Θα ακολουθήσει η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.
Σε μία πρόσκληση – έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία λίγο πριν το γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Το «παρών» θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Έτσι, ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δυο ηγετών. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η θετική ατζέντα και τα «αγκάθια»
«Το γεγονός είναι ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας μάς πληγώνει όλους και προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς, αλλά και την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, για αυτό και θα τεθεί στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας , εν όψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου Πάνο Αμυρά, τάσσεται υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά καθώς και της προσέγγισης με αμοιβαία οφέλη σε θέματα όπως: το μεταναστευτικό, όπου οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο τουρισμός, μέσω της έκδοσης βίζας σε 10 ελληνικά νησιά, και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.
«Είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς, οι θέσεις της Τουρκίας, αν και διατυπώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους, δεν έχουν αλλάξει», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι παραμένουν σταθερές και οι εθνικές μας θέσεις, με μοναδική εκκρεμότητα τη χάραξη θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο στόχος της σύγκλισης με την Ευρώπη προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα μείνει σε τροχιά προόδου, χωρίς να ρισκάρει περιπέτειες και πειραματισμούς, και θα ενισχυθεί η πολιτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας για περισσότερους πόρους για τους αγρότες, κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και δυναμική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
«Για να φτάσουμε το 2027 να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο στα 950, πρέπει να υπάρχουν σταθερότητα και συνέχεια στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολίτες από το 2019», επισήμανε, ενώ για τον εκλογικό «πήχη» του 33% σημείωσε ότι θα επιτευχθεί εξηγώντας στους πολίτες με ειλικρίνεια τη σημασία των ευρωεκλογών.
Στη Μιλιέτ
Ο πρωθυπουργός χθες παραχώρησε συνέντευξη και στη Milliyet και τον διευθυντή της, Özay Şendir, στην οποία, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι:
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε έναν γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας. Οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε σε μια εποικοδομητική πορεία. Και έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας, και όχι αντιπαράθεσης.
Αυτός δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και θα υπάρξουν εμπόδια. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν προηγούμενοι ηγέτες των χωρών μας το πέτυχαν, υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: «Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», προσθέτοντας ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις και θα ενισχυθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, ενώ θα ωφελήσει και τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Για το οποίο σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας» και πρόσθεσε ότι ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν.
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
«Ηρεμα νερά» μέσω διαύλων επικοινωνίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, σήμερα Δευτέρα, στην Αγκυρα, σε μια επίσκεψη «fast track», προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο Προεδρικό Μέγαρο-«παλάτι», ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του γραφείου του Τούρκου προέδρου (4 μ.μ.) στην πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και πέντε χρόνια. Την προηγούμενη φορά ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί επί τουρκικού εδάφους με τον κ. Ερντογάν, στο Μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης, το 2022.
Ο πρώτος και βασικός στόχος της Αθήνας είναι η παράταση των ήρεμων νερών που έχει απομακρύνει τη διμερή ένταση στο «πεδίο» και η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί. Ο δίαυλος, πάντως, μεταξύ των δύο γραφείων είναι απολύτως ενεργός μέσω των διπλωματικών συμβούλων Αννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και μέσω των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Στη συνάντηση αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Ειδήσεις σήμερα
Βορίδης: Ο Ερντογάν θα πάρει από τον Έλληνα πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει να πάρει