Ετσι λοιπόν, ανατρέποντας τις αποφάσεις της προηγούμενης συνεδρίασης για κάλπες στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, μετά τη διαφωνία «Κίνησης Μελών» και «ΡΕΝΕ», παρέπεμψε όλες τις αποφάσεις (πλην του νέου εκπροσώπου Τύπου, που θα είναι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Στέλιος Καλπάκης) στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία.
Οι πρώτες πληροφορίες, αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης, έκαναν λόγο για ήπιο κλίμα. Για ήπιο κλίμα όμως οι κομματικές πηγές μιλούσαν και για το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, αλλά μετά έγινε γνωστό το επεισόδιο Τζανακόπουλου – Ρήγα, με τον πρώτο -σύμφωνα με τις πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί- να πιάνει από το λαιμό τον δεύτερο και να φωνάζει «βρομοπασόκια, μας καταστρέψατε» κ.λπ.
Χθες, πάντως, υπήρξε όντως προσπάθεια από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση να πέσουν οι τόνοι, που είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι από τα «καρφιά» που πέφτουν έξω από τις κομματικές συνεδριάσεις. Είτε από τον Χρήστο Σπίρτζη, που επιτίθεται στην κομματική ηγεσία και αφήνει να εννοηθεί ότι «παρέσυρε» τον Τσίπρα σε λάθη και δεν έβλεπε την πραγματικότητα, είτε από τον Διονύση Τεμπονέρα, που λέει και γράφει ότι στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «τελειωμένο» κόμμα που πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, είτε από άλλα στελέχη.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση έλειπαν ο Αλέξης Τσίπρας (το είχαμε προαναγγείλει από την Κυριακή και το ερώτημα είναι αν θα πειστεί να πάει στην Κεντρική Επιτροπή), η Ρένα Δούρου λόγω κορονοϊού και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μετά το επεισόδιο με τον Πάνο Ρήγα αποφεύγει τις κομματικές συνεδριάσεις αλλά μαζεύει ψήφους για την Εφη Αχτσιόγλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση άνοιξε με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να πλέκει για άλλη μία φορά το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και να επαναλαμβάνει την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου 25 και 26 Αυγούστου, πρώτο γύρο εκλογής νέου προέδρου από τα μέλη στις 3 Σεπτεμβρίου και δεύτερο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι άλλαξε στάση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, έφεραν στην Πολιτική Γραμματεία αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν οι «προεδρικοί» εδώ και ημέρες.
Δηλαδή να στηθούν κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο (το έχουν προτείνει ήδη δημοσίως ο Χρήστος Σπίρτζης, που ανήκει στους «προεδρικούς», και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που επίσης ανήκει στην κίνηση «ΡΕΝΕ» η οποία συμπεριλαμβάνεται στους «προεδρικούς»). Το επιχείρημά τους είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής συντριβής, αλλά και το τι κόμμα πρέπει να είναι ο μετά Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου. Δηλαδή μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αλλες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παππά να προτείνει μεν την εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο, αλλά να ζητά και να βρεθεί η «χρυσή τομή» γύρω από το χρόνο εκλογής, ώστε και να υπάρξει επαρκής χρόνος για τον εσωκομματικό διάλογο, αλλά και η διαδικασία να μετατεθεί χρονικά πολύ μακριά. Φέρεται, λοιπόν, να πρότεινε τη μετάθεση της διαδικασίας για 2-3 εβδομάδες, ώστε το Διαρκές Συνέδριο να λάβει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου και η εκλογή του νέου προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα της «Ομπρέλας» ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον νέο αρχηγό.
Η «Ομπρέλα», η κίνηση Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου «6+6», αλλά και κάποιοι μεμονωμένοι «προεδρικοί» επιμένουν για εκλογή νέου προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί, για να μην παραμένει ακέφαλη η αξιωματική αντιπολίτευση όλο το φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ δεν συμφωνούν ούτε με την πρόταση στη φετινή ΔΕΘ τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς θέλουν να είναι το ξεκίνημα για τον νέο ή τη νέα αρχηγό. Και αυτό προέβαλαν και χθες.
Το περίεργο είναι ότι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκνευρισμένος με την πρόταση των «προεδρικών» για παράταση της διαδικασίας τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, η «ΕφΣυν» έγραψε ότι ο κ. Τσίπρας «φέρεται ενοχλημένος με τις προσπάθειες να ξανατεθεί με τον τρόπο που τίθεται το θέμα του χρόνου εκλογής αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι ο τρόπος που γίνεται προκαλεί μεγάλη ζημιά στο κόμμα. Φυσικά, δεν έχει καμιά πρόθεση να παρέμβει στις εξελίξεις και πολύ περισσότερο να τις καθοδηγήσει. Αλλά, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν πρόκειται και να αφήσει το κόμμα το οποίο έφερε στην κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια να εμφανίσει σημάδια εκφυλισμού…».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
Αχτσιόγλου, Παππάς και άλλοι τέσσερις
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ήταν παρών, φέρεται να μην πήρε θέση επί του θέματος, αλλά φέρεται επίσης να ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία ότι σήμερα θα κατανεμηθούν νέοι ρόλοι στους βουλευτές του κόμματος, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα θα μάθουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ τηρήσει την ίδια αρνητική στάση για την ψήφο των αποδήμων ή όχι (σ.σ.: «παίζει» κάποια μικρή μετατόπιση σε σχέση με την προηγούμενη αρνητική στάση επί του θέματος).
Η κυρίαρχη αίσθηση πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση γύρω από τις υποψηφιότητες είναι ότι Εφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς είναι ένα βήμα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ παραμένουν εν δυνάμει υποψήφιοι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου και Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς ως εικόνα από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος προσανατολίζεται περισσότερο να κρατήσει τα ηνία ως την εκλογή νέου αρχηγού μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη φθαρεί περαιτέρω, διασπαστεί ή διαλυθεί, παρά να διεκδικήσει την αρχηγία στη μετά Τσίπρα περίοδο.
ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Ψάχνουν… προβεβλημένα στελέχη
Στα άλλα θέματα, ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να έκανε εισήγηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει κεντρικά και προβεβλημένα στελέχη στη μάχη, είτε είναι πολιτικά είτε είναι αυτοδιοικητικά, ενώ φέρεται να επέμεινε και στην ανάγκη συνεργασιών, παρά την κάθετα αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συζητήθηκε.
Οπως έγινε γνωστό, εκτός από τον οριστικό οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού, στην Κεντρική Επιτροπή -χωρίς κεντρική εισήγηση από την Πολιτική Γραμματεία- αναμένεται να συζητηθεί και η γραμμή του κόμματος, όπως και η προετοιμασία έναντι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπάρχει πίεση το Σαββατοκύριακο να υπάρξουν έστω κάποιες ανακοινώσεις υποψηφίων σε δήμους ή περιφέρειες, καθώς εκτιμάται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που είναι σε ετοιμότητα, αναμένεται να ανακοινώσουν το πρώτο κύμα των δικών τους υποψηφίων.
Ο ορισμός του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, δηλαδή η αναβάθμιση του Στέλιου Καλπάκη, που ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος και αντικατάστησε την Πόπη Τσαπανίδου, έγινε χωρίς να καταγραφούν διαφωνίες. Αλλωστε, όπως έλεγε στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας στον «Ελεύθερο Τύπο», «για λίγο θα είναι, αφού ο νέος πρόεδρος θα βάλει δικό του».