Η… εκδρομή στις Σπέτσες, το τριήμερο εργασίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί 19-21 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και πολλούς κραδασμούς στο κόμμα.
Ακόμα και ακραιφνείς «κασσελακικοί» βουλευτές, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, απόρησαν δημοσίως με την πρωτοβουλία του αρχηγού τους, ενώ η Ελενα Ακρίτα, η οποία επίσης στηρίζει, όσο μπορεί, τον νέο αρχηγό, φέρεται να εξέφρασε την απορία γιατί, εφόσον ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να γίνει εκτός Αθηνών μία τέτοια μάζωξη των βουλευτών του κόμματος, δεν επέλεξε περιοχές με κάποιο συμβολισμό, όπως π.χ. μία από τις πρόσφατα δοκιμαζόμενες περιοχές της Ελλάδας, και επέλεξε ένα κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού.
Το επιτελείο Κασσελάκη κατάλαβε πολύ αργά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ενώ οι «διευκρινίσεις» της Θεοδώρας Τζάκρη, όπως ότι οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ή τέλος πάντων όσοι πάνε, διότι ήδη υπάρχουν σημαντικές απώλειες- δεν θα μείνουν στο εξοχικό του κ. Κασσελάκη στο νησί αλλά σε ξενοδοχείο, επέτειναν το πρόβλημα.
«Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω…», φέρεται να απάντησε και η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, αρνούμενη την πρόσκληση του προέδρου, ενώ έγιναν προσπάθειες υπεράσπισης της πρωτοβουλίας του, όπως αυτή από τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος επιτέθηκε σε κάθε επικριτή του καλέσματος για τριήμερο στις Σπέτσες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Θα έλεγε κανείς ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι δυσανάλογος της πρωτοβουλίας του κ. Κασσελάκη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σοβαρή, γι’ αυτό και προκαλείται κρίση κάθε φορά που μία σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι.
Το κλίμα αυτό εντείνεται από μια σειρά διαρροών του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εν τέλει αρνήθηκε την πρόσκληση στις Σπέτσες, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον νέο πρόεδρο.
Το κάλεσμα στις Σπέτσες ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αμφιλεγόμενων ενεργειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που έχουν προκαλέσει κλίμα ευθείας αμφισβήτησής του. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη χλεύη φίλων και αντιπάλων για την προσπάθεια του στενού συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, να πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε τον Στέφανο Κασσελάκη για υπουργό το 2019. Αυτός ο ισχυρισμός γύρισε μπούμερανγκ.
Ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής ή στέλεχος, δεν έχει βγει να υποστηρίξει το προσκλητήριο των Σπετσών, ενώ εκτός ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία Κασσελάκη έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για «ανάγκη στιβαρής αντιπολίτευσης που δεν θα συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη για μια καρέκλα εξουσίας».
Οι πληροφορίες λένε ότι, μετά την άρνηση Τσίπρα, Ακρίτα, Μάλαμα, θα υπάρξουν και άλλες αρνήσεις στην πρόσκληση του προέδρου για τις Σπέτσες και κάποιοι προβλέπουν ότι το τριήμερο εργασίας στο νησί του Αργοσαρωνικού δεν θα γίνει τελικά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας -ίσως και σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει να έχει χάσει την υπομονή του και την πίστη του στον κ. Κασσελάκη- σχεδιάζει συγκροτημένη κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα έχει έντονα χαρακτηριστικά κριτικής και αμφισβήτησης του προέδρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι μακριά η μέρα που θα επέλθει η σύγκρουση «προεδρικών» – «νεοπροεδρικών». Πολλοί ήδη λένε ότι το πεδίο θα είναι η επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., άλλοι μιλούν για το Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου.
Συνάντηση Κασσελάκη με Ιμάμογλου
Συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον εορτασμό των Φώτων. Σε αντίθεση με τα όσα γράφτηκαν, με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν αντάλλαξαν ούτε… βλέμμα κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρευρέθησαν αμφότεροι αλλά σε… ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.
Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης -τον οποίο είχε συναντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας το 2021- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον κ. Ιμάμογλου για τη στήριξή του στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και αποκάλυψε ότι έχει ρίζες από την Πόλη.
Οπως είπε ο κ. Κασσελάκης, ο προπάππους του και η γιαγιά του ήταν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ τάχθηκε υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.