Γι’ αυτό και ξεκίνησε άμεσα η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η εξέλιξη αυτή ήταν δήθεν προδιαγεγραμμένη από το 2018, άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε και τίποτε σημαντικό…
Ουδέν ψευδέστερο τούτου! Και είναι απολύτως γνωστό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είπε ψέματα ότι «η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε ημερομηνία λήξης», στο πουλέν του κ. Τσίπρα , Αλέξη Χαρίτση, που είπε ψέματα ότι «η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δρομολόγησε και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», αλλά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα πως ούτε η έξοδος από τα Μνημόνια το 2018 ήταν καθαρή ούτε η ημερομηνία λήξης της ενισχυμένης εποπτείας ήταν προδιαγεγραμμένη από το 2018.
Η αλήθεια
Στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η επιτυχία ή η αποτυχία της εξόδου από το πρόγραμμα (σ.σ.: ενισχυμένης εποπτείας) θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια». Σε εκείνη την απόφαση αναφέρεται ξεκάθαρα και η απόφαση των εταίρων να δημιουργήσουν για την Ελλάδα απόθεμα 20 δισ. ευρώ «στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ελάφρυνση του χρέους», που καταρρίπτει το μύθο του «μαξιλαριού» των 40 δισ. ευρώ που δήθεν άφησε «προίκα» ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο θέμα.
Ας γυρίσουμε, όμως, στο πόσο… αυτονόητη ή προδιαγεγραμμένη ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς μνημονιακής εποπτείας, όπως υποστηρίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μειώσει κυρίως την προσπάθεια του ελληνικού λαού και δευτερευόντως την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μετά και την τελευταία εκλογική χρονιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που το πρόγραμμα πήγε πίσω -δεν είναι λίγοι αυτοί που ως και σήμερα επιμένουν ότι ήταν από σκοπού η κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης για να μην μπορέσει η επόμενη να πετύχει την έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία-, η δουλειά για τη σημερινή κυβέρνηση δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα τα καταφέρει.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Απαντήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια δήλωση που έκανε χθες απαντώντας ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους, ενώ επιμένει ότι πρόκειται για επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε στη δήλωσή του ότι «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, χαιρετίσαμε σήμερα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας». Και αναφέρει επίσης ότι η απόφαση του Eurogroup «είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και της συνεχιζόμενης προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική πολιτική από το 2010, και ειδικότερα υπό την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».
Αντιστοίχως, ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υπήρξαν «έντονα προβλήματα», αλλά και στο σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ ισχυρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις», ότι «η σημαντική πρόοδος της χώρας αναδεικνύεται από την πρόσφατη αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης», αλλά και ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν 12 διαφορετικές αναβαθμίσεις από διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης» τις οποίες χαρακτήρισε «πραγματικά μεγάλη πρόοδο», ενώ προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, γιατί αυτό θα αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνεχιστεί».
Θα έλεγε κανείς ότι τα λόγια τους είναι η καλύτερη απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τα συμπεριέλαβε και στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας. Ούτε αυτό, όμως, χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει καθαρή εικόνα.
Καλύτερα από όλους όμως το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπου πλέον δεν είναι επικεφαλής ο κ. Τσακαλώτος- γνωρίζει τι έγινε αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, τι εμπόδια ξεπεράστηκαν και ποιες… νάρκες απενεργοποιήθηκαν για να σημάνει από το Eurogroup το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Και είναι εθνικά σωστή η στάση της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ως αποτέλεσμα των κόπων και των θυσιών όλων των Ελλήνων. Και μάλλον έχει και δίκιο το πάλαι ποτέ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που, ερμηνεύοντας τη μεμψίμοιρη και άδικη στάση της Κουμουνδούρου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν την αποδίδει στην προσπάθεια να καρπωθεί κάποιες από τις δάφνες του σήμερα, αλλά κυρίως αυτά που έρχονται για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο.