Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, συγκεκριμένα 12 λεπτά μετά την κλήση, δυνάμεις των ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τον υφυπουργό Βαγγέλη Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου και έγινε ο συντονισμός με τους συναρμόδιους υπουργούς. « Στείλαμε επίσης ενισχυμένες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων να συντρέξουν, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης. Πρωταρχικός στόχος να απεγκλωβιστούν επιβάτες και να σωθούν ζωές. Ο πρωθυπουργός συμπύκνωσε το κρίσιμο ζητούμενο σε μία φράση. Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Τα λόγια βέβαια είναι περιττά μπροστά σε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν», σημειώνει.
Σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση, προστασία και προετοιμασία της χώρας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι προχωρούν σε έναν συνολικό πρωτοβάθμιο έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας και γνωστοποίησε ότι έχει ετοιμαστεί μια εφαρμογή που αποτυπώνει όχι μόνο το στατικό κομμάτι του πρωτοβάθμιου ελέγχου αλλά και την πιθανότητα κατάρρευσης ενσωματώνοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την περιοχή, το έδαφος όπου είναι χτισμένα τα κτίρια κ.λπ. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές οι οποίες θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν προτάσεις σε σχέση με μια διαδικασία fast track για αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου στα δημόσια κτίρια. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται για ψήφιση νομική διάταξη για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα ο έλεγχος και προσέθεσε ότι σε δεύτερο στάδιο ανάλογα με τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο.
Αναφορικά με τον αντισεισμικό κανονισμό των κτιρίων της χώρας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Ελλάδα έχει έναν ικανοποιητικό αντισεισμικό κανονισμό από το 1959 ο οποίος βελτιώθηκε και αναβαθμίστηκε το 1984 και το 1999. Με βάση την επιστημονική εκτίμηση τα κτίρια τουλάχιστον αυτά που χτίστηκαν μετά το 1984 είναι ασφαλή εκτός αν έχουν παράνομες παρεμβάσεις».
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία για φέτος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη καθώς πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις όλων των συναρμόδιων φορέων και γίνονται ήδη οι διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναέριων μέσων μέσω του NSPA και προσέθεσε ότι εργάζονται για την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με κύριο βραχίονα την Πυροσβεστική. «Πρέπει να στηθεί ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί με αυτοματισμούς με πρωτόκολλα κ.λπ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι βασικός πυλώνας της διαχείρισης κρίσεων είναι το τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα, ανθεκτικότητα, που θα βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση. «Χτίζουμε λοιπόν βήμα-βήμα ένα σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων πάνω σε αυτή τη λογική το οποίο θα υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν θα εξαφανιστούν οι διαφορές από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο υπάρχει ένα νέο κλίμα καλύτερο μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές σημείωσε: «Θεωρούσα και θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμος να συνδράμω με όποιον τρόπο μού ζητηθεί. Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι παραμένω μάχιμος πολιτικός με την παραδοσιακή έννοια του όρου στο νησί μου την Κύπρο».
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη: Τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία – Οι εκτιμήσεις για το «μανιτάρι» μετά την έκρηξη