Να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να σηκώσουν τα μέλη και τους φίλους από τον καναπέ της απογοήτευσης και της παραίτησης, ώστε να πάνε στις κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ισχυρές πιέσεις
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις να παρέμβει στη διαδικασία αλλά δεν το έκανε ούτε στην τελευταία κεντρική επιτροπή τηρώντας εμφανείς αποστάσεις, θα κληθεί μία τελευταία φορά από τα στελέχη της Κουμουνδούρου να μιλήσει για την ανάγκη συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στην έναρξη του διαρκούς συνεδρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει.
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αισιόδοξο δεν είναι, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύεται στις κάλπες για να εκλέξει νέο αρχηγό με τον φόβο ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τοn νέο αρχηγό και το μέλλον του κόμματος. Αναφορές περί 20.000 και 30.000 στα κομματικά έντυπα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αλλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κουμουνδούρου να χαμηλώσει τον πήχη για να πέσει στα μαλακά.
Στην πραγματικότητα και με βάση τις μετρήσεις που από αυτήν την εβδομάδα θα ξαναξεκινήσουν, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν αριθμό συμμετοχής κοντά στις 50.000 με 60.000. Ο οποίος όμως είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους 152.000 (μέλη και φίλους) που πήγαν στις κάλπες τον Μάιο του 2022 για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος ψηφίστηκε από 150.000 και κάτι, με ποσοστό 99,5%) και αν προκύψει, θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγέθη ενός μικρομεσαίου κόμματος.
Πολύ περισσότερο όταν θα συγκριθεί με τους 400.000 και πλέον χιλιάδες μέλη και φίλους της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην εκλογή Μητσοτάκη ή τους περίπου 280.000 του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην εκλογή Ανδρουλάκη.
ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ «4»
Φήμες για νέα υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή
Την εβδομάδα που ξεκινά συζητείται πολύ έντονα ότι θα κατατεθεί μία νέα υποψηφιότητα και θα προστεθεί στους Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Παππά και Τζουμάκα. Οπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος με ένα κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αρχηγός σε αυτή τη φάση, αλλά έβαλε «φωτιές» στην όλη διαδικασία. Ο δικηγόρος για τον οποίο όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι έχει αρχηγικές βλέψεις και θα τις εκδηλώσει σε διαφορετικό χρόνο, λόγω συγκεκριμένων αναφορών στο μακροσκελές μανιφέστο του, κατηγορείται από συντρόφους του για τρία πράγματα:
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
» Πρώτον, ότι προβλέπει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας νέο φορέα που θα τον υπερβαίνει, υπονομεύοντας στην ουσία τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού που είναι σε εξέλιξη.
» Δεύτερον, ότι στέλνει μήνυμα μη συμμετοχής στη βάση του κόμματος με τη θέση του ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους σημερινούς υποψηφίους.
» Τρίτον, ότι μία δεύτερη ανάγνωση της… ουδετερότητας που τηρεί έναντι των υποψηφίων τον καθιστά αυτοπροτεινόμενο γενικό γραμματέα, με όποιον πρόεδρο. Γι’ αυτό και η πρότασή του για εκλογή ισχυρού γενικού γραμματέα του κόμματος από το συνέδριο -και όχι από την κεντρική επιτροπή-, μαζί με τα επιχειρήματα ότι μία τέτοια εκλογή γενικού γραμματέα δεν επηρεάζει την ισχύ του προέδρου που εκλέγεται από τη βάση κ.λπ.
Παρασκήνιο
Τη στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας ακολουθεί αυτή την τακτική και οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, διάφορες πλευρές συζητούν έντονα ότι αυτή την εβδομάδα, πριν από την έναρξη του διαρκούς συνεδρίου στις 2 Σεπτεμβρίου, θα προκύψει μία ακόμα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατέθεσε και αυτός την πρότασή του για το μέλλον του κόμματος.
Πολλοί φέρονται να πιστεύουν -και γι’ αυτό γίνεται η αναφορά σε αυτό το άρθρο- ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συγκεντρώνει τη στήριξη πολλών νέων στελεχών του κόμματος, αλλά και κάποιων στελεχών της παλιάς φρουράς, που έχουν κοινή αναφορά, έμμεση ή άμεση, στον Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν να υπάρξει νέα υποψηφιότητα πριν ή στην έναρξη του διαρκούς συνεδρίου, αλλά δεν θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αβεβαιότητα
Σε αυτό το κλίμα, μένει να ξεκαθαριστεί και τι θα γίνει με το περίφημο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, το οποίο αυτήν την ώρα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διεξαχθεί.
