Σημειώνεται ότι η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη γραπτή ανακοίνωσή του που λειτούργησε σαν επιταχυντής εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δεν θα μείνει στο παρασκήνιο, όπως έκανε όλους τους τελευταίους μήνες, μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο θα γίνει ιστορικός απολογισμός των τελευταίων 5 δεκαετιών και θα διατυπωθούν προβληματισμοί για το μέλλον της χώρας.
Ποιοι θα συμμετάσχουν
Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιάννη Στουρνάρα, του Σωκράτη Φάμελλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου.
«Το συνέδριο μας έδωσε εντολή να έχουμε μία ενιαία φωνή και να μην εισέλθουμε σε δίνη εσωστρέφειας», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», ενώ προχώρησε και σε έμμεσες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως το κόμμα «δεν δημιουργήθηκε μόνο για ένα πρόσωπο», σημειώνοντας πάντως πως τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, ενώ είπε πως η τοποθέτηση Τσίπρα και η εισαγωγική τοποθέτηση Κασσελάκη στο Συνέδριο δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»..
Σε ό,τι αφορά την πολιτική απόφαση του συνεδρίου, ο Σωκράτης Φάμελλος την χαρακτήρισε «εντολή ενότητας και συλλογικότητας».
«Η χώρα απαιτεί καλύτερη αξιωματική αντιπολίτευση»
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Όπως ανέφερε «το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση. Μας δίνει εντολή ενότητας και συλλογικότητας. Δεν είναι λυμένα τα προβλήματα του κόμματος, πρέπει να καθίσουμε να δουλέψουμε να τα λύσουμε στα όργανά μας και όχι στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Η χώρα απαιτεί καλύτερη αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά πρώτα από όλα απαιτεί να γλιτώσουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να βρούμε εμείς μία λύση με προοδευτική διέξοδο».
Όσον αφορά τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος «υπό προθεσμία» ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «δεν εκλέγεται ποτέ πρόεδρος σε ένα κόμμα υπό προθεσμία. Ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που διεκδικεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».
Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να έχει σοβαρότητα και επάρκεια – Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή»
Ακολούθως συνέχισε λέγοντας πως «η κοινωνία ζητάει μία σταθερή και σοβαρή πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων της. Πρόεδρος εκλέγεται με προοπτική. Οι μόνοι κανόνες μας είναι το καταστατικό. Δεν είμαστε ούτε προσωποκεντρικό κόμμα ούτε δημιουργηθήκαμε μόνο για ένα πρόσωπο. Το καταστατικό ορίζει πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος, ποια θητεία έχει και πώς επανεκλέγεται. Όλα αυτά δεν έχουν αναιρεθεί. Δεν έχει θέσει ποτέ κανείς ζήτημα και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η εκλογή του Προέδρου. Άρα δεν υπάρχει Πρόεδρος, και γενικά Πρόεδροι, υπό προθεσμία. Το θέμα της ηγεσίας ενός προοδευτικού, δημοκρατικού κόμματος είναι θέμα δημοκρατίας. Σχετικά με το ερώτημα περί «λευκής επιταγής», όσοι υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης κρινόμαστε κάθε μέρα. Απέναντι στην κοινωνία δεν έχουμε καμία λευκή επιταγή, ούτε το κόμμα μας, ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές, ούτε η Πολιτική Γραμματεία. Δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και επάρκειας ενός κόμματος εξουσίας να θέτει ανά τέσσερις ή πέντε μήνες ζήτημα ηγεσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να έχει σοβαρότητα και επάρκεια».
Πρόσθεσε ακολούθως ότι «υπάρχει απόφαση του συνεδρίου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα στο ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα με την ξεκάθαρη καταστατική πρόβλεψη και την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Η βάση του κόμματος, τα μέλη του κόμματος – γιατί τα μέλη του κόμματος συμμετείχαν στο Συνέδριο – μας ζήτησαν δύο πράγματα. Να μην εισέλθουμε σε μία νέα δίνη εσωστρέφειας, να έχουμε μία «φωνή», με περισσότερους εκφωνητές. Και αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Το αίτημα της βάσης διατυπώθηκε παράλληλα με μια μεγάλη αγωνία, για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ υψηλός ο στόχος και δεν είναι εύκολος».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων των συνέδρων.
Όπως σημείωσε «μεγάλο ποσοστό των ομιλιών και των τοποθετήσεων στο Συνέδριο αφορούσε το πρόγραμμα, τις θέσεις και τι προτείνουμε για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα. Μπορεί να δόθηκε έμφαση επικοινωνιακά στο ζήτημα της πιθανής εκλογής προέδρου, το συνέδριο ωστόσο δεν συζήτησε μόνο γι’ αυτό. Συζητήσαμε εκτενώς για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το κείμενο θέσεων, το οποίο επεξεργαστήκαμε και το εισηγήθηκε στο τέλος του Συνεδρίου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για την ελληνική κοινωνία. Μία σύγχρονη, ανθρώπινη και ισχυρή πολιτεία. Διότι στη χώρα μας δεν έχουμε ούτε σχεδιασμό ούτε ισχυρή πολιτεία».
«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία οι τοποθετήσεις Τσίπρα-Κασσελάκη την Πέμπτη»
Καταληκτικά, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη ημέρα. «Οι τοποθετήσεις της Πέμπτης, και του Αλέξη Τσίπρα και η εισαγωγική του Στέφανου Κασσελάκη, δεν ήταν απρόκλητες. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν στερούνται βάσης, όσον αφορά τα πραγματικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα. Όμως τα μέλη του Συνεδρίου επέλεξαν ότι προέχει να μην έχουμε μία νέα δίνη εσωστρέφειας, να είμαστε ενωμένοι, να λύσουμε τα προβλήματα στα όργανα, με αναβαθμισμένη και την πολιτική συλλογικότητα και κυρίως να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί σήμερα ξεκινά η μάχη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Το αν δηλαδή τα παιδιά μας θα έχουν μέλλον ή όχι και επίσης το αν θα εξαρτώνται οι σπουδές τους από το πόσα λεφτά έχουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα να παρέμβουμε στο ζήτημα της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ ή στα προβλήματα των αγροτών. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά και να φτιάξουμε ένα κόμμα που να μπορεί να δίνει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας», ανέφερε.
Ειδήσεις σήμερα
Ανακρίσεις με εντολή Ιερώνυμου ξεκινά η Εκκλησία για το bullying στον Παύλο Χρηστίδη