Ηδη στην Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των εκλογικών περιφερειών, όπως και οι Δήμοι στους οποίους θα γίνουν περιοδείες και επισκέψεις του προέδρου του κόμματος και των στελεχών, με συγκεκριμένα «ιδεολογικά χαρακτηριστικά».
Παράλληλα στη Ν.Δ. περιμένουν τον νέο κύκλο των δημοσκοπήσεων καθώς στο τραπέζι των συσκέψεων έχουν γίνει αναλύσεις σε δυο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, καθώς εδώ έχουμε το ελληνικό παράδοξο. Με την απλή αναλογική εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου πέντε κόμματα ενώ με ενισχυμένη και με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα φέρεται ότι εισέρχονται από έξι έως οκτώ!
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί βάζουν στη Βουλή από… αριστερά το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και από δεξιά το κόμμα Νίκη, ενώ ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με το κόμμα Βαρουφάκη, που δεν δείχνει τάση επιστροφής.
Στη Νέα Δημοκρατία το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την αποχή. Καθώς αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αποχή ευνοεί τον πρώτο, το ερώτημα είναι εάν επικρατήσει η άποψη ότι η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη και κερδίζει έτσι και αλλιώς, η απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα του Μάη τούς οδηγήσει σε αποχή.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει στις περιοδείες του να επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να πάνε πρώτα στις κάλπες και μετά στις… ξαπλώστρες και στις παραλίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες του τις ομιλίες επισημαίνει ότι οι κάλπες του Ιουνίου είναι άδειες, ο ίδιος δεν είναι πρωθυπουργός και για να γίνει ξανά, πρέπει οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, όπως έκαναν και τον Μάιο, που τα ποσοστά συμμετοχής ήταν αυξημένα. Στόχος μας τονίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι: «Να προτάξουμε ακόμα μια φορά με πειστικό τρόπο γιατί η χώρα πρέπει την επόμενη μέρα να έχει μια ισχυρή, σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός, φίλες και φίλοι: Εχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη τετραετία το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και ισχυρές πλειοψηφίες. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Οχι με αίσθημα αυταρέσκειας, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες».
Και εάν στη Ν.Δ. μετρούν το ένα κομμάτι που αφορά τις δημοσκοπήσεις, το δεύτερο αφορά στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτό γιατί εάν η Ν.Δ. είναι πρώτη και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις περί 160 εδρών, το ερώτημα που θα κληθεί να απαντηθεί το βράδυ των εκλογών θα είναι ποιοι βουλευτές θα εκλεγούν και σε ποιες περιοχές.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, κυρίως κερδισμένη θα είναι η περιφέρεια, σε σχέση με την Αττική, όπου αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με αυτούς που έχουν καταλάβει οριακά θέσεις προς το τέλος της εκλόγιμης λίστας.
Βουλή: Μια διμοιρία οι ανεξάρτητοι βουλευτές - «Πρωταθλητής» ο ΣΥΡΙΖΑ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Νέο ΕΣΥ, μειώσεις φόρων και κράτος
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιμείνει στο θετικό αφήγημα αλλά και στη συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας που έχει καταθέσει με ισχυρό χαρτί την οικονομία και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που έχει προαναγγελθεί από τους διεθνείς οίκους.
Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε σήμερα Κυριακή να βρεθεί στον ΣΚΑΪ και να μιλήσει για θέματα που αφορούν την οικονομία και κυρίως ζητήματα όπως οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και το σχέδιό του για τη συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, που όπως έχει επισημάνει, αποτελεί το προσωπικό του στοίχημα για τη νέα τετραετία. Αυτός είναι και ο λόγος που φρόντισε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να κλείσει το θέμα που πήγε να ανοίξει με τη δήλωση του Σπύρου Πνευματικού που τέθηκε ουσιαστικά εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα στο συρτάρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τόσο το με ποιους θα κυβερνήσει στη δεύτερη θητεία του αλλά και το ποια νομοσχέδια θα καταθέσει πρώτα.
Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, καθώς προκρίνονται αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο υπουργείο για την Κοινωνική και Στεγαστική Πολιτική και την Οικογένεια. Υπό συζήτηση παραμένει το ενδεχόμενο συγχώνευσης των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (με υπουργό τον Κ. Πιερρρακάκη), ενώ σχεδιάζονται και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει σχέση με θέματα που άπτονται της οικονομίας και εκεί θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.
Ο σχεδιασμός του επιτελείου Μητσοτάκη προβλέπει από τους πρώτους κιόλας μήνες να γίνει ριζική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ που θα περάσει μέσα από πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί και αυτό από τα πρώτα.
Η βασική νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., εάν δεν γίνει κάποια ανατροπή, θα αφορά στη γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ηδη είναι έτοιμο το σχέδιο για να δημιουργηθεί το νέο ΕΣΥ όπως έχει προαναγγελθεί, ώστε τα νοσοκομεία να γίνουν πιο ευέλικτα, με διαφορετικό νομικό καθεστώς, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας αλλά και με επιτάχυνση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις.