Αυτός που πιέζει περισσότερο για τη διεξαγωγή του είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πρότεινε μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία, την 7η Σεπτεμβρίου, με το επιχείρημα ότι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί θα έχουν ολοκληρώσει τις περιοδείες τους ανά τη χώρα και θα είναι γνωστό ποιοι θα είναι οριστικά υποψήφιοι καθώς οι υποψηφιότητες θα έχουν επικυρωθεί από το διαρκές συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου και θα βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες πριν απ’ την εκλογή της 10ης Σεπτεμβρίου.
Η πλευρά ωστόσο της Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι θετική για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την 21η Ιουλίου, που οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για το ντιμπέιτ, δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα μεταξύ τους για το συγκεκριμένο θέμα.
Η… ΒΑΣΑΝΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
«Καμπανάκι» Λάμπρου για στήριξη σε Ζαχαριάδη
Σε άρθρο του στην «Αυγή» ο έμπειρος και σημαντικό στέλεχος της «Ομπρέλας» Πάνος Λάμπρου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επειδή βλέπει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, απορροφημένοι στα προβλήματα της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού, δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία και δεν προετοιμάζονται όπως πρέπει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με το άρθρο του ο κ. Λάμπρου διαφωνεί με όσους πιστεύουν ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι μικρής σημασίας και καλεί σε στήριξη στον Κώστα Ζαχαριάδη, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να μετατραπούν για τον ΣΥΡΙΖΑ σε οδυνηρή συνέχεια της ήττας των εθνικών εκλογών. Επισημαίνει συγκεκριμένα, πως αν ο Κώστας Ζαχαριάδης φέρει μικρό ποσοστό και μείνει εκτός δεύτερου γύρου, τότε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες -συμπεριλαμβανομένων και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- θα ψηφίσουν Κώστα Μπακογιάννη για να μην ενισχυθούν ακραίες υποψηφιότητες τύπου Κασιδιάρη και αυτό θα σημαίνει περαιτέρω περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δηλαδή, γράφει ο κ. Λάμπρου, συνέβη στη Γαλλία με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς που κλήθηκαν αρκετές φορές να στηρίξουν τη γαλλική δεξιά, μπροστά στον φόβο της ανόδου της γαλλικής ακροδεξιάς.
Ανύψωση ηθικού
Προσπαθώντας να ανεβάσουν το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων τους, στην Κουμουνδούρου αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική και έχουν πιθανότητες νίκης σε τρεις περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Απόστολο Γκλέτσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, την οποία έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η προσπάθεια που έκανε η Χαριλάου Τρικούπη να δείξει ότι -παρά τα ανοίγματα της Κουμουνδούρου- επιδιώκει την πολιτική αυτονομία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έχει πέσει στο κενό και αυτό έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πορεύονται μαζί και στη στήριξη του κ. Κουρέτα στη Θεσσαλία, ενώ την ίδια ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχουν και αρκετοί δήμοι στους οποίους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ίδιους υποψηφίους.
Και είναι προφανές ότι η στήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε υποψηφίους που ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ από τη μία επιτρέπει στην Κουμουνδούρου να μιλάει περί ανοιγμάτων και από την άλλη επιτρέπει στη Ν.Δ. να μιλά για εικόνα ενιαίας αντιπολίτευσης και συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Ο Τατούλης έχει κάνει άνω – κάτω Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη
Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, αφού στελέχη των δυο κομμάτων στηρίζουν «κρυφά» ή φανερά των πρώην περιφερειάρχη, προκαλώντας κραδασμούς σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη,
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε διαγραφή όσων από το κόμμα του δεν στηρίζουν ανοιχτά και ξεκάθαρα τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουτσούλη. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος με αυτήν τη δήλωση θέλησε να «φωτογραφίσει» τον υποψήφιο βουλευτή και πρώην αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, αλλά στο στόχαστρό του βρέθηκαν και άλλα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε διαγραφή στελέχους επειδή προσχώρησε στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη. «Κάνουμε γνωστό στους πολίτες της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η κυρία Δημητρακοπούλου Ευγενία (Τζένη), η οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με την παράταξη “Νέα Πελοπόννησος”, δεν αποτελεί, πλέον, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επ’ ουδενί δεν αντιπροσωπεύει ή εκπροσωπεί το κόμμα μας» έγραφε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, μαζί με την απαραίτητη σημείωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατόπιν συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων, επέλεξε και στηρίζει για υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Μανώλη Μάκαρη».