αγώνας που δίνουν ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις εκλογές να υπάρξει άνοδος του εκλογικού ποσοστού ή τουλάχιστον το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπροστά το «2» και όχι το «1».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να μην είναι αισιόδοξος. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και μόνο ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα μπορεί να τον κάνει να αλλάξει γνώμη». Κάτω από τον αρχηγό έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία των «δελφίνων». Ακόμα και φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ΜΜΕ ή γνωστοί για τη σχέση τους με το κόμμα λογαριασμοί στα social media δεν διστάζουν να γράψουν ότι «η Εφη ετοιμάζεται για αρχηγός» εννοώντας την κ. Αχτσιόγλου, ή «ο Παππάς προετοιμάζει τη Ρένα», εννοώντας ότι ο Νίκος Παππάς θέλει για επόμενη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τη Ρένα Δούρου και προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την υποψηφιότητά της. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που θεωρούν ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας αποχωρήσει οικειοθελώς, τότε οι «προεδρικοί» θα συνεννοηθούν με την «Ομπρέλα» για να μοιράσουν τους ρόλους, ώστε ο νέος πρόεδρος να προέρχεται από τους «προεδρικούς» και ο νέος γραμματέας από την «Ομπρέλα».
Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που υποστηρίζουν πως όλη αυτή η υπόγεια προετοιμασία γίνεται χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει σκοπό να μείνει στη θέση του, ακόμα και αν χρειαστεί να αναμετρηθεί σε επίπεδο συνεδρίου ή βάσης, με την προϋπόθεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου δεν θα απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς υπερβολή, αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖA δεν εργάζεται και δεν προσπαθεί για τις επόμενες εκλογές ούτε το 30%. Ακόμα και από την κλειστή ομάδα των λεγόμενων «τσιπροφυλάκων» υπάρχουν απώλειες. Συζητείται ήδη στους κομματικούς κύκλους η απουσία παλαιών στελεχών που παρέμεναν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ή νεότερων, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου, ενώ αντικείμενο πολλών και αρνητικών σχολίων είναι η υπολειτουργία της Πόπης Τσαπανίδου. Για την κ. Τσαπανίδου λέγεται ότι ο ρόλος της είναι πλέον ανούσιος και διακοσμητικός και πως δεν συμμετέχει στις συσκέψεις που γίνονται καθημερινά και στις οποίες βρίσκονται στελέχη όπως ο Γ. Βασιλειάδης, ο Λ. Κρέτσος, ο Θ. Καρτερός, η Ρ. Σβίγγου, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος… Και λέγεται ακόμα ότι έχει φτάσει στα αφτιά του κ. Τσίπρα πως η ίδια ισχυρίζεται πως την παρακάλεσε για να μείνει στο πόστο της ως τις επόμενες εκλογές, όταν εκείνη είχε αποφασίσει να παραιτηθεί.
Το φαινόμενο «λευκής απεργίας» δεν αφορά όμως τόσο την Κουμουνδούρου όσο το στελεχικό δυναμικό στις εκλογικές περιφέρειες, ιδιαιτέρως αυτές της επαρχίας.
Υπάρχουν γραφεία του κόμματος που μετά τις 21/5 έκλεισαν, υπάρχουν τοπικές εκδηλώσεις που γίνονται πλέον με την παρουσία υποψηφίων από όλα τα άλλα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει λειψανδρία στην προετοιμασία ακόμα και των περιοδειών του ιδίου του κ. Τσίπρα. Μετά βίας, για παράδειγμα, γέμισε από στελέχη που ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή να προσέλθουν για να μη δείχνουν οι κάμερες τις άδειες εξέδρες, το θεατράκι στη Ρεματιά Χαλανδρίου, όπου προχθές παρουσιάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Εκλογική επιρροή… 2012 για ΣΥΡΙΖΑ
Στο εσωτερικό του κόμματος έχει ήδη κυκλοφορήσει μία πολύ αναλυτική εκλογική ανάλυση, η οποία ήδη λειτουργεί διαλυτικά. Η ανάλυση αυτή έγινε από εταιρία με την οποία συνεργάζεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν συνδράμει και οι αναλυτές του κόμματος. Σύμφωνα με αυτήν, τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα στις 25 Ιουνίου δύσκολα θα μείνουν ίδια και ακόμα πιο δύσκολα θα πάνε καλύτερα. Πιθανή συνέχεια των εκλογών της 21/5, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι ότι μετά από έντεκα χρόνια η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα επίπεδα του 2012 (2023 – 1.184.000 ψηφοφόροι, 2012 – 1.061.928 ψηφοφόροι), καθώς τελείωσε η περίοδος των μνημονίων και του διαχωρισμού των πολιτικών δυνάμεων σε «φιλομνημονιακές» και «αντιμνημονιακές».
Μαρινάκης για ηλεκτρικό ρεύμα: Εφόσον υπάρξει ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, θα υπάρξει στήριξη
Βασικά στοιχεία της ανάλυσης του αποτελέσματος που δεν οδηγούν σε θετικές εξελίξεις για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε τελικά με συσπείρωση μόλις 58%, ενώ οι απώλειές του ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις (18% της εκλογικής δύναμης το 2019 προς ΠΑΣΟΚ, 10% προς τη Ν.Δ., περίπου 9% προς ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας, περίπου 3% προς άκυρο/λευκό). Αυτή η διασπορά καθιστά δύσκολη αν όχι απίθανη την επιστροφή ψηφοφόρων που έκαναν άλλες επιλογές, μόλις ένα μήνα πριν.
Δεύτερον, η μεγάλη έως τεράστια πτώση των ποσοστών στις λεγόμενες μικροαστικές και λαϊκές γειτονιές της Αττικής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμπαγή δύναμη, ερμηνεύεται ως διάρρηξη της σχέσης του κόμματος με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Οπου δε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική κατακρημνίστηκε, δεν έχει ανέβει μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΚΚΕ, ενώ ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που στην Αττική είχε μεγάλο πρόβλημα, σε κάποιες περιοχές κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του.
Τρίτον, ο καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη και την Εύβοια, περιοχές δηλαδή εκτός Αττικής, που τον κράτησαν στην ήττα του 2019, επίσης δεν συνιστά καλό σημάδι.
Τέταρτον, ανεξάρτητα με την αστοχία των προεκλογικών δημοσκοπήσεων ούτε οι δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά τις εκλογές επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν μπορούν να καταγράψουν και να υπολογίσουν τις μετακινήσεις από, αλλά κυρίως προς την αποχή.
Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση
Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας όλα αυτά, πασχίζει να διατηρήσει για τον ίδιο και το κόμμα του χαρακτηριστικά δύναμης εξουσίας και κόμματος που έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Στις ίδιες δημόσιες εμφανίσεις για τις οποίες τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ως ενδεικτικές της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, εκείνος προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν στην πραγματικότητα όλοι αντιλαμβάνονται ότι αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι η αποχή και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και αντίπαλος του Τσίπρα είναι ο Ανδρουλάκης.
Αυτός είναι και ο λόγος, μαζί με τα ευρήματα των ερευνών που δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και προς το ΠΑΣΟΚ, πλην των γνωστής ροής απωλειών προς την Πλεύση Ελευθερίας, που ο κ. Τσίπρας ανεβάζει απότομα και κατακόρυφα τους τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζουν τους τόνους κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθώντας να πλασαριστούν ως ο πραγματικός αντίπαλος, θεωρώντας ότι η φράση Ανδρουλάκη «ο Τσίπρας είναι ο χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη» έχει πιάσει τόπο στον χώρο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Στελέχη πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι με αρχή τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενδιάμεσο σταθμό τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου ήδη πολλές συμφωνίες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για κοινή στήριξη υποψηφίων «σπάνε» με πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη και τελικό σταθμό τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, το ΠΑΣΟΚ θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα φάλτσα και η… επανεμφάνιση Πολάκη
Στην ανάλυση του αποτελέσματος της 21/5 και των επιπτώσεων στις δεύτερες εκλογές ξεχωριστή θέση έχουν τα… φάλτσα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι βέβαιο ότι έπαιξαν -αν όχι καθοριστικό- σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος αλλά και του κλίματος προς τις επικείμενες εκλογές.
«Φάλτσα» στον πλέον κρίσιμο τομέα της οικονομίας όπως ήταν η αναφορά Κατρούγκαλου στην επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς, η πρόβλεψη για τοπικά νομίσματα στο κείμενο-προσφορά της «Ομπρέλας» για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις της κ. Φωτίου ότι το όριο ετήσιου εισοδήματος για τη μεσαία τάξη είναι τα 5.000 ευρώ, τα οποία συνεχίζονται.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή -και πήρε διαστάσεις η δήλωσή του- ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, τότε θα επαναδιαπραγματευτούν με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως διαπραγματεύτηκαν το 2015, ενώ ο πολύπειρος Νίκος Φίλης άνοιξε ζήτημα «τουρκικής μειονότητας», πάλλοντας, μετά τις χορδές της κοινής γνώμης για την τσέπη της και τις χορδές για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
Ολα αυτά, συν τα περί στήριξης του τουρκικού προξενείου στον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη κ. Φερχάτ που προήλθαν από εσωκομματικές καταγγελίες, έκαναν έναν δικηγόρο από τη Βόρεια Ελλάδα και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αγη Τάτση, να μιλήσει για «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πτώση του Τσίπρα.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, «πάγωσαν» με τη συνέντευξη-αφιέρωμα της ιστοσελίδας in.gr του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είναι «κομμένος» από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή Τσίπρα και γενικώς αν και ο Πολάκης προσπαθούσε, ο Τσίπρας ούτε να επικοινωνήσει μαζί του δεν ήθελε. Σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο «συστημικό» in.gr, ο κ. Πολάκης μιλά για τα πάντα, ασκεί έντονη κριτική στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέει τι έφταιξε για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κάνει ούτε μία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό στην Κουμουνδούρου το διάβασαν ως μήνυμα Πολάκη προς Τσίπρα με φόντο την επόμενη ημέρα.