Στόχος είναι σε ένα με δύο χρόνια να αντικρίζουν οι πολίτες ένα διαφορετικό ΕΣΥ.
ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ
Στο… μικροσκόπιο 10 εκλογικές περιφέρειες
Οι περιοχές που είναι στο μικροσκόπιο της Πειραιώς και στις οποίες επενδύει η Ν.Δ. για να κτίσει την ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία είναι:
Ξάνθη: Παρά το ότι συγκαταλέγεται στα «κάστρα» των αντιπάλων της Ν.Δ., το 35,9% της Ν.Δ. αντικειμενικά θεωρείται χαμηλό σε σχέση με το πανελλαδικό της ποσοστό, ενώ είναι και χαμηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία το 2019. Αντίστοιχα πολύ υψηλά θεωρούνται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (26,5%) και του ΠΑΣΟΚ (18,2%) γι’ αυτό ίσως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εκλογικής επίδοσης της Ν.Δ. με στόχευση στη μουσουλμανική μειονότητα.
Ροδόπη: Η μόνη περιφέρεια που έβγαλε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (33,1% έναντι 27% της Ν.Δ.) αποτελεί αντικείμενο ειδικού πλάνου από τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρείται εξόχως σημαντική η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου και με το θέμα ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο μικροσκόπιο της οδού Πειραιώς έχει μπει ο εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ. Να σημειώσουμε ότι στη Ροδόπη η Ν.Δ. είχε πτώση περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων (από 37,84 σε 27,06).
Αχαΐα: Το 33,95% της Ν.Δ. υπό άλλες περιστάσεις θα θεωρείτο επιτυχία, αλλά τώρα, με 40,8% πανελλαδικό ποσοστό, εκτιμάται ότι στην Αχαΐα το κόμμα αυτό μπορεί να καταγράψει υψηλότερη επίδοση, καθώς η Ν.Δ. ανέβηκε μόλις 1%. Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης μια πρόκληση για τους επιτελείς της Ν.Δ., που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες με περισσότερα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις κάλπες του Ιουνίου. Εδώ εντύπωση προκάλεσε το μάλλον χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (12,4%) παρά την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παπανδρέου.
Δράμα: Η Ν.Δ. στη Δράμα, αν και πρώτη, έχασε από το ποσοστό του 2019 περίπου 4%, καθώς από 43,90% πήγε στο 39,4%. Στόχος είναι να επιστρέψει στη Ν.Δ. ό,τι… χάθηκε, κυρίως προς τα δεξιά της, καθώς η Ελληνική Λύση πήρε 6,9%, η Νίκη 5,3%, ενώ ψηλά ήταν και το ΠΑΣΟΚ (16,9%).
Πιερία: Το 41,1% είναι ικανοποιητικό, αλλά λείπει ένα 6% καθώς στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε 47,45%. Εκεί δεξιά υπάρχει θέμα με Ελληνική Λύση, 7,6%, και Νίκη, 7,5%.
Αρτα: Η Ν.Δ. συγκέντρωσε 36,6% από 38,99 κι ο ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως λόγω του ότι είναι η ιδιαίτερα πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα- έφτασε το 31,7%. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανακάμψει στις εκλογές του Ιουνίου, τότε στην Αρτα η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό ή να επιστρέψει στο ποσοστό του 2019.
Β’ Πειραιά: Εκεί η Ν.Δ. ανέβασε 7% το ποσοστό της και η εκλογική περιφέρεια για πρώτη φορά έγινε «μπλε» στον χάρτη. Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων έδωσε δουλειά και προοπτικές σε πολλούς και δημιούργησε προσδοκίες σε περισσότερους. Το ερώτημα είναι εάν το 37,44% μπορεί να ανέβει και άλλο.
Κιλκίς: Η Ν.Δ. πήρε 40,6%, αλλά είδε επίσης την Ελληνική Λύση να αγγίζει το 7% (6,92%) και τη Νίκη να «γράφει» 5,3%. Το 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει 42,35. Και εδώ στόχος είναι τουλάχιστον να πιάσει τα ποσοστά του 2019.
Αιτωλοακαρνανία: Το 39,5% της Νέας Δημοκρατίας είναι μικρότερο από το 40,95% του 2019. Στόχος και εδώ είναι να επιστρέψουν 2.000 περίπου ψηφοφόροι και να συρρικνωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που… άντεξε με ένα 25,8%.
Β΄ Θεσσαλονίκης: Στόχος της Ν.Δ. είναι να επιστρέψει στο ποσοστό του 2019 (43,02) ενώ το 2023 έπεσε στο 40,07, με τη Νίκη στο 5,63 και την Ελληνική Λύση στο 7,93